Cinema: Aanraders voor november

Zin om naar de cinema te gaan, maar geen idee welke film je moet gaan kijken? De redactie van Cutting Edge snuistert voor jou rond in het filmaanbod en haalt er een gevarieerd aanbod uit. Van obscure arthousepareltjes over flitsende actiethrillers tot melige chickflicks, we zijn van weinig tot niets vies. Zolang ze maar kwaliteit bieden. Elke maand geven we vijf korte samenvattingen van films die je moet zien.

Black (Adil El Arbi en Bilall Fallah)

Na wereldbekendheid in Vlaanderen te hebben verkregen door deelname in ‘De slimste mens ter wereld’ en daarmee een gehypet debuut van ‘Image’ te hebben bereikt zijn Adil El Arbi en Bilall Fallah opnieuw in de zalen. Deze maand kan je genieten van ‘Black’, een pareltje van bij ons!

‘Black’ vertelt het verhaal van Marwan (Aboubakr Bensaihi), een Marokkaanse Belg die in Brussel met zijn broer en vrienden de bende ‘1080’ vormt. Ze houden zich bezig met stelen en andere vandalenstreken. Nadat ze gepakt worden door de politie ontmoet hij Mavela (Martha Canga Antonio) op het politiebureau. Mavela is een Afrikaanse Belgische die deel uitmaakt van de ‘Black Bronx’, een rivaliserende bende. Hoewel Marwan weet dat hij beter van haar weg blijft kan hij het niet laten om achter haar aan te gaan. Al snel worden de twee verliefd, maar wanneer hun relatie bekend geraakt bij de bendes is het hek van de dam.

Klinkt bekend? Ja, het is Romeo en Julia, maar het is nog veel meer. Het toont het gekende verhaal in een modern jasje en laat de Brusselse realiteit zien die we allemaal wel kennen, maar liever niet zien. Het is een enorm leuke, grappige maar daarnaast ook tragische film die je zeker zal ontroeren.

Vanaf 11 november in de bioscoop

Spectre (Sam Mendes)

Daar is hij opnieuw, ’s werelds meest bekende spion. James Bond is terug van nooit weggeweest! ‘Spectre’, het vervolg op het razend populaire ‘Skyfall’ mag deze maand zeker niet ontbreken in ons lijstje! Met Sam Mendes opnieuw in de regiestoel en Danial Craig nogmaals als onze geliefde held wordt ‘Spectre’ dé actiefilm om je vingers van af te likken.

In dit 24ste deel van de franchise moet Bond achter een geheimzinnige organisatie genaamd ‘Spectre’ en Oberhauser, een al even mysterieuze figuur gespeeld door Christoph Waltz. Daarbij komt hij uiteraard in contact met vrouwelijk schoon, dat in deze prent vertolkt wordt door Léa Seydoux en Monica Bellucci. Wat er verder te gebeuren staat, zal je zelf al wel een beetje kunnen inschatten maar het beloofd alvast niets dan goeds!

Vanaf 4 november in de bioscoop

Slow West (John Maclean)

Jay Cavendish (Jodi Smit-McPhee) is een jonge Schot die in zijn thuisland zijn geliefde Rose kwijtraakt. Rose wordt door haar vader meegenomen naar Amerika, en Jay besluit om haar achterna te gaan. Hoewel hij denkt te weten hoe hij dat moet doen, blijkt de realiteit wat anders. Nog maar net vertrokken in Amerika wordt hij al overvallen en is het aan Silas (Michael Fassbender), een ruige vreemdeling, om hem te redden.

Silas biedt zijn service aan als gids doorheen het woeste land en Jay besluit deze maar te aanvaarden om zijn tocht naar het westen succesvol te maken. Wat hij echter niet weet is dat er een premie staat op het hoofd van Rose en haar vader, en dat Silas mogelijk wel andere plannen met hen heeft.

John Maclean maakt met ‘Slow West’ zijn eerste langspeelfilm en het is een zeer leuke western geworden. Fassbender en Smit-McPhee vormen een tof duo, en hun tocht doorheen de mooie landschappen is zeker de moeite waard om te gaan bekijken deze maand.

Vanaf 18 november in de bioscoop

Suffragette (Sarah Gavron)

‘Suffragette’ vertelt het verhaal van de vrouwenbeweging die in Groot-Brittannië opkwam voor vrouwenstemrecht aan het begin van de vorige eeuw. Omdat ze eerst weggelachen worden door de mannelijke politiek blijft er niets anders voor hen over dan over te gaan tot geweld. Want hun stem moet en zal gehoord worden.

In plaats van deze emancipatiestrijd te vertellen vanuit het perspectief van de leidersfiguren kiest Gavron ervoor om dat in ‘Suffragette’ niet te doen, maar het perspectief te kiezen van één van die anonieme figuren in de massa die het allemaal mogelijk maakte. Maud (Carey Mulligan) is een doodgewone vrouw die haar kinderen opvoed en naar haar man luistert. Totdat ze dat op een dag beu is, en besluit om actie te ondernemen.

Vanaf 11 november in de bioscoop

Masterminds (Jared Hess)

Komedie van de maand is in november weggelegd voor ‘Masterminds’. Daarin zijn David (Zach Galifianakis) en Kelly (Kirsten Wiig) twee bewakers van gewapende transports. Ze zijn niet bijster slim en ze verdienen weinig, hoewel ze constant met bergen cash in contact komen. Samen besluiten de twee dat ze wel wat van dat geld zouden willen hebben, en daarom plannen ze om al dat geld gewoon te stelen. Wat zou er nu eigenlijk mis kunnen gaan?

Een beetje flauwe humor moet ook al eens kunnen. Galifianakis en Wiig zijn hilarisch samen met Owen Wilson en Jason Sudeikis. Zoek niet teveel verhaal of symboliek achter ‘Masterminds’, maar laat je gewoon eens helemaal ontspannen!

Vanaf 25 november in de bioscoop