Preview: Eastern Daze, Vooruit 15 november

Het Gentse label KRAAK en Vooruit slaan de handen in elkaar en organiseren op 15 november het trancefestival Eastern Daze in de Vooruit.

Het festival wil de interactie tussen etnische volksmuziek en de hedendaagse undergroundscene muzikaal in kaart brengen. De line-up bestaat uit zes acts die Appalachen-folk, oude Europese volksmuziek, Indiase raga, fado, Afrikaanse gnawa of Marokkaanse sufi injecteren met een gezonde dosis noise, freejazz of drones. Zo wil het festival trance door een 21e-eeuwse bril bekijken.

De programmatie heeft enkel toppers gestrikt en wij kijken graag eens vooruit op dit interessante festival en dito programma.

 

Master Musicians of Joujouka, met Bachir Attar (ma)

Dit is een groep sufi trance-muzikanten uit het Marokkaanse Rifgebergte. Hun muziek wordt al generaties lang van vader op zoon doorgegeven. Ze werden eind jaren zestig in het westen bekend doordat Rolling Stones-gitarist Brian Jones hun dorp bezocht, enkele van hun drone-jams opnam en uitbracht in de vorm van ‘Brian Jones presents the pipes of pan at Jajouka’. Dit bracht een kettingreactie op gang van nog meer releases, wereldtournees en samenwerkingen met Ornette Coleman, Jimmy Page & Robert Plant, Elliot Sharpe en Maceo Parker.

Ze zakken af naar de Vooruit met Bachir Attar, al dertig jaar hun muzikale leider, en hebben beloofd om de tent in brand te steken met hun vierduizend jaar oude rock-'n-roll.

 

Pelt (us)

Dit was de band waarin de in 2009 en veel te vroeg overleden gitarist Jack Rose speelde. Al minstens een decennium zijn ze een referentie als het op avant-folk of westerse ragga/drone aankomt. Dit getuigen hun tientallen releases op ieder denkbaar formaat: cd, lp, cd-r of cassette. Bandleden Nathan Bowles en Mike Gangloff ken je misschien ook van The Black Twig Pickers, terwijl Mikel Dimmick dan weer hoge ogen gooit met Spiral Joy Band.

 

Joshua Abraham’s Natural Information Society (us)

Deze bassist komt uit de kweekvijver van de avant-garde jazzscene van Chicago. Hij werkte samen met Matana Roberts, Henry Grimes, Bonnie ‘Prince’ Billie, Godspeed You Black Emperor en Tortoise. Een paar jaar geleden legde hij zich toe op het bespelen van de guembri, een traditioneel Noord- en West-Afrikaans snaarinstrument, verwant aan de luit. Door freejazz te blenden met Afrikaanse en Arabische volksmuziek creëert hij een repetitieve, hypnotiserende en unieke muzieksoort.

 

Razen (be)

Dit Belgische duo, bestaande uit Brecht Ameel en Kim Delcour, komt vanuit oude Europese muziek en deep listening tot een heel zuivere vorm van akoestisch minimalisme. Op Eastern Daze stellen ze hun nieuwe plaat ‘Remote holograms’ voor. Een plaat waarmee ze volgens insiders hun status van een van de beste Belgische deepdrone-ensembles nogmaals bevestigen.   

 

 

Norberto Lobo (pt)

Portugese gitaarvirtuoos die zowel fado, Amerikaanse fingerpicking als Mongoolse keelzang in zijn spel incorporeert, waardoor er een heel unieke en fantasierijke vorm van etnische muziek ontstaat. Hij bracht al heel wat invloedrijke albums uit en komt binnenkort weer met nieuw werk aanzetten.

 

Toad (fr)

De band rond Yann Gourdon van de drone-kraut-folkpunkband France. Ze beloven door hun mix van hedendaagse drones en volksmuziek, gespeeld op Occitaanse instrumenten, te zorgen voor een moshpit.

 

Praktische info

15 november, Vooruit

Een dagticket voor Eastern Daze kost € 30 / 25 (vvk) en geeft je vanaf 16.00 uur toegang tot alle concerten, in de namiddag in de Domzaal en 's avonds in de Balzaal. Opgelet, wegens de beperkte capaciteit van de Domzaal zijn er slechts 200 dagtickets beschikbaar.

Kan je enkel 's avonds? Dan zijn er ook avondtickets aan € 20 / 17 (vvk) voor de concerten in de Balzaal vanaf 20.00 uur.