Niet te missen artiesten op Cactusfestival 2012

Wat kijken wij uit naar de zomer, boordevol festivals met niets dan mooie namen. Ook over de affiche van Cactusfestival, op 6, 7 en 8 juli in Brugge, lieten wij ons licht schijnen: hier zijn de artiesten die je niet mag missen!

Paolo Nutini (vrijdag 6 juli, 22u)

De muziek van dit jonge Schotse talent – jawel, een Schot - heeft een hoog soulgehalte en met zijn rauwe stem steekt hij Sam Cooke en Otis Redding naar de kroon. De eerste plaat bevat meer popachtige songs, op zijn laatste worp 'Sunny side up' (reeds drie jaar oud ondertussen) heeft soul de bovenhand genomen. Geen nieuwe plaat dus, maar toch maakt de singer-songwriter een Europese zomertournee. Wij vinden zijn muziek niet alleen sfeervol, maar ook heel aanstekelijk! Hij beschikt naast mooie ballads ook over heel wat uptempo nummers, met de nodige strijkers en koperblazers, waardoor zijn concerten steevast uitmonden op een dansende menigte. De bard kan probleemloos een verlengstuk breien aan het feestje van Shantel! Net als bij voornoemde is dit een exclusief concert voor België, zelfs het enige voor alle buurlanden. Op vrijdag hebben de afwezigen van het Cactusfestival dus duidelijk ongelijk!

Kurt Vile (zaterdag 7 juli, 12u15)

Ooit reed hij rond op een vorkheftruck, vandaag kennen we hem als een zéér groot songwriter talent. Kurt Vile weet menig mannen en vrouwen te bekoren met zijn tijdloze gitaarmuziek. In 2011 gooide hij grote ogen met zijn vierde soloplaat 'Smoke ring for my halo'. Op Cactus wordt hij vergezeld door The Violaters.

Grant Lee Buffalo (zaterdag 7 juli, 18u30)

Eind jaren negentig hield folkrockband Grant Lee Buffalo het voor bekeken en ging zanger Grant Lee Phillips solo. Vorig jaar volgde er na dertien jaar plots een reünie met een beperkt tour. Nu, een jaar later, blijkt deze beperkte tournee uit te lopen! Gelukkig maar, want dit duidt erop dat de band zichzelf heeft teruggevonden! Vorig jaar zagen we een sterk concert op Les Nuits Botanique met een zichtbaar genietende Grant-Lee die zijn twaalfsnarige akoestische gitaar bespeelde als weleer. De verhalende songs met de kopstem van Phillips stralen nog steeds veel kracht uit: een must-see voor de fans die de vorige doortocht door België hebben gemist, maar ook een aanrader voor de jongere muziekliefhebbers die de weg naar het oeuvre van dit drietal nog niet hebben gevonden. 'Fuzzy' zal alvast ook bij hen een belletje doen rinkelen. De songs klinken in alle geval verre van gedateerd en staand vijftien jaar later nog steeds als een huis.

Yeasayer (zaterdag 7 juli, 23u40)

Yeasayer is zo'n band die zichzelf moeiteloos doorheen een web van verschillende muziekstijlen begeeft en intussen alle nuttige invloeden aankleeft en opneemt in zijn sound. Zo creëren de Brooklyners eclectische songs die vooral op een festivalterrein enorm in de smaak vallen.

Blonde Redhead (zondag 8 juli, 16u45)

Meng je twee identieke Italianen met een Japanse zangeres, dan bekom je Blonde Redhead. De band telt al enkele jaarringen en blijft een gevestigde waarde op onze Belgische podia. Ze brengen indiepop die de tand des tijd op een beleefd afstandje heeft weten te houden.

Explosions in the Sky (zondag 8 juli, 20u)

Met deze postrockers uit Texas bewijzen de organisatoren van het Cactusfestival nogmaals dat ze steeds opnieuw gaan voor een eigenzinnige affiche. De melancholische postrock past perfect in de uiteenlopende line-up waarin grote namen uit verschillende genres in elkaar vloeien. Het viertal brengt het publiek gegarandeerd in hogere sferen, een trance waarbij allerlei verhalen in je hoofd ontspinnen op deze verhalende en bezwerende noten. De Texanen zeggen typisch weinig tijdens hun concert, overeenstemmend met het ontbreken van zang en passend bij de show. We vermoeden dat Explosions in the Sky het publiek met verstomming zal slaan want na meer dan tien jaar weten deze mannen hoe ze een show in elkaar moeten steken. Hun laatste album 'Take care, take care, take care', met alweer fantastische songtitels, versterkt dat vermoeden alleen maar! Met slechts drie shows in Europa deze zomer weten de fans van instrumentale cineastische muziek meteen waar hij op zondag moet zijn.