‘Doctor Who’: Is er een dokter in de zaal?

Tijdens vijftig jaar ‘Doctor Who’ hebben al heel wat acteurs gestalte gegeven aan het mysterieuze hoofdpersonage. Cutting Edge verzamelt alle Doctors in dit handige lijstje.

#1 William Hartnell (1963–1966)

Kreeg de eer om als eerste de mythische Time Lord te spelen. Producer Verity Lambert koos hem nadat ze Hartnell aan het werk zag in de film ‘This sporting life’. Aangezien de BBC de originele ‘Doctor Who’-tapes hergebruikte, is een heel aantal afleveringen met Hartnell in de hoofdrol verloren gegaan.

Andere rollen: Een heel aantal, maar Hartnells naam zou de vergetelheid ingegaan zijn mocht hij niet als ‘The doctor’ bekendstaan.

2# Patrick Troughton (1966–1969)

‘Er is slechts één man in héél Groot-Brittannië die deze rol kan overnemen, en dat is Patrick Troughton’, aldus William Hartnell. Troughton wou van de rol zijn ‘eigen personage’ maken, en zag The Doctor eerder als een woeste zeekapitein of een Arabische krijger. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Door die verkleedpartij hoopte Troughton typecasting te voorkomen. In samenspraak met de producers werd uiteindelijk voor de flair van een ruimtezwerver gekozen. Al een geluk!

Andere rollen: Naast enkele rolletjes in andere tv-series, maakte Troughton zijn opvallendste passage als Father Brennan in ‘The Omen’ van Richard Donner uit 1976.

#3 Jon Pertwee (1970–1974)

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe Doctor hengelde Pertwee naar een audtie, maar tot zijn eigen verbazing stond hij al op de shortlist. De flamboyante outfit was zijn idee, ook al was het aanvankelijk slechts een grap. ‘Het was de meest idiote outfit die ik kon samenstellen, maar de producers vonden het geweldig.’

Andere rollen: Na ‘Doctor Who’ werd Pertwee nog het gezicht van het kinderprogramma ‘Worzel Gummidge’, maar grote rollen bleven uit.

#4 Tom Baker (1974–1981)

De Doctor met het meeste aantal kilometers op de teller, maar vooral: die met de meest herkenbare outfit. Vooral zijn sjaal dan. Loop op een willekeurige sci-fi beurs rond, en je kan genoeg sjaals verzamelen om van de Burj Khalifa in Abu Dabi af te dalen. Baker werd enorm gesmaakt door de fans, waardoor zijn vertrek een zware dobber was.

Andere rollen: Speelde mee in de tv-variant van ‘Cluedo’ - jawel, het bestaat! - en verleende zijn stem aan ‘Little britain’, waarin hij de gortdroge commentaar voor zijn rekening nam.

#5 Peter Davison (1981–1984)

Ondanks het feit dat het moeilijk zou worden om in de voetstappen van zijn voorganger te treden, bracht Davison het er toch redelijk goed vanaf. Toch besloot de man, op aanraden van tweede Doctor Troughton, zijn driejarig contract niet te verlengen uit schrik voor typcasting.

Andere rollen: Had een rol in de film ‘Black beauty’, maar legde zich voornamelijk toe op televisiewerk.

#6 Colin Baker (1984–1986)

De Doctor met de meeste wrok. Zo liet hij zich onlangs nog furieus uit over het feit dat hij niet mag meedoen in een nakende verjaardagsspecial. Een oude wonde die wordt opengereten, want Baker wou die andere Baker naar de kroon stoten als langst regerende Doctor. De BBC besloot er anders over en ontsloeg hem na twee jaar.

Andere rollen: Baker kon ‘Doctor Who’ niet loslaten en speelde mee in een aantal onofficiële films gemaakt door fans.

#7 Sylvester McCoy (1987–1989)

Omdat Baker zijn regeneration-scène weigerde, droeg McCoy voor één shot een pruik om zo toch een beetje op zijn voorganger te lijken. Die geniale truc - enig sarcasme is ons niet vreemd - heeft de show niet kunnen redden, want McCoy werd de laatste Doctor van de klassieke reeks nadat de BBC de show in 1989 van het scherm zwierde.

Andere rollen: Ook McCoy speelde mee in een heel aantal fanfilms rond ‘Doctor Who’, maar daarnaast bleven de grote rollen uit. Tot Peter Jackson hem castte als Radagast in ‘The Hobbit’-trilogie.

#8 Paul McGann (1996)

McGan is dan weer de Doctor met de kortste carrière. Een filmadaptatie moest de reeks nieuw leven inblazen, maar die poging mislukte. Hoe de achtste incarnatie aan zijn einde kwam, was lange tijd onduidelijk, maar met de verjaardagsspecial komt daar nu eindelijk een antwoord op.

Andere rollen: McGann had een prominente rol in de eerste twee seizoen van de BBC-policier ‘Luther’. Voor ‘Doctor Who’ had hij ook enkele rolletjes in onder meer ‘The three musketeers en ‘Alien³’.

#9 Christopher Eccleston (2005)

De ‘vernieuwde’ Doctor verliet de reeks al na één jaar. Op de vraag of hij positief terugkijkt op zijn periode als de Doctor antwoordde hij: ‘Met gemengde gevoelens, maar dat is een te lang verhaal.’ Later zou blijken, dat de werkomgeving hem niet aanstond. Van de rol zelf heeft hij dan weer geen spijt.

Andere rollen: Eccleston was onlangs nog te zien als Malekith in ‘Thor: the dark world’. Daarnaast speelde hij in een heel aantal andere films mee waaronder ‘28 days later’ en ‘Elisabeth’.

#10 David Tennant (2005–2010)

Volgens een recente enquête de populairste Doctor. Tennant was een enorme fan van de reeks toen hij aan boord stapte, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. ‘Eerlijk, wie zou de Doctor niet willen zijn? Ik heb nu mijn eigen TARDIS.’

Andere rollen: Speelde in ‘Harry Potter and the goblet of fire’ de rol van Barto Krauch en verleende in ‘How to drain your dragon’ zijn stem aan één van de personages. Naast zijn theaterwerk, bleef Tennant voor televisie actief met sterke rollen in ‘Single father’ en ‘Broadchurch’.

#11 Matt Smith (2010-2013)

Maakte met ‘Doctor Who’ zijn grote debuut op het tv-scherm. Smith is de jongste Doctor ooit, en meteen ook degene met de meeste fangirls achter zich. Tumblr staat vol afbeeldingen van hem, al dan niet gefotoshopte versies met een homo-erotische ondertoon.

Andere rollen: Binnenkort speelt hij één van de hoofdrollen in ‘How to catch a monster’, het regiedebuut van acteur Ryan Gosling.

#12 Peter Capaldi (2013-…)

Hij heeft de Doctor nog niet gespeeld, maar hij is wel de acteur die de volgende incarnatie van het personage zal gaan vertolken. Met Capaldi kiest de reeks, na twee jonge acteurs, terug voor een Doctor met iets meer maturiteit.

Andere rollen: Capaldi is een eminence grise in de Britse tv-wereld, met onder meer rollen in ‘The hour’, ‘Skins’ en ‘Torchwood’, de spin-off van ‘Doctor Who’. Ook in de filmwereld laat hij zich niet onbetuigd, met rollen in ‘The fifth estate’ en ‘World war Z’.

Foto's: BBC