De veertig hiphopfavorieten van Cutting Edge (#10-01)

Ooit was het louter een muziekgenre, heden de dag een heuse subcultuur. We hebben het over hiphop; het fenomeen dat via de block parties in Bronx, New York, de hele wereld wist te veroveren. En tevens een fenomeen dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Ter ere daarvan zochten we binnen onze muziekredactie naar de veertig meest iconische releases binnen het genre/subcultuur. Vandaag presenteren we je het laatste deel: onze ultieme top 10!

#10 Death Grips, 'The money store'
& Favoriete nummer: 'Hacker' 

Een album zoals 'The money store' hoor je zelden. Het is een verzameling van het beste dat Death Grips gefabriceerd heeft. De rauwe beats, bijtende vocals en hallucinante drumpartijen zorgen ervoor dat 'The money store' in onze top 10 belandt. Death Grips is op zich al een fenomeen: de groep rond MC Ride, Zach Hill en Flatlander hield op met bestaan nét voor hun grote tournee met Nine Inch Nails en Soundgarden.

 

#09 Shabazz Palaces, 'Black up'
& Favoriete nummer: 'An echo from the hosts that profess infinitum' 

Na lange stilte bij Digable Planets, slaat Ishmael Butler harder terug met deze 'Black Up'. De plaat werd omgedoopt tot een instant classic in de alternatieve hiphopscene. Elke song bevat verschillende laagjes en na tientallen luisterbeurten hoor je weer nieuwe details. Eigenaardige, maar briljante plaat.

 

#08 A Tribe Called ?uest, 'the low end theory'
& Favoriete nummer: 'Check the rhime' 

Nog zo'n klassieker die bij elke luisterbeurt beter wordt: de perfect op elkaar ingespeelde young, gifted and black men Q-Tip en Phife Dawg wisselen verses uit over hun eigen leven en toekomst, de vele valkuilen van de muziekindustrie en maatschappelijke issues. Terwijl ze muzikaal de blauwdruk voor de jazzhop uittekenden. Zonder twijfel de enige plaat die zowel hiphopheads als hun Coltrane-adorerende opa's aanspreekt...

 

#07 Eric B & Rakim, 'Paid in Full'
& Favoriete nummer: 'I know you got soul' 

Wie in '87 nog niet wist wat hiphop was, kreeg met 'Paid in Full' meteen een masterclass voorgeschoteld: met z'n ultrasmoothe en tegelijkertijd bevelende flow en innoverende rijmschema's legde Rakim de lat meteen een halve meter hoger voor zijn collega-emcees, terwijl de denderende beats en het onweerstaanbare scratchwerk van Eric B een hele generatie dj's inspireerden. Essentieel in de platenkast van elke hiphophead...

 

#06 The GZA, 'Liquid Swords'
& Favoriete nummer: 'Duel of the iron mic'

Het magnum opus van The Genius, die met dit meesterwerk ultieme lyrische intelligentie en bloedstollend verbaal geweld demonstreert. Met metaforen zoals "Blood splash, running fast like rivers / I'll be that whiskey in your liver" over de angstaanjagende pianoloop in 'Duel of the iron mic' van een on-top-of-his-game RZA is dit het meest pure Wu-Tang product dat je in je lokale platenzaak zal vinden.

 

#05 Madvillain, 'Madvillainy'
& Favoriete nummer: 'All caps'

Als twee genieën de handen in elkaar slaan hoop je altijd op vuurwerk, maar Madlib en MF DOOM's superieure antiheldcreatie overtrof moeiteloos onze stoutste verwachtingen. Drie kwartier lang wisselt Madlib de meest obscure, bizarre en onconventionele beats af met film-en cartoonsamples, weedreclame en ander ongein, en biedt hij DOOM de perfecte speeltuin voor diens onnavolgbare lyrische exploten. Amper tien jaar oud, maar nu al een echte Klassieker.

 

#04 Kanye West, 'The College Dropout'
& Favoriete nummer: 'Jesus walks'

De enige langspeler waarop er een oprecht bescheiden Kanye te horen valt. Hoewel we ook grote fan zijn van het met godcomplex overgoten extravagante meesterwerk 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy', is het de puurheid van 'College Dropout' die ons overtuigde deze lijst te halen. De baanbrekende productie op 'Jesus walks', de ironie van 'The workout plan', de maatschappelijke context van 'All falls down', het dynamische trio Kanye/Talib Kweli/Common op de briljante beat van 'Get em high'... Alles waar Mr West goed in is valt te horen op zijn debuutplaat.

 

#03 Kendrick Lamar, 'Good Kid, M.A.A.D. City'
& Favoriete nummer: 'Money trees'

Kendrick Lamar werd dankzij dit album tot de nieuwe Jay-Z gebombardeerd. Larie natuurlijk. Lamar deed immers wat de heer Carter nooit deed: een haast feilloos album maken dat én engagement, én sterke vertelkunst, én hitgevoeligheid tentoonspreidde. Jay-Z komt niet tot aan de hielen.

 

#02 Nas, 'Illmatic'
& Favoriete nummer: 'Life's a bitch'

In deze lijst staan al heel wat debuutplaten opgesomd, maar één van de allerstrafste blijft zonder twijfel die van ene Nasir Jones uit Queens, NY. Kan ook moeilijk anders als de tracklist pletwalsen als 'NY State of Mind', 'Life's A Bitch' en 'It Ain't Hard To Tell' herbergt. Who the fuck is Jay-Z? Nas is de koning van New York.

 

#01 The Roots, 'Things fall apart'
& Favoriete nummer: 'The next movement'

De meest complete hiphopband aller tijden was voorbestemd deze lijst te halen. Onze zes reviewers waren het er bijzonder snel over eens: in een mum van tijd werd deze plaat naar voren geschoven, door sommigen al meteen naar #1.

Waarover zijn we dan zo enthousiast?

  • Over het jazzuniversum waar je vanaf introductie 'Act won (Things fall apart)' ingeworpen wordt
  • Over de absolute chemie tussen de muzikanten, DJ's en MC's in 'The next movement'
  • Over hun onmiskenbare passie voor hiphop in 'Act too (the love of my life)'
  • Over de knipoog naar de setters van het genre in 'Double Trouble'
  • Over de rauwheid van 'Step into the realm'
  • Over het vertederende hiphop/soulduet met Erykah Badu 'You got me'
  • Over hoe stil we worden van het shockerend stuk outropoëzie 'The return to innocence lost'
  • Over het feit dat al deze verschillende vibes toch kloppen op die ene plaat.
Er zijn veel risico's genomen op 'Things fall apart'. Risico's die doorsnee hiphoppuristen zelfs niet zouden overwegen. Bedankt om die risico's te nemen, Roots. Bedankt om ons met dit hiphop rolmodel te zegenen. Jullie bewezen hoe muzikaal intelligent hiphop kan zijn.

 

Beluister hieronder de volledige plaat: