De sterren aan de hemel van Les Nuits Botanique

De tien tips van de redactie

Wat gaat de tijd toch rap... Tussen al gespannen verwachtingen voor de namen van Autumn Falls waren we bijna vergeten dat een van onze favoriete indoorfestivals nog moest plaatsvinden: Les Nuits Botanique! En zoals ieder jaar opent de Botanique zijn zalen en tuin voor het grote publiek, maar ook voor een hele resem artiesten. Je ziet het bos niet meer door de bomen? Hopeloos verloren gelopen op hun pad vol lekkers? Geen nood, wij helpen je weer mooi op weg met deze tien bands die je tijd meer dan waard zijn.

Met als eerste in de rijkgevulde lijn: Max Cooper. Op zaterdag 13/5 zakt hij met zijn nieuw album 'Emergence' af naar de Orangerie, waar hij zichzelf nog maar eens zal bewijzen als een van de meest getalenteerde producers is. En ondanks zijn rijke en gevuld backcatalogue is 'Emergence' nog maar zijn tweede studioalbum. Bijgevolg krijgt de Botanique de buitenkans om in plaats van de vermaarde DJ de trotse papa van een nieuwe (album)telg te verwelkomen. 

Op 14/5 stopt Mauro dan weer eens in Brussel. De Pools-Belgische kameleon duikt nog eens zijn Gruppo Di Pawlowski op om ongetwijfeld een verdienstelijke poging te doen om de Rotonde af te breken. Tenminste, als dat nog moet gebeuren want echt veel zal er niet meer overeind staan eens Cocaine Piss zijn set als voorprogramma afsluit. Een niet te missen double bill van de Belgische noisescene. 

Ook geworteld in de vaderlands grond maar iets minder aggressief is Fùgù Mango, die op 15/5 te bewonderen zijn in wat er nog rest van de Rotonde. Na een triomftocht doorheen Europa en lovende recensies voor hun absurde afrohouse en lichtvoetige pop, is nu eindelijk tijd om met dat debuutalbum te komen. En waar kan een bont ensemble beter bloeien dan in het middelpunt van Europa?

Tijd om dan eens in de tuin van de Botanique te vertoeven, want op 16/6 komt Sleaford Mods op bezoek. De punkrappers, denk aan The Streets, maar dan zonder geld om echt goeie beats te maken, komen het kot op stelten zetten nadat ze al een paar keer een zegetocht gehouden hebben in ons land. Verwacht u aan een spuwende zanger, een woeste show en vooral een heerlijk Brits accent. En maak dat je op tijd in Brussel bent. Want Powell, één van de voorprogramma's, probeert continu te schipperen tussen techno en rock en dat met daverend succes.

Maar niet alleen onze veilige thuishaven op de berg is het strijdtoneel van Les Nuits, ook het Koninklijk Circus opent wederom zijn deuren. En op 17/5 doen ze dat voor de Brusselse bands BRNS en Robbing Millions, waarover later felgesmaakte Belpopafleveringen moeten gemaakt worden. Beide bands zijn jong, beloftevol en hebben zich nu al meer dan bewezen met straffe liveshows en meesterlijke albums. Reden genoeg dus om af te zakken, gezien ze de opwarmers van de Franse wonderboy Jacques zijn.

Al kan je op 17/5 ook gewoon weer terecht in de Botanique. Want daar voltrekt zich in de Grand Salon de Concert ongetwijfeld ook een prachtige avond. Bing & Ruth, die met 'No home of the mind' één van de beste ambientalbums van het jaar afleverden, zullen proberen om die meeslepende en kille muziek perfect te laten overkomen in de statige Grand Salon. Kom achteraf niet klagen dat je van niets wist.

Op 18/5 raaden we dan weer graag Thor Harris & Friends aan. Zelf hebben we geen idee wat we moeten verwachten van de percussionist van Swans en Bill Callahan, maar als Michael Gira en Callahan je goed genoeg vinden om op te bouwen, dan geloven wij er 100% in. Naar het schijnt hangt de samenstelling van de band van avond tot avond af, en in het geval van Thor Harris vinden we onvoorspelbaarheid eerder een groot pluspunt, dan dat we terughoudend zijn. 

En dat we al eens verder kijken dan de 'gewone' programmatie mag duidelijk zijn op 20/2, wanneer Brussels finest aan het feesten gaan. Factory Floor, de leuke noisepunkers, mochten een avondje samenstellen en kwamen op het lumineuze idee om Babyfather (een Dean Bluntproject), Zebra Katz (een geflipte en ijskoude rapper) en de bijna legendarische Paula Temple te vragen om de boel te laten knallen. Puike affiche als je het ons vraagt.

Voor wie de volgende dag een kater heeft van het vele feesten, hebben we nog een leuke aanrader! Thee Oh Sees, La Jungle en The Glücks zullen zodanig hard van jetje geven dat de mythische woorden 'ik drink nooit meer' gegarendeerd over je lippen zullen gaan. Garagerock van de bovenste plank, met een legendarische band in het genre en opkomende Belgisch talent, wat willen we meer?

Maar het venijn zit hem toch wederom in de staart. Want als laatste van onze tips hadden we nog graag Terry Riley & Gyan Riley naar voor gebracht. De Amerikaanse componist diept nog een het uit 1965 Tread on the trail op samen met zijn zoon om een overgetelijke avond te schenken aan de liefhebbers van de contempary music. En alsof we nog niet genoeg verwend worden op onze laatste avond Les Nuits, mag de bebaarde pianogod Lubomyr Melnyk openen. Wij watertanden alvast!