De veertig hiphopfavorieten van Cutting Edge (#40-31)

Ooit was het louter een muziekgenre, heden de dag een heuse subcultuur. We hebben het over hiphop; het fenomeen dat via de block parties in Bronx, New York, de hele wereld wist te veroveren. En tevens een fenomeen dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Ter ere daarvan zochten we binnen onze muziekredactie naar de veertig meest iconische releases binnen het genre/subcultuur. Vandaag presenteren we je alvast het eerste deel van onze heuse hip-hop-top-veertig. Beginnend bij:

#40 The Streets, 'A Grand Don't Come For Free'
& Favoriete nummer: 'Blinded By Lights' 

De beste rap opera ooit gemaakt? Dat zou deze langspeler van The Streets ofte Mike Skinner wel eens kunnen zijn. En dàt ondanks een niet al te spectaculair plot. (Kort samengevat: Jongen verliest geld, diezelfde jongen ontmoet meisje, verliest het meisje niet veel later).

 

#39 Jaylib, 'Champion Sound'
& Favoriete nummer: 'McNasty Filth' 

"Who said producers ain't supposed to rap?" Niemand, eens ze dit grensverleggende project (Madlib rapt over J Dilla's beats en vice versa) hebben beluisterd. Een onuitputtelijke bron van inspiratie voor elke zichzelf respecterende bedroomproducer.

 

#38 Apollo Brown & OC, 'Trophies'
& Favoriete nummer: 'Prove Me Wrong' 

Apollo Brown, één van de interessantste beatbakkers van de voorbije 5 jaar, en D.I.T.C.-veteraan OC forceerden in 2012 op eigen houtje de return van de boom-bap..

 

#37 Starflam, 'Survivant'
& Favoriete nummer: 'Amnésie Internationale'

Het strafste Belgische hip-hopfenomeen dat wij al hebben zien passeren. Het multiculturele collectief uit Luik blaaste ons eind jaren 90, vroege jaren 2000 van onze sokken met Frans- en Spaanstalige rhymes over de minder fraaie zijde van ons land.

 

#36 Blackalicious, 'Blazing Arrow'
& Favoriete nummer: 'Make You Feel That Way'

De combinatie van rapper Gift of Gab's onnavolgbare flow en Chief Xcel's vernieuwende producties bezorgde ons een van de warmste én slimste albums van de vroege jaren 2000.

 

#35 Slick Rick, 'The Great Adventures Of Slick Rick'
& Favoriete nummer: 'Children's Story'

De kaduke en soms zelfs kinderachtige beats en samples op deze plaat zouden je bijna doen vergeten dat de geboren Londenaar met het obligate ooglapje een legendarische verhalenverteller is. Rick still rules! 

 

#34 EPMD, 'Stricly Business'
& Favoriete nummer: 'You Gots To Chill'

Ondanks enkele duidelijke aanwijzingen (de bandnaam is een acroniem voor 'Eric & Parrish Making Dollars'; de titel van de plaat) maakten Sermon en Smith geen gangsterrap, maar lekker funky, laid-back partyhop waarop het onmogelijk stilzitten is.

 

#33 Run-D.M.C., 'Raising Hell'
& Favoriete nummer: 'It's Tricky'

Run-D.M.C. is een groep van mijlpalen. Zo zorgden ze er samen met Michael Jackson voor dat zwarte muziek eindelijk gerespecteerd werd op televisie, was het trio de eerste rapgroep ooit die een Grammy-nominatie kreeg en leerden ze de wereld 'endorsements' kennen met Adidas-deal. Maar ook hun platen zijn baandoorbrekend. Nooit werden rockelementen zo goed geïntegreerd in hip-hop.

 

#32 Big Daddy Kane, 'Long Live The Kane'
& Favoriete nummer: 'Ain't No Half Steppin

Rauw en onverzettelijk ('Just Rhymin' with Biz', 'Set it Off') of smooth als een doorwinterde player ('I'll Take You There'): King Asiatic Nobody's Equal (dáár staat die 'Kane' dus voor) draaide er zijn hand niet voor om op deze gedateerde maar nog steeds hoogst enterntainende klassieker..

 

#31 N.W.A., 'Straight Outta Compton'
& Favoriete nummer: 'Straight Outta Compton'

Debuut van een groep jongelingen uit South Central Los Angeles die met hun agressieve aanpak en maatschappijkritische lyrics niet enkel de gangsta rap op de kaart zetten, maar later in hun respectievelijke solocarrières ook uitgroeiden tot enkele van de grootste artiesten aller tijden binnen de rap - en hiphopwereld. Of zeggen de namen Dr. Dre, Ice Cube en Eazy-E u niet meteen iets?

 

(Eervolle vermelding: Ice Cube - The Predator)