De veertig hiphopfavorieten van Cutting Edge (#30-21)

Ooit was het louter een muziekgenre, heden de dag een heuse subcultuur. We hebben het over hiphop; het fenomeen dat via de block parties in Bronx, New York, de hele wereld wist te veroveren. En tevens een fenomeen dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Ter ere daarvan zochten we binnen onze muziekredactie naar de veertig meest iconische releases binnen het genre/subcultuur. Vandaag presenteren we je het tweede deel van onze hip-hop-top-veertig.

#30 Eminem, 'The Slim Shady LP'
& Favoriete nummer: 'Role Model' 

Met 'The Slim Shady LP', zijn tweede langspeler, tekende de jonge Marshall Mathers in 1999 onder het toeziende oog van Dr. Dre meteen voor zijn grote doorbraak. Nummers als 'Guilty Conscience' en 'Role Model' staan dan ook nog steeds in het collectieve hiphopgeheugen gegrift, en dan moest Eminem 'The Marshall Mathers LP' zelfs nog uitbrengen...

 

#29 Raekwon, 'Only Built 4 Cuban Linx'
& Favoriete nummer: 'Criminology' 

Een landmark Mafioso-rap album waarmee Raekwon en Ghostface Killah zich profileerden als meest street-smart rappers van de Wu-Tang Clan. De rijkdom aan slang, de diverse alter-egos gecreerd voor dit album, het paarse cassetje ('The Purple Tape'), de mafia flick samples... Verplichte luisterlectuur voor elke zichzelf respecterende hip hop head.

 

#28 Mos Def, 'Black on Both Sides''
& Favoriete nummer: 'Ms. Fat Booty' 

Het toenmalige goudhaantje van het legendarische Rawkus-label gaat tegenwoordig als Yasiin Bey door het leven, maar de maker van onverwoestbare classics als 'Ms. Fat Booty' en 'Umi Says' zal nooit ons respect verliezen. Ga Mighty Mos - excuus: Bey - zaterdag zelf bewonderen in de AB en kom ons achteraf gerust bedanken...

 

#27 De La Soul, 'De La Soul Is Dead'
& Favoriete nummer: 'A Roller Skating Jam Named "Saturdays'

Van een 'moeilijke tweede' heeft De La Soul nooit last gehad. Sterker nog: 'De La Soul Is Dead' is hun beste plaat ooit geworden. Gedaan met de bijnaam 'hippies van de hip-hop', met dank aan hun producer, Prince Paul. (Nog een mooi feitje: 'De La Soul Is Dead' is de eerste plaat die vijf sterren kreeg in het legendarische magazine The Source.

 

#26 Beastie Boys, 'Ill Communication'
& Favoriete nummer: 'Root Down'

Van een groepje puisterige punkpubers uitgroeien tot een van de invloedrijkste en meest relevante hiphopbands sinds eind jaren '80: niemand doet het de Beasties na. De dood van de betreurde Adam 'MCA' Yauch dwong Mike D en Ad-Rock tot een vervroegd rappensioen, maar voor ons zullen de Boys steeds dat trio schreeuwerige lolbroeken blijven... Partyplaat.

 

#25 Dilated Peoples, 'The Platform'
& Favoriete nummer: 'Work The Angles'

Op hun debuutplaat 'The Platform' bewezen Evidence en Rakaa Iriscience al meteen dat hun groep Dilated Peoples - wat een heerlijke bandnaam blijft dat toch - een aanzienlijke hoeveelheid potten zou gaan breken. En hoewel ze er tegenwoordig niet meer zoveel materiaal uit gebruiken in hun live sets, gaat eender welke festivalweide of concertzaal nog steeds plat voor het huzarenstukje 'Work The Angles'.

 

#24 Jurassic 5, 'Jurassic 5'
& Favoriete nummer: 'Concrete Schoolyard'

Met een onweerstaanbare old school vibe, een excellente rapritmiek en een vleugje productiebriljantie van Cut Chemist werd de debuutplaat van Jurassic 5 de meest verfrissende hihhoprelease van '97. De eenvoudige nostalgie van tracks zoals 'Concrete Schoolyard' is zelden gehoord in het genre.

 

#23 MF DOOM, 'Operation Doomsday'
& Favoriete nummer: 'The Mic'

Het had niet veel gescheeld of de bijdrage van Daniel Dumile tot de hiphopgeschiedenis had zich beperkt tot twee genietbare maar hoogst obscure K.M.D.-albums. De tragische dood van zijn broer en medebandlid Sub-Roc en artistieke ruzies met platenlabels zorgden er immers voor dat Zevlove X zijn buik vol had van de muziekindustrie. Een masker doet wonderen, zo blijkt. Op "Doomsday" transformeerde MetalFace banale soul en ongevaarlijke smooth-jazz in dope beats om die daarna met rake, eerlijke observaties en complexe rijmschema's aan flarden te rappen. En dan moest DOOM nog op gang komen...

 

#22 Ultramagnetic MCs, 'Critical Beatdown'
& Favoriete nummer: 'Critical Beatdown'

Een collectief met onder andere de extravagante Kool Keith dat in de jaren 80 innovatief uit de hoek kwam met verbrijzelend ritmische intensiteit en een unieke dynamiek. Niet voor niets wel eens de eerste all-lunatic rapgroep genoemd.

 

#21 Reflection eternal, 'train of thought'
& Favoriete nummer: 'The Blast'

Het album waarmee Talib Kweli uit Mos Def's schaduw trad en DJ Hi-Tek bewees dat intelligentie en consciousness niet per se hoeven te vloeken met funk- en dopeness. Voor wie niet vies is van een scheutje Afrika...