Meisjes uit de Lage Landen, deel 2

Ming's Pretty Heroes

Rotterdam heeft een nieuwe ster binnen zijn stadsgrenzen, namelijk de singer-songwriter van Ming's Pretty Heroes. De van half-Chinese afkomst maar volledig vegetarisch ingestelde Ai Ming Oei studeerde aan het Rotterdamse conservatorium waar ze ook de band heeft gevormd.

Het eerste dat opvalt, zijn de fel rode lokken van Ai Ming Oei die het temperament van deze dame niet onder stoelen of banken steekt. Maar wat wil je ook met grote muzikale voorbeelden als Kate Bush en Björk. Niet super gestoord met prettig gestoord is het devies.

Het eerste album 'OK mr. mix' dat in 2009 het levenslicht zag was gevuld met vrolijke en sferische popliedjes en een mooie opstap richting een heuse tournee door Duitsland en China. Die stijgende lijn werd voortgezet toen ze in 2010 de stimuleringsprijs van de Music Matters Award won. En zich daarna een heel jaar lang Muziek Ambassadeur van Rotterdam mocht noemen met alle mooie bijkomende extra's.

Mooier kon het dan ook niet behalve dan dat er nu ruimte was om het tweede album op te nemen. En wat voor een album. Op 'Karma' zijn eveneens prachtige popliedjes te vinden met als inspiratiebron haar verbroken relatie, teleurstelling en verleiding. Thema's die zwaar kunnen vallen maar hier prachtig worden gebracht met het verfijnde stemgeluid dat bij haar past. De eigenzinnige Ai Ming Oei experimenteert er muzikaal op los wat soms voor minder toegankelijke, maar zeker niet minder mooie tracks zorgt. Kleine kunststukjes zoals dames als Tori Amos, Fiona Apple, Feist, Regina Spektor ze ook maken.

Deze speelse, warme meid zien optreden dat kan voorlopig in samenwerking met de dansgroep Conny Jansen Danst, een creatieve uitstap voor de band. Maar vanaf eind mei duiken ze weer het 'gewone' clubcircuit in om ons te vermaken.

www.mingsprettyheroes.com

 

Anneke van Giersbergen

Anneke van Giersbergen gaat al wat langer mee dan vandaag. Maar cijfer haar daarom niet weg want deze dame wist zich opnieuw uit te vinden als een soort Nederlandse Madonna. Zo stond ze eerst als frontvrouw aan de top van de Nederlandse metalscene met The Gathering alvorens ze het in 2007 tijd vond voor een solocarrière met een fikse genre switch.

De zware metalen werden achtergelaten en omgeruild voor een ingetogenere sound. Lichtvoetige pop, mooie ballads en speelse rock waarbij werd gesneden in de muzikale begeleiding, zodat van Giersbergens frisse stem de volle aandacht grijpt. Samen met haar band Agua de Annique bracht ze tot nu toe drie albums en een live-cd uit. Onlangs was de release van ‘Everything changes’ waar de muziekvideo van single ‘Feel alive’ een internetsensatie was. Al met al een drukbezette dame, die ook nog eens graag met anderen speelt. Zo waren er de muzikale coöperaties met Racoon, Bløf, Within Temptation en Devin Townsend.

Maar dat het niet genoeg was voor deze zangeres, schrijfster en moeder blijkt wel uit haar nieuwste sprong in het diepe met een eigenaardig muziek- en theaterproject aan de hand van het oude kinderboek uit de jaren veertig ‘De beer die geen beer was’. Een show waarvoor ze de nummers schreef en voorlopig ook mee in de theaters van Nederland staat.