De veertig hiphopfavorieten van Cutting Edge (#20-11)

Ooit was het louter een muziekgenre, heden de dag een heuse subcultuur. We hebben het over hiphop; het fenomeen dat via de block parties in Bronx, New York, de hele wereld wist te veroveren. En tevens een fenomeen dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Ter ere daarvan zochten we binnen onze muziekredactie naar de veertig meest iconische releases binnen het genre/subcultuur. Vandaag presenteren we je het voorlaatste deel van onze hip-hop-top-veertig.

#20 Mobb Deep, 'The Infamous'
& Favoriete nummer: 'Shook Ones Pt. 2' 

De angstaanjagende straatverhalen van dit duo uit Queens beluister je best niet voor het slapengaan. De verzen van Prodigy komen uit de meest kille kelder van het raphuis, de beats van Havoc uit de meest muffe diepvriezer van de productiekeuken. Koude rillingen verzekerd bij deze ijzige parel.

 

#19 Lauryn Hill, 'The Miseducation of Lauryn Hill'
& Favoriete nummer: 'Everything is Everything' 

Na haar avonturen bij the Fugees werd 'La Hill' zwanger van Rohan Marley - de zoon van.. jawel, Bob Marley. Het inspireerde haar om één van de meest legendarische vrouwelijke hip-hopplaten te maken. Zo niet de meest legendarische.

 

#18 Black Star (Mos Def & Talib Kweli), 'Black Star'
& Favoriete nummer: 'Respiration' 

In een periode waar Master P en andere Puffy's de airwaves domineerden, was er plots deze mokerslag van een plaat. Mos Def en Talib Kweli brachten een hele generatie op een ille manier wat historisch, maatschappelijk en politiek besef bij. Dat het langverwachte vervolg er nooit is gekomen draagt wellicht bij tot de legendarische status van deze parel. Onverwoestbaar.

 

#17 Common, 'Electric Circus'
& Favoriete nummer: 'Come Close' 

'Electric Circus' verdeelde de muziekcritici vroeg in de jaren 2000, maar nu is het klaar en duidelijk dat Common zijn tijd gewoon ver vooruit was. Soulquarian broeders J Dilla, ?uestlove en James Poyser drijven het experiment productiegewijs ten top en de lijst met samenwerkingen oogt meer dan indrukwekkend met namen als Pharrell, Prince, Erykah Badu, Jill Scott, Mary J Blige, Bilal, Omar en Cee Lo Green.

 

#16 Boogie Down Productions, 'Criminal Minded'
& Favoriete nummer: 'The bridge is over'

De blueprint van true school hiphop, met 'The bridge is over' als beste diss track aller tijden. Met deze plaat zette Blastmaster KRS-One zijn meest significante stap richting hiphop teacher status. Met al het geld dat hij aan goede doelen spendeert is hij misschien wel de meest verantwoordelijke artiest uit de hiphopgeschiedenis.

 

#15 Wu-Tang Clan, 'Enter The Wu-Tang (36 chambers)'
& Favoriete nummer: 'Protect Ya Neck'

9 getalenteerde ego's in 1 legendarisch collectief zorgden voor de meest memorabele metaforen van de scene, gedreven door de duistere kung fu sampling van meesterbrein RZA.

 

#14 Public Enemy, 'It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back'
& Favoriete nummer: 'Don't Believe the Hype'

Public Enemy is zonder twijfel het hip-hopcollectief met het meeste maatschappelijke impact. Van deze plaat wilden ze het equivalent maken van Marvin Gaye's 'What's Going On'. Of dat gelukt is, weten we niet, maar het zorgde er in ieder geval wel voor dat ze onlangs als vierde hip-hopband een plaatsje kregen in de fameuze 'Rock and Roll Hall of Fame'.

 

#13 The Notorious B.I.G, 'Ready to die'
& Favoriete nummer: 'Juicy'

Zijn drug dealer swagger pimpt harder dan Snoop Doggs linker pinknagel. Zijn flow is strakker dan de reten van beide ex-liefjes Lil Kim en Faith Evans. Zijn punchlines komen harder aan dan zijn eigen lichaamsgewicht in uw gezicht. De ongeëvenaarde en onvervangbare big poppa hoeft geen verdere introductie.

 

#12 Dr. Dre, 'The Chronic'
& Favoriete nummer: 'Nuthin But A G Thang'

Hiphoplegende Dr. Dre was in 1992 nog maar net uit pioniersgroep NWA gestapt of daar bricoleerde de man met Parliament, Funkadelic en Donny Hathaway- samples al zijn solodebuutplaat 'The Chronic' bijeen, een album waarop onder andere klassiekers als 'Nuthing But a G Thang' en 'Little Ghetto Boy' prijken. 'G-Funk' was geboren, en de rest is geschiedenis.

 

#11 Outkast, 'Aquemini'
& Favoriete nummer: 'SpottieOttieDopaliscious'

Bij het beluisteren van 'Aquemini' wordt meteen duidelijk waarom de wederopstanding van OutKast in 2014 dé reünie van het jaar mag genoemd worden. Op hun derde langspeler braken André 3000 en Big Boi wederom met alle hiphopconventies en trokken tegelijkertijd een nog veel breder publiek aan. We nodigen u uit om een klasbak als 'SpottieOttieDopaliscious' eens helemaal open te gooien: u zal zien dat het tweetal in 1998 reeds lichtjaren voorstond op de concurrentie.