Cinema: onze aanraders voor augustus

Zin om naar de cinema te gaan, maar geen idee welke film je moet gaan kijken? De redactie van Cutting Edge snuistert voor jou rond in het filmaanbod en haalt er een gevarieerd aanbod uit. Van obscure arthousepareltjes over flitsende actiethrillers tot melige chickflicks, we zijn van weinig tot niets vies. Zolang ze maar kwaliteit bieden. Elke maand geven we vijf korte samenvattingen van films die je moet zien.

Dheepan (Jacques Audiard)

Sivadhasa strijdt in Sri Lanka aan de verliezende zijde tijdens de burgeroorlog waardoor hij naar een vluchtelingenkamp moet trekken. Daar besluit hij zijn kans te wagen om naar Frankrijk te gaan en een beter leven op te bouwen.

Om dit te kunnen doen dient hij echter de identiteit van Dheepan, een dode man, en diens gezin aan te nemen. Hij krijgt een onbekende vrouw en kind toegewezen die vanaf nu zijn gezin vormen. Eens in Frankrijk aangekomen belandt hij in de achterbuurten van Parijs waar hij hard moet knokken. Al snel leert hij dat het conflictgebied dat hij heeft verlaten, niet zoveel verschilt van de regio waarin hij nu moet zien te overleven.

Jacques Audiard, de regisseur die Matthias Schoenaerts wereldfaam bezorgde met ‘De rouille et d’os’, kreeg voor ‘Dheepan’ zijn eerste Gouden Palm in Cannes. En hoewel niet iedereen het daar mee eens was, kunnen we er niet langs dat ‘Dheepan’ een prachtige film is die je zeker gezien moet hebben.


Vanaf 26 augustus in de bioscoop

Irrational Man (Woody Allen)

Als er iemand is die leeft voor zijn vak, dan is dat zonder twijfel Woody Allen. De man schrijft en regisseert zonder enige uitzondering elk jaar minstens één film. Na een karrevracht aan onderscheidingen, van Oscars, Globes tot oeuvreprijzen, heeft de man niets meer te bewijzen. Hij doet gewoon zijn ding en dat vinden wij geweldig! Deze zomer staat hij er opnieuw met ‘Irrational Man’.

De film draait om Abe (Joaquin Phoenix), een pessimistische en depressieve filosofieprofessor die les komt geven aan een nieuwe universiteit. Daar komt hij in contact met Rita (Parker Posey), een collega, en met zijn studente Jill (Emma Stone). Met beide vrouwen bouwt hij op verschillende manieren een relatie op en zijn leven verandert plotseling wanneer hij het allemaal niet langer zwart ziet, maar ter verandering opeens de lichtheid van het bestaan ervaart.

Hoewel er steeds een sterrencast paraat staat en Hollywood zijn fiat al lijkt te geven nog voordat Allens script af is, is het toch altijd afwachten met zijn films. Ofwel wordt het weer geweldig, denk maar aan ‘Midnight In Paris’ of ‘Blue Jasmine’ van afgelopen jaren. Ofwel wordt het een kleine teleurstelling (‘Magic In The Moonlight’, ‘To Rome With Love’). Wij hopen alvast dat ‘Irrational Man’ in de eerste categorie thuis hoort, en met Joaquin Phoenix als een verwarde professor kan dat bijna niet anders.


Vanaf 5 augustus in de bioscoop

Paradise Trips (Raf Reyntjens)

Moois van bij ons mag uiteraard niet ontbreken tussen onze filmaanraders! Deze maand kiezen wij voor ‘Paradise Trips’, een film van Raf Reyntjens met onder andere Gene Bervoets en Jeroen Perceval.

Mario (Bervoets) is een nogal norse buschauffeur die bijna op pensioen mag. Hij houdt zich vooral bezig met het vervoeren van andere oudjes richting het zuiden. Maar dit keer moet Mario met veel tegenzin echter een troep hippies naar een festival in Kroatië brengen. Nog voor ze goed en wel vertrokken zijn beginnen de problemen en misverstanden zich al op te stapelen. Het kan Mario voorlopig allemaal niet veel schelen: hij rijdt en negeert de mensen. Maar eens aangekomen kan hij zijn ‘je m’en fous’-mentaliteit niet langer volhouden. Hij begint zich druk te maken, en dat geeft vonken.

Naast Bervoets en Perceval spelen ook Tania Van der Sanden en Line Pillet mee in deze leuke komedie. ‘Paradise Trips’ is de eerst langspeelfilm van Reyntjens die hiervoor vooral bekend was als regisseur van videoclips voor onder andere Stromae. We zullen zien wat het geeft, maar ons lijkt ‘Paradise Trips’ alvast de moeite waard!


Vanaf 19 augustus in de bioscoop

Every Thing Will Be Fine (Wim Wenders)

Tomas (James Franco), een schrijver, raakt betrokken in een auto-ongeluk. In de extreme winterkoude kan hij net voorkomen dat hij een jongetje overhoop rijdt. Wanneer hij het kind echter naar diens thuis brengt blijkt dat Tomas de broer heeft geraakt. Overhoop gegooid door verdriet en spijt valt Tomas’ leven uit elkaar. Hij probeert Kate (Charlotte Gainsbourg), de moeder van de kinderen, te helpen hoe hij kan.

‘Every Thing Will Be Fine’ is een aangrijpend drama van Wim Wenders, die als documentairemaker (‘Buena Vista Social Club’ en ‘The Salt Of The Earth’) al vaak in de prijzen viel. Het toont verdriet en verlies op verscheurende wijze, maar laat toch de hoop op beterschap steeds doorschijnen.


Vanaf 29 juli in de bioscoop

Mission Impossible: Rogue Nation (Chris McQuarrie)

'Are you sure you’re okay to drive? A minute ago you were technically dead.' Het is een zin die het personage van Ethan Hunt (Tom Cruise) misschien wel perfect omschrijft! Het is niet de eerste keer dat de superspion van het IMF (Impossible Mission Force) zijn hartslag verliest om daarna terug tot leven te worden gewekt door zijn collega’s.

Wat ooit begon als een gecompliceerde film van Brian De Palma die niemand begreep, groeide snel uit tot een leuke en spannende actiefranchise. Nu zitten we al aan het vijfde deel, nog steeds gedragen door Tom Cruise.

In dit laatste deel jaagt Hunt op een geheime organisatie genaamd The Syndicate. Dit is een soort duister spiegelbeeld van het IMF, dat erop uit is om het IMF te vernietigen. Hunts missie, 'if he chooses to accept it', is uiteraard simpel: The Syndicate vernietigen vooraleer zij hetzelfde met het IMF kunnen doen.

Weinig nadenken, gewoon genieten van de actie en de grappen. Het moet kunnen! Voor iedereen die van blockbusters houdt is ‘Mission Impossible – Rogue Nation’ zeker aan te raden.


Vanaf 5 augustus in de bioscoop