Cinema: onze vijf aanraders voor april

April, een nieuwe filmmaand. De redactie van Cutting Edge snuistert rond in het filmaanbod en haalt er een gevarieerd aanbod uit. Van obscure arthousepareltjes over flitsende actiethrillers tot melige chickflicks, we zijn van weinig tot niets vies. Zolang ze maar kwaliteit bieden. Elke maand geven we vijf korte samenvattingen van films die je moet zien.

Hungry Hearts (Saverio Constanzo)

Kan een moeder haar kind te veel beschermen? In ‘Hungry Hearts’ gaat Saverio Constanzo op zoek naar een antwoord op die vraag. Bij de komst van hun eerste kind begint Mina (Alba Rohrwacher) te veranderen. De eens gelukkig getrouwde vrouw krijgt de onweerstaanbare drang om haar baby te beschermen tegen de buitenwereld. De protectie begint met alle scherpe hoekjes in huis af te plakken met kussens, maar mondt uit in het wantrouwen tegenover dokters en de wereld in het algemeen. Dit zorgt ervoor dat het kind in de cruciale eerste maanden van het leven zonder medisch toezicht opgroeit. Haar echtgenoot Jude (Adam Driver) is de wanhoop nabij. Als zijn omgeving hem aanvankelijk waarschuwt voor het gedrag van zijn vrouw, minimaliseert hij de zaken. Maar wanneer ernstige medische problemen optreden, kan hij de ongezonde toestand niet langer negeren. Voor de gezondheid van zijn kind én zijn vrouw. Voor dit sterke drama werden Driver (Girls) en Rohrwacher allebei bekroond als beste acteur/actrice op het filmfestival van Venetië. Ook Constanzo rijfde enkele prijzen binnen in Venetië en op het festival van Stockholm. Voor wie van drama met een flinke scheut spanning houdt.  

Vanaf 15 april in de bioscoop.

Im Labyrinth des Schweigens (Giulio Ricciarelli)

Duitsland, eind jaren vijftig. Een decennium na de tweede wereldoorlog begint het land terug op te leven. De wederopbouw werpt de eerste resultaten af en de economie begint te bloeien onder Adenauer. In die periode krijgt Johan Radmann (Alexander Fehling) bezwarend bewijsmateriaal in handen over de wantoestanden in Auschwitz tijdens de wereldoorlog. ‘Im Labyrinth des Schweigens’ reconstrueert de zoektocht naar de waarheid over de gruweldaden die Duitsland en de rest van de wereld op zijn kop zetten. Radmanns onderzoek loopt niet van een leien dak. Hij wordt vaker tegengewerkt dan geholpen in dit moeilijke dossier: mensen die de waarheid willen verzwijgen, of de kinderen van Duitsland de schaamte willen besparen over hun vaders' wandaden. Het doorzettingsvermogen van Radmann wordt meermaals op de proef gezet, maar hij gaat door om de schuldigen te ontmaskeren.

Vanaf 29 april in de bioscoop.

Avengers: Age Of Ultron

Marvel is er weer. Na de wereldwijde successen van ‘Iron Man’, ‘Guardians Of The Galaxy’, ‘Captain America’ en nog vele andere films over de geliefde ‘comic book’ superhelden is er een nieuw vervolg op ‘The Avengers’. De unie der superhelden met onder andere Thor, Iron Man, Hulk en Black Widow moeten het in deze editie van de populaire reeks opnemen tegen Ultron. Dit is een robot met kunstmatige intelligentie gecreëerd door Tony Stark (a.k.a. Iron Man) als vredesprogramma dat niet bepaald goed blijkt te werken. Ultron besluit dat de mens de vijand van de vrede is, en dus vernietigd dient te worden. De Avengers moeten in actie schieten om dit te voorkomen. Voorlopig kon Marvel de hoge verwachtingen voor zijn films steeds min of meer waarmaken. Het is te hopen dat ‘Avengers: Age Of Ultron’ ook smullen wordt. In april wordt duidelijk of ze blijven pieken, of dat het tijd wordt voor iets nieuws.

Vanaf 22 april in de bioscoop.

Shaun The Sheep (Mark Burton)

Het bekende televisieschaap komt naar de cinema. Shaun besluit een dagje verlof te nemen, maar al snel zit het schaap met zijn vrienden door enkele toevalligheden in de stad en moeten ze het nodige doen om iedereen terug veilig op de boerderij te brengen. Mark Burton (schrijver van ‘Madagascar’, ‘Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit’) maakt met ‘Shaun The Sheep’ zijn debuut als regisseur samen met Richard Starzak. De knotsgekke animatiefilm zal deze maand vele kinderen gelukkig maken, maar ook voor volwassen lijkt het ons leuke ontspanning.

Vanaf 8 april in de bioscoop.

It Follows (David Robert Michell)

Zin in goede horror? In ‘It Follows’ wordt de term SOA – seksueel overdraagbare aandoening – naar een nieuw niveau gebracht. Jay (Maika Monroe) krijgt na een onschuldige date te kampen met eigenaardige visioenen en de constante angst dat iets haar volgt. Al snel leert ze dat ze is bezeten door iets bovennatuurlijks. Ze zoekt samen met haar vrienden naar een oplossing, maar de enige uitweg om te ontsnappen is het virus op haar beurt terug door te geven aan een volgend slachtoffer op dezelfde wijze als waarop zij besmet raakte. ‘It Follows’ is sinds begin april in onze zalen na een passage in Cannes vorig jaar en onlangs op Sundance filmfestival. Regisseur David Robert Mitchell maakt met zijn tweede langspeelfilm, na ‘The Myth of the American Sleepover’, een sterke horrorfilm die op veel plaatsen in de smaak valt. Voor liefhebbers zeker de moeite waard!

Vanaf 1 april in de bioscoop