Cinema: vijf aanraders voor juli

Zin om naar de cinema te gaan, maar geen idee welke film je moet gaan kijken? De redactie van Cutting Edge snuistert voor jou rond in het filmaanbod en haalt er een gevarieerd aanbod uit. Van obscure arthousepareltjes over flitsende actiethrillers tot melige chickflicks, we zijn van weinig tot niets vies. Zolang ze maar kwaliteit bieden. Elke maand geven we vijf korte samenvattingen van films die je moet zien.

While we’re young (Noah Baumbach)

Geliefd indie-regisseur Noah Baumbach, van onder andere ‘Frances Ha’ en ‘The squid and the whale’, is weer terug op het grote scherm. Met zijn nieuwe zwart-komische prent ‘While we’re young’ kunnen we opnieuw genieten van zijn stijl: persoonlijk, grappig, tragisch en afspelend in New York.

Ben Stiller speelt Josh, een veertiger die ooit als jonge documentairemaker een zeer beloftevol debuut maakte. Nu is hij al meer dan acht jaar bezig aan een project, waarin niemand geïnteresseerd blijkt te zijn, behalve hijzelf. Samen met zijn vrouw Cornelia (Naomi Watts) leven ze een zorgeloos leven in New York, omringd door een groep trouwe vrienden. Wanneer deze echter allemaal aan kinderen beginnen, groeit er een kloof tussen hen en de anderen.

Tegelijkertijd ontmoet Josh een jong koppel, Jamie en Darby (gespeeld door Adam Driver en Amanda Seyfried), van in de twintig. Hij is een jonge documentairemaker, die enorme fan is van zijn werk, en zij maakt ijsjes. Al snel raken Josh en Cornelia volledig in de ban van het stel hipsters en de vernieuwende ideeën en concepten waarmee ze afkomen.

‘While we’re young’ is een frisse en leuke film. Wie al wat zag van Baumbach, zal hiervan zeker kunnen genieten. Wie nog nooit van hem gehoord had: laat je eens verleiden door de bekende koppen die een sterke prestatie neerzetten.

Vanaf 22 juli in de bioscoop

Victoria (Sebastian Schipper)

Om de zoveel tijd komt er iemand met een geweldig concept: zo besloot Richard Linklater bijvoorbeeld om dertien zomers lang een film te draaien om tot het verbluffende ‘Boyhood’ te komen. Deze maand komt Sebastian Schipper met een minstens even chic, en technisch misschien nog moeilijker concept: namelijk om zijn film, ‘Victoria’, in één take op te nemen.

Het 140 minuten durende, niet gemonteerde resultaat blijkt dan ook verbluffend te zijn. In ‘Victoria’ wordt het gelijknamige hoofdpersonage, een weggelopen Spaanse, in Berlijn gevolgd. Daar ontmoet ze een stel kerels waarmee ze op trot gaat. Wat eerst een onschuldig nachtje stappen lijkt, mondt uit in criminaliteit en bankovervallen.

Schipper is ongetwijfeld niet de eerste die op het idee kwam om een film te maken in één lange take, maar het idee tot een goed einde brengen is wel iets helemaal anders. En daar blijkt hij wel degelijk in te slagen.

Vanaf 1 juli in de bioscoop

The little prince (Mark Osborne)

Zowat iedereen heeft wel al eens gehoord van ‘Le petit prince’, een van de meest vertaalde boeken en volgens sommigen het beste Franse boek in de twintigste eeuw geschreven door Antoine de Saint-Exupéry. Er kwamen al een hele hoop verfilmingen van, maar dat weerhield Mark Osborne (coregisseur van ‘Kung fu panda’) er niet van om er deze maand een nieuwe animatiefilm van in de zalen te brengen. En het resultaat ziet er goed uit.

De film draait rond een jong meisje wiens leven volledig wordt gecontroleerd en uitgestippeld door haar moeder, zodat ze zou opgroeien tot een superieure volwassene. Wanneer ze na een verhuis in contact komt met haar nieuwe buurman, een excentrieke piloot, leert hij haar het verhaal van de kleine prins kennen: een piloot die neerstort in de woestijn en zo een prins van een andere planeet ontmoet.

Voor het maken van ‘The little prince’ werd beroep gedaan op nogal wat mooi volk. Zo zijn de stemmen van de personages ingesproken door Rachel McAdams, James Franco, Jeff Bridges, Marion Cotillard en nog vele andere beroemdheden. Daarnaast componeerde muzikaal genie Hans Zimmer de muziek voor deze prent. Het resultaat ziet er in ieder geval top uit.

Vanaf 29 juli in de bioscoop

Eisenstein in Guanajuato (Peter Greenaway)

In ‘Eisenstein in Guanajuato’ wordt een deel van het leven van de excentrieke Russische filmmaker Sergei Eisenstein verfilmd. Eisenstein, die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw als groot vernieuwer en genie werd aanschouwd, trekt in 1931 naar Guanajuato (Mexico) om daar zijn film ‘Que viva México’ op te nemen. Al snel raakt hij verwikkeld in conflicten met zijn pro-communistische Amerikaanse geldschieters. Eens in Mexico begint hij na te denken over het stalinisme in eigen land en raakt gefascineerd door het menselijke welzijn.

Deze film van Peter Greenaway heeft ook een Belgische kant. Hij werd namelijk door ons land mede-geproducet, samen met Nederland, Finland en Mexico. ‘Eisenstein in Guanajuato’ is een grappige prent over het leven van een bij ons toch wel onbekend genie, en is zeker de moeite waard voor iedereen die een introductie over film uit een andere wereld wil krijgen.

Vanaf 8 juli in de bioscoop

Ant-Man (Peyton Reed)

Marvel, Marvel, Marvel: ze blijven maar aanstormen met blockbusters. En laat ze maar, want ze doen het goed. ‘Iron Man’, ‘Avengers’ en alle andere zijn niet de beste films die ooit gemaakt zijn, maar dat proberen ze ook niet. Het zijn gewoon goede, ontspannende actiefilms waarbij iedereen zich goed kan amuseren, en dat hebben we ook nodig.

Deze maand komen ze met een nieuwe franchise: Ant-Man. Het verhaal draait rond een nieuwe militaire technolgie, een outfit die de drager doet krimpen tot de grootte van een mier, maar waarbij zijn kracht toeneemt tot ongekende vermogens. Hank Pym (Michael Douglas), de uitvinder van het pak, vertrouwt het leger echter niet en besluit om zelf iemand te zoeken die zijn kostuum mag dragen. Zo komt hij bij Scott (Paul Rudd) terecht, een dief die opgesloten zit in de gevangenis. Hoewel Scott misschien op het eerste zicht niet de beste keuze lijkt, bezit hij wel de mentaliteit waarnaar Hank zoekt.

Voor het eerst lijkt Marvel een risico te nemen met de keuze van de acteur. Robert Downey Jr. is een perfecte Iron Man, net zoals Chris Hemsworth een geknipte Thor speelt. Maar of Paul Rudd een actieheld kan spelen, daar lijkt niemand echt zeker van te zijn. Rudd, vooral bekend van romantische komedies als ‘This is 40’ en ‘Knocked up’, heeft nog niet bewezen dat hij zo’n blockbuster kan dragen, maar wij geven hem alvast het voordeel van de twijfel.

Vanaf 15 juli in de bioscoop