Couleur Café 2015: een terugblik

Een smeltkroes van invloeden, een culinair Walhalla en broeihaard van verhalen

Dit jaar heeft Couleur Café wel erg veel indruk gemaakt op festivalliefhebbend België. De media-aandacht is voor, tijdens en nu al drie dagen na de feiten nog steeds niet te ontlopen. Zoals ieder jaar staat diversiteit weer centraal – dat valt te merken aan de prachtige smeltkroes van bezoekers, het ruime kwalitatieve etensaanbod en niet allerminst aan de traditioneel gevarieerde affiche, van wereldse reggae en vunzige elektro tot puristenhiphop.

Dankzij het weelderige aanbod in dit laatste genre zal Couleur Café 2015 vooral de geschiedenis ingaan als de hiphopeditie bij uitstek. Cypress Hill als één van de eerste headliners aankondigen was indrukwekkend, Wu-Tang Clan enkele weken later onthullen overtuigde de twijfelaars en Busta Rhymes als last-minute topper aan de affiche toevoegen was ronduit onecht. Om dan nog maar te zwijgen over de terugkeer van nationale trots Starflam, het herboeken van crossover Fugeeslegende en Couleur Café veteraan Wyclef Jean, live hiphopbandsensatie van het moment Oddisee of de eerste Belgische festivalpassage van de vurige, getalenteerde twintigjarige Joey Bada$$. Deze driedaagse liet Belgische heads niet koud.

Maar goed, de concerten zijn slechts een begin van de volledige Couleur Café experience. Eerst en vooral willen wij benadrukken dat wij nog nooit zo goed gegeten hebben op een Belgisch festival. Streetfoodliefhebbers zullen in het Walhalla geweest zijn in het Palais du Bien Manger, een sfeervolle hangaar met lekkernijen uit alle hoeken van onze aardbol. Een lekkere couscous hier, een bordje Afrikaans soul food daar, de onweerstaanbare walmen van een Zuid-Amerikaanse grill…. En hebben we het nog niet over een deugdelijke beet in die ongelofelijke, Argentijnse empanadas gehad! Petje af voor Couleur Café om dit eetfestijn voor elkaar te krijgen -  zelf het Londense Street Feast kan er wat van opsteken.

Natuurlijk zijn groeikrampen onvermijdelijk bij een festival van dergelijk formaat. De derde dag bijvoorbeeld kon het arme personeel het scannen van tickets amper bijhouden, wat gedeeltelijk aan technische mankementen lag. Wat we verder niet begrijpen is waarom het in godsnaam zo ingewikkeld moet zijn om binnen en buiten het festivalterrein te gaan als bezoeker? Is zo’n exitbandje nu echt nodig? Dat leek ons dubbel werk die voor onnodige verwarring zorgde.

Maar verder hebben we nergens veel moeten aanschuiven en hebben we bij elk optreden genoeg personal space gehad, dus qua ruimtelijke inschatting zat dat weer goed dit jaar. Ook wat mobiliteit betreft is Tour & Taxis vlot te bereiken met zowel openbaar vervoer als met de auto, wat voor een festival in het hartje van Brussel niet vanzelfsprekend is. De hoofdprijs in die categorie gaat ongetwijfeld naar het gedeelde initiatief van Europcar en Responsible Young Drivers: in ruil voor het vrijwillig afnemen van een alcoholtest voor het verlaten kon de festivalganger zich registreren voor een gratis VIP-parkeerplaats op een boogscheut van het festivalterrein. Handig en verantwoord, met een krachtige boodschap over de verantwoordelijkheden van automobilisten tijdens een festival.

Ten laatste hebben we tussen de optredens door te veel benoemenswaardige randanimatie zien gebeuren om op te noemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van voorbijdrummende sambaparades? Misschien heb je je graffititalent de vrije loop gelaten in de open spuitzones? Bijna verbrijzeld geweest door het bizarre sci-fi gedierte op stelten dat wat rondlummelt tussen het nietsvermoedende volk? Of hoeveel keer heb jij die ene vervelende dronken kerel in zijn apenpak tijdens de driedaagse moeten afwimpelen? En hoeveel bubbels  kwamen er deze ochtend nog uit je oren na dat schuimfestijn van zaterdag?

Iedereen zal zo zijn eigen verhaal hebben. Het onze zal voortaan altijd een glimlach op ons gezicht toveren wanneer we voorbij het majestueuze Tour & Taxis passeren. LeFtO noemt hiet niet voor niets zijn ideale wereld!

Last day at #CoulCaf15 with Pucho Diaz, Cypress Hill, Xavier Rudd - Official, La Smala, LEFTO, Oddisee, BURAKA SOM...

Posted by Couleur Café - official on Tuesday, 7 July 2015