Glimps Festival 2015

Vijfde editie, vijf toppers

Glimps groeit. En dat voel je. Het showcasefestival startte vier jaar geleden met een zoekende organisatie die tal van sporen afliep alvorens een vaste vorm te kiezen. In onze ervaring met enkele gelijkaardige buitenlandse spelers, een dagje Eurosonic in een verder verleden en een weekendje The Great Escape in Brighton, merken we dat Glimps goed gegekeken heeft naar zijn grotere buitenlandse broertjes. Heel wat elementen zien we terug, al dan niet in een Gents jasje gestopt.

Door de jaren heen maakten we bedenkingen bij Glimps. De juiste zalen? De juiste stad überhaupt? De juiste bands? Aan alles kon in onze ogen nog wel wat gesleuteld worden. Maar na een jaartje verstek geven vorig jaar keerden we terug en werden tot ons grootste plezier verrast. Betere ruimtes, betere bands -al mogen het er nog meer zijn- , en die stad... bleek toch functioneler dan gedacht. Al misten we wel het conservatorium op ons kaartje. 

We namen grote stukken mee van het Delegate programma, dat werd ingericht voor bands en professionals, en probeerden een heel weekend zo goed en zo kwaad mogelijk het tijdschema bij te houden. Dat heb je natuurlijk bij showcase festivals: het is een hel voor wie graag zo goed als alles ziet. FOMO tot de derde macht.

We overlopen ons weekend in vijf toppers. Dit zijn, omdat we ons ons niet in zeven kunnen delen, wellicht niet de vijf allerbeste zaken die tijdens het weekend gepasseerd zijn, wel diegene die wij hebben aangestipt. 

1. De feedback van het buitenlands panel

Met onder andere JR Moores, freelancer voor The Guardian en The Quietus,  Jan Douwe Kroeske, en de Franse Yvan Taïeb van Roy Music. Heel interessant om Belgische bands even door de ogen van het buitenland te bekijken, en dit in aanwezigheid van de band/manager zelf. Een leerschool voor sommigen, een bevestiging voor anderen. Zo was Hypochristmutreefuzz de eerste dag terecht de favoriet van het panel. Dans Dans en Blackie & The Oohoos maakten minder indruk op de Britse aanwezigen.

2. De uitreiking van de Popthesisprijs

Het is intussen de tiende keer dat de prijs wordt uitgereikt door Poppunt, en dat kregen we te zien in een mooi overzichtje van voorgaande winnaars. De popthesisprijs brengt studenten uit alle domeinen bij elkaar en verbindt hen door hun interesse in muziek. De uiteindelijke winnaar van 2015 werd Rechtenstudente Inge Alberti met haar thesis over plagiaat, gekozen om haar vlotte uiteenzetting van droge wetteksten. Ook PXL-student Yannick Van Nuffel ging met een prijs lopen voor zijn bachelorscriptie over de technologische ontwikkelingen van de muziekdistributie en hun impact. 

3. The Black Heart Rebellion, Lakenmetershuis

Intens, dat is wel het minste dat je kan schrijven over hun passage in het Lakenmetershuis op vrijdag. De kleine ruimte zat afgeladen vol. Voornamelijk fans die bijna letterlijk werden meegezogen met de mystiek van de vijf donkere schaduwen vooraan. Melodramatisch was het bijna, maar net op dat randje dat het niet in clichés kon vervallen. De minimalistische sound van TBHR maakte indruk. Zowel positief, als negatief, want sommigen liepen vloekend de trap af, duidelijk niet voorbereid op de intensiteit van de set.

4. Illuminine, Sint-Jacobskerk

Alweer een Belg. Kiezen is verliezen, al zeker op Glimps. En Illuminine sprong er uit, net als Nils Gröndahl die er op volgde. We zagen Yellowstraps een dagje eerder in de Sint Jacobskerk, en hadden op het eerste zicht onze twijfels bij de akoestiek van de ruimte, maar die verdween al na enkele noten Illuminine. Waar Yellowstraps wat in zijn geluid wegzakte, bleef Illuminine mooi aan de oppervlakte en haalde het voordeel uit de stuiterende geluidskaatsingen, mede dankzij de vele stiltes die ze in hun muziek inplanten. Het semitransparante scherm dat voor de band werd gespannen droeg bij aan het dromerige karakter van hun set. Een heerlijk schaduwspel om te zien.

5. De locaties

De eerste Glimpsedities lagen die heel wat verder uit elkaar. Het strakke schema kwam toen niet overeen met de wandelafstand die je telkens moest afleggen tussen de acts. Deze keer was er precies nog meer rekening mee gehouden dan anders. En dat draagt bij tot een aangename totaalervaring. Ook het handige plannetje verhielp mogelijke verdwalers.