Grofgebekte dames, deel 2

Nicki Minaj en Azealia Banks

Nicki Minaj

Of je nu wil of niet, in 2012 zal je niet meer om Nicki Minaj heen kunnen. Onika Tanya Maraj, zoals Nicki eigenlijk heet, is in de eerste maanden van 2012 al alomtegenwoordig geweest. Zo werkte ze, overigens samen met M.I.A., mee aan Madonna’s nieuwste single ‘Give me all your luvin’’. Maar ook met David Guetta kroop ze al in de studio, voor het in januari als single verschenen ‘Turn me on’.

En Minaj heeft nog veel meer -succesvolle- samenwerkingen op haar palmares staan. Drake, Rihanna, Big Sean, Kanye West, Lil Wayne, Eminem, ... allemaal verschenen ze ofwel op Minaj’ debuutalbum uit 2010 ‘Pink friday’, ofwel werkte Nicki Minaj samen met hen op hun albums. Niet alle nummers zijn even geslaagd, maar heel vaak mogen de resultaten van die verschillende samenwerkingen er wél zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan ‘Make me proud’, een nummer vanop Drakes nieuwste album dat Minaj naar een hoger niveau tilt. Over ‘A$$’, van Big Sean en Nicki Minaj, zal dan weer vooral gesproken worden omwille van de videoclip. Kijk, en oordeel vooral zelf. Om deze alinea met een heel positieve noot af te sluiten, geven we je graag nog Kanye Wests ‘Monster’ mee. De rap die Minaj hierop plaatst, is ronduit fenomenaal. Fe-no-me-naal.

Maar Minaj staat ook alleen haar mannetje, laat dat duidelijk zijn. De artieste gaat er soms zo ver over dat ze er toch boenk op zit, en dat kan ze ook alleen. Het poppy ‘Super bass’ nestelt zich bijvoorbeeld in je hoofd, en is er daarna maar moeilijk weer uit te krijgen. Tot grote spijt van wie haar o zo herkenbare stem niet kan horen.

Er valt nog meer leuks te vertellen over Nicki Minaj. Zo heeft ze haar eigen app, de My pink friday-app, met daarin de übercoole en behoorlijk hilarische Nictionary. Nicki Minaj heeft grote fans, maar net zo veel en net zo hevige tegenstanders. Wij zijn alvast pro Nicki, en we vermoeden dat haar succes in 2012 enkel nog groter wordt, wanneer haar tweede album ‘Pink friday: Roman reloaded’ op 3 april van dit jaar uitkomt. Eén van de voorsmaakjes van dat album is ‘Roman reloaded’, met Lil’ Wayne, een ander vinden we in ‘Starships’.

Billboard noemde haar trouwens al de rijzende ster van 2011, en volgens ons wordt Minaj’ ster alleen nog maar helderder dit jaar.

Azealia Banks

Nog zo’n woman to watch is Azealia Banks, de hippe rapster die kan zingen, of, zo je wil, de zangeres die een aardig stukje kan rappen. Waarschijnlijk ken je Azealia Banks, die studeerde aan de New Yorkse La Guardia High School waar ook onder andere Nicki Minaj en Kelis studeerden, van ‘212’, samen met het Belgische duo Lazy Jay. Maar laat het duidelijk zijn dat de jonge Amerikaanse nog veel meer in haar mars heeft. Zo belooft ze, in een interview met Pitchfork van haar debuutalbum een mengelmoes te maken van nummers in de stijl van ‘212’, stevige rap en R&B die doet denken aan Aaliyah. Dat klinkt als een recept voor succes, toch?

Bovendien maakte Banks in datzelfde interview bekend dat ze voor haar debuut samenwerkt met de bekende Britse producer Paul Epworth. En dat doet niets dan het beste vermoeden, want Paul Epworth werkte eerder al samen met Florence + The Machine en Adele. We moeten er geen tekeningetje bij maken: Epworth weet wat hij doet. ‘Broke with expensive taste’, zo zal het debuut van Banks gaan heten, is nu al één van de meest geanticipeerde debuutplaten van dit jaar. Het album verschijnt in september.

In tussentijd houdt Azealia Banks zich wel bezig: zo kan je hier luisteren naar het sterke en verslavende ‘Liquorice'. En wie al een idee wil krijgen van Banks’ samenwerking met Paul Epworth, kan bijvoorbeeld luisteren naar ‘Bambi’, een nummer dat voor het eerst te horen was tijdens de Paris Fashion Week.

Maar Banks laat niet alleen muzikaal van zich horen. De New Yorkse is ook niet bang om in interviews haar mening te geven, zo blijkt uit een interview met The Hundreds Magazine. Daarin uit Azealia Banks kritiek op Kreayshawn (die je kent van ‘Gucci Gucci’ ), en in mindere mate op die andere rijzende ster, Nicki Minaj. Tot een echte beef lijkt het echter in geen van beide gevallen te komen.

Azealia Banks zit dus niet stil, want tussen dat alles vindt ze ook nog de tijd om te touren. Dit jaar kan je ze onder meer aan het werk zien in Tokyo, op het Coachella Festival in de VS en in Oslo. Al hoef je het helemaal niet zo ver te zoeken: voor een eerste kennismaking met Azealia Banks en haar nog niet verschenen debuut, kan je ook al op Rock Werchter terecht: de Amerikaanse speelt er donderdag 28 juni in de Pyramid Marquee. Wij zullen er alvast bijzijn!