De beste scènes uit 'Game of Thrones' volgens onze redactie

Valar Morghulis potverdikke!

De succesvolle fantasy-reeks 'Game of Thrones' begint straks aan zijn vijfde seizoen. Het wordt een wereldwijde première, want ook in België kan je deze nacht om drie uur  naar de eerste aflevering 'The wars to come' kijken (als je tenminste bij de juiste telecomprovider bent aangesloten). Omdat het wachten ons nogal lang uitviel, doken we de afgelopen vier seizoenen in en selecteerden we de beste scènes voor onderstaand overzicht.

Voor de lezers die nog niet bijgebeend zijn met het Amerikaanse uitzendschema, is het verderlezen op eigen risico. Vervang 'night' door 'this post' en 'terrors' door 'spoilers'.

   

'Game of Thrones' breekt zowel de legale als illegale kijkcijferrrecords, en dat is volgens ons te danken aan de grote variatie die de show brengt. De horden personages verblijven niet alleen in compleet verschillende werelddelen (die kaart in de begingeneriek is echt wel handig), maar de verhaallijnen bieden ruimte voor gewiekste dialoog én indrukwekkende actie. Probeer daar dan maar eens de topscènes uit te selecteren. Met de moed der wanhoop en in totaal willekeurige volgorde:

'The bear and the maiden fair'

Dit is ongeveer het hoogtepunt in de metamorfose van Jaime Lannister. Van arrogante zak die in seizoen één nog zonder greintje spijt de jonge Bran uit het torenvenster gooide tot man die alles verloren heeft maar toch voor anderen in de bres springt. En hier doet hij dat gewoon letterlijk. Let vooral ook op Briennes geprotesteer als Jaime haar wil redden. Bekijk 'm hier.

Geboorte van de draken

 

Naast politieke intriges staat 'Game of Thrones' ook bol van de magische fenomenen. In het eerste seizoen doen de maesters magie nog af als verhaaltjes voor het slapengaan, maar langzameraan beseffen meer en meer inwoners van Westeros dat er meer aan de hand is. Levende doden, geesten en uiteindelijk: draken. Bekijk ze hier

'Dracarys' 

Kleine meisjes worden groot, en ook kleine draakjes worden al snel dodelijk. Daenerys was een onderdanig zusje in seizoen één, maar groeide uit tot een echte Khaleesi die streng maar rechtvaardig regeert. De kracht die ze in deze scène uitstraalt, is fenomenaal. Bekijk het hier en krijg kippenvel.

'The red wedding'

 

Die mocht niet ontbreken. Wereldwijd werd er wat afgeschreeuwd toen de halve familie Stark aan het huwelijksbuffet werd uitgemoord. Een simpele manier om de oorlog met een minimum aan verdere slachtoffers te beëindigen, dacht Tywin Lannister. Ergens geven we hem wel gelijk, maar die blik op Robbs gezicht als hij beseft wat er zich heeft afgespeeld, snijdt recht door onze ziel.  Kijk en huil!

Direwolves

De vondst van de reuzenwolven is een mooie scène op zich, maar draagt ook een immense voorspellende kracht in zich - en dat in de allereerste aflevering. De Starks treffen eerst een dood hert aan met een afzichtelijke wonde aan de buik. Daarna vinden ze de reuzenwolf, dodelijk verwond aan de nek door het gewei van het hert.  Een beetje symbolisch, want de Starks hebben de reuzenwolf als hun teken en de Baratheons het hert. De paters familias van beide huizen zullen het eerste seizoen niet overleven: Robert sterft aan een buikwonde na de jacht, Ned Stark, wel ja... Maar wacht, er is meer! Bran heeft al snel een schattige pup vast, maar Theon neemt 'm af en snijdt de pup ei zo na de keel over. Jon Snow weet pa Stark toch te overtuigen om de puppies te houden, en Theon geeft Bran zijn geliefde pup terug. Wie - na Jamie en die huurmoordenaar dan - probeert Bran in het volgende seizoen ook alweer het hoekje om te helpen? Juist, ja. Theon. En bedenkt hij zich ook daar net niet op tijd? Foreshadowingwe love it. Bekijk het hier.

 Dé speech van Tyrion

Als we één ding geleerd hebben na vier seizoenen, dan is het wel dat je beter niet al te veel gehecht raakt aan de personages, want in 'Game of Thrones' vallen ze bij bosjes. Maar dat kan ook een heuglijke gebeurtenis zijn, zo bleek bij het vroegtijdig heengaan van King Joffrey. Online gejuich alom, en ook in onze huiskamer weerklonk een vette "YES". De vreugde was echter van korte duur toen bleek dat de Lannister-clan er alles aan zou doen om onze favoriete imp Tyrion hiervoor te laten opdraaien. Met deze magistrale speech tot gevolg (en the best was yet to come).

'The mountain and the viper'

In de trial by combat neemt de Red Viper (Oberyn Martell) het voor Tyrion op tegen The Mountain (Gregor Clegane), met wie hij zelf nog een eitje te pellen heeft voor de dood van z'n zus. Wij zaten op het puntje van onze zetel te supporteren voor Prince Oberyn, maar wat volgt, is niet voor gevoelige zielen. Some things cannot be unseen! Alleen lezers met een sterke maag mogen doorklikken op deze link.

Het einde van The Hound?

Dat The Mountain een sadist is, wisten we al langer. Zijn eigen broer Sandor "The Hound" Clegane is er - letterlijk - door getekend. Wij hebben altijd een zwak gehad voor de getormenteerde Hound, maar op het einde van seizoen vier zag het er niet goed uit voor hem. De scène verraadt vooral ook de evolutie die Arya Stark heeft ondergaan: niks zal haar wraak in de weg staan. Vergeven en vergeten, dat staat niet in het woordenboek van deze jongedame. Bekijk de scène hier

The White Walkers

Hét mysterie dat ons sinds het eerste seizoen in de ban houdt, zijn de white walkers: wie zijn ze, wat doen ze, wat willen ze en waar komen ze eigenlijk vandaag? Hoe graag zouden we Paul Jambers eens op expeditie sturen, ten noorden van De Muur. Als we Mance Rayder mogen geloven, zijn het 'artistieke zielen', die white walkers. Eén van hun kunstwerken kan je in deze clip bekijken, maar ze houden evengoed van experimenteren op mensen. Waar zal dat eindigen?