SPOT Festival 2015

Wat de Denen allemaal te bieden hebben

Al 21 jaar wordt in het Deense Aarhus het grootste showcasefestival van Scandinavië georganiseerd, het SPOT Festival. In een periode van twee dagen passeren er een goede 180 artiesten de revue gespreid over zeventien podia met allemaal hetzelfde doel: een doorbraak forceren in Europa. Allemaal willen ze namelijk wel in de voetspoeren treden van zij het nu , Mew of Efterklang, die allemaal hun doorbraak min of meer aan SPOT te danken hebben. Een samenvatting.

Wat we allemaal zagen

In totaal zagen we vijftien acts. Met om te beginnen ANYA, die volgens muziekblad VEGA één van de acts van 2015 is, en Soleima, waarover later meer. Diezelfde dag zagen we ook nog Vinnie Who (afgelikte en gepolijste folk), Eivør (traditionelere folk), Kaaliyah (Scandinavische r&b), Susanne Sundfør (u wel bekend van 'White Foxes'), Blaue Blume (een falsetto-fronted indiebandje) en The Entrepreneurs (typisch gitaargerammel).

De tweede dag zagen we de psychedelische rockband The Wands, popkoningin Aurora en Baby In Vain, een post-grunge vrouwenband. Maar ook nog Samaris (IJslandse tovermuziek), Kwamie Liv (r&b zoals het hoort), Av Av Av (feestmuziek tot en met) en Unkwon (die bekend staat om zijn goede remixen, zoals deze voor Trentemøller).

... en welke groepen we onthouden

Dat niet elke groep uit bovenstaande opsomming een optreden om nooit te vergeten neer heeft gezet, moeten we je vast niet uitleggen. Zo speelde Eivør haar authentieke kwaliteit, zijnde haar vocals, maar al te snel uit, zodat ze niet meer of minder was dan een zelfgecreëerde gimmick. Maar ook The Entrepreneurs stelden teleur, die vooral een gebrek aan eigenheid hebben, evenals The Wands, die maar geen goede balans wist te vinden.

Gelukkig stelden niet alle groepen teleur. Sterker zelfs: als we de eindconclusie maken, stond er heel wat moois op de affiche van deze editie. Samaris wist beter te overtuigen dan op Best Kept Secret, Susanne ruilde succesvol haar rustige pianoballads in voor synthpop-euforie en Baby In Vain heeft de energie die een grungeband moet hebben.

Maar als we een top vijf zouden moeten maken, zouden ook zij uit de boot vallen. Onze drie favoriete Deense acts, ANYA, Soleima en Kwamie Liv dan weer niet. Opvallend genoeg drie Deense soloartiestes die muzikaal verwant zijn aan elkaar. Wat meer uitleg:

1. ANYA maakt wat velen r&b noemen geïnspireerd op artiesten als D'Angelo, Jill Scott en Raphae Saadiq. Het unieke echter is dat ze op wondermooie wijze elementen van aanleunende genres gebruikt om haar songs krachtiger te maken. Zo gebruikt ze de typische catchy popsongstructuur en voorziet ze die van de passie van een soulnummer en luchtige van veel elektronisch werk. Luister naar 'Greet Me', haar eerste single.

2. Nog iemand die net debuteert op SPOT is Soleima, het alterego van Sarah Mariegaard, en ook gekend als de zangeres in Flødeklinikken. Brengt volgende maand haar eerste officiële single (en EP) uit, maar deelde wel al een prachtige livesessie voor 'My Boi'. Geïnspireerd door de psychedelische popmuziek van de jaren zestig en de grote popsterren van nu.

3. De derde naam doet bij sommigen misschien al een belletje rinkelen; Kwamie Liv stond al op het Pitchfork Music Festival en op Soundcloud werden haar nummers al meer dan een half miljoen keer beluisterd. Zwoele nummers overigens, zoals '5 AM', die zich laten typeren door kernwoorden als downtempo, r&b, soul en zelfs een beetje jazz.

Het Koningspaar

De twee allerbeste acts van deze editie van SPOT vormen wat ons betreft het koningspaar: Aurora en Blaue Blume. Die laatste niet voor het optreden dat ze hebben neergezet tijdens het festival, maar wel voor hun potentieel. Zenuwen en te veel willen overtuigen nekten hun optreden zelf, maar het is zonder enige twijfel één van de bands met het meeste potentieel. Kijk alleen maar naar een nummer als 'Candy', hun laatste single, dat laag per laag opgebouwd wordt en afgewerkt wordt met die hemelse falsetto van zanger Jonas Smith.

En dan, Aurora, de absolute koningin, waar we niets anders dan lof voor hebben. Ze was al het beste wat we zagen op Eurosonic eerder dit jaar, wat ze nu op SPOT moeiteloos weet te evenaren. Ze heeft alleen maar (potentiële) hits, heeft zoveel uitstraling en is spontaan in alles wat ze doet. Alsof ze voor dit vak geboren is. Luister naar haar laatste single 'Running With The Wolves'. Ons interview met Aurora op Eurosonic kan je hier teruglezen.

Wat ons verder nog opviel in Denemarken

A. Wat je de Denen ook serveert op muzikaal gebied, enthousiast en supportive zijn ze altijd. 
B. Denemarken is op dit moment helemaal gek op alles wat r&b en elektronische pop is. Na de successen van MØ leeft het genre er meer dan ooit. 
C. Van een tekort aan vrouwen in de muziek(industrie) heeft Denemarken geen last. Als we goed hebben zitten tellen stonden er 45 vrouwen/groepen met vrouwen op het programma. En dat is veel meer dan op andere festivals.
D. De stad Aarhus zelf. De stad is het perfecte decor voor SPOT Festival en heeft immens veel faciliteiten. De zeventien podia liggen allemaal op vijf minuten wandelen van elkaar. Maar ook los van het muzikale is Aarhus een geweldige stad, met het ARoS Museum als paradepaardje. 

Tot slot

Zelf zin gekregen om naar Denemarken te gaan? Vooral doen. Of je kan dit najaar gewoon naar Glimps gaan in Gent. Onder de noemer 'Spot on Denmark' is Denemarken het gastland van het showcasefestival en zullen er wellicht veel van bovenstaande acts ook op een Gents podium te zien zijn. Het Koningspaar is overigens al vroeger in ons land. Deze maand speelt Aurora nog op Les Nuits Botanique en deze zomer staat Blaue Blume op Boomtown tijdens de Gentse Feesten.