Cinema: aanraders voor juni

Zin om naar de cinema te gaan, maar geen idee welke film je moet gaan kijken? De redactie van Cutting Edge snuistert voor jou rond in het filmaanbod en haalt er een gevarieerde selectie uit. Van obscure arthousepareltjes over flitsende actiethrillers tot melige chickflicks, we zijn van weinig tot niets vies. Zolang ze maar kwaliteit bieden. Elke maand geven we vijf korte samenvattingen van films die je moet zien.

'Inside out' (Pete Docter, Ronaldo Del Carmen)

Pixar is er weer! Na geweldige films zoals ‘Toy story’, ‘Finding Nemo’ en ‘Up’ brengt de animatiestudio deze maand zijn nieuwste project op de markt: ‘Inside out’.

‘Inside out’ vertelt het verhaal van Riley, een meisje dat net naar school gaat en probeert te aarden in die nieuwe omgeving. Om haar gedachten te begrijpen laat ‘Inside out’ ons letterlijk in haar hoofd kijken. Daar leven namelijk de gevoelens (geluk, walging, angst, verdriet en boosheid) die haar gedrag vanuit hun controlekamer bepalen. Ook bij haar vader en moeder zijn dezelfde wezentjes aanwezig, telkens met een net iets ander overwicht van bepaalde gevoelens.

Wanneer Riley’s gevoelens per ongeluk enkele gelukkige herinneringen uit haar gedachten doen verdwijnen, slaat haar gemoedstoestand volledig om. Ze raakt in een depressie: het is aan geluk en verdriet om de herinneringen terug te brengen.

Heb je zin om nog eens goed te lachen met een animatiefilm en tegelijk toch eens stil te staan bij de hedendaagse onderschatte problematiek van (jeugd)depressie, dan zal ‘Inside out’ zeker niet teleurstellen. Met de stemmen van Amy Poehler (‘Parks and recreation’) en Mindy Kaling (‘The office’, ‘Mindy project’) kan het niet misgaan.

'Blind' (Eskil Vogt)

Wanneer Ingrid haar zicht verliest, trekt ze zich terug in haar appartement. Bang van de buitenwereld vertoeft ze op de enige plaatsen die ze nog kan controleren: de huiskamer en haar gedachten. Al snel verliest ze zichzelf in haar angsten en nemen haar fantasieën over. Haar echtgenoot trekt vaker en vaker de deur uit, op zoek naar ander gezelschap, om zichzelf niet samen met haar te verliezen.

Het Noorse ‘Blind’ vertelt op een ludieke manier de ellende van een vrouw die blind wordt, en doet dat op geweldige wijze. Dit regiedebuut van Eskil Vogt speelde al op verschillende filmfestivals over de hele wereld (zoals Sundance en Berlijn) en kon telkens rekenen op prijzen en staande ovaties.

Vanaf juni in de bioscoop

'Entourage' (Doug Ellin)

We hebben even moeten wachten, maar hopelijk is het als met een goede wijn die beter wordt met de jaren. Na het zo teleurstellende laatste seizoen van ‘Entourage’ zijn we klaar voor een nieuw avontuur van onze geliefde filmster en zijn vrienden. Om zo eindelijk een bevredigend punt te kunnen zetten achter de grappige en soms geniale reeks over Vince, E, Turtle, Drama en Ari.

Wat ons te wachten staat, lijkt alvast duidelijk: meer van hetzelfde. In vele gevallen zou dat een eigenschap zijn om een film uit dit lijstje te bannen, maar voor ‘Entourage’ is dat juist de grote troef. Ons even nostalgisch laten terugkijken op het leven van de fictieve filmster die het in Hollywood probeert te maken, omringd door zijn jeugdvrienden en échte wereldsterren zoals Mark Wahlberg, Liam Neeson en Pharrell Williams: dat is wat ‘Entourage’ ons zal bieden. En dat zal ons smaken.

Vanaf 24 juni in de bioscoop

'The absent one' (Mikkel Nørgaard)

De thriller van de maand komt in juni uit Deense hoek. ‘The absent one’ brengt ons een politiethriller in de stijl van John Le Carré: spanning met een dosis nervositeit en opwinding.

Politieagenten Ditlev en Carl onderzoeken een dubbele moord op een tweeling in een prestigieuze school. De hoofdverdachten zijn op het eerste zicht een groep laatstejaarsstudenten die worden aangeduid door een getuige. Maar de zaak zit veel ingewikkelder in elkaar dan aanvankelijk lijkt.

Heb je zin om ondergedompeld te worden in een sterke misdaadthriller, dan is ‘The absent one’ deze maand zeker een bezoekje waard.

Vanaf 3 juni in de bioscoop

'Jurassic World' (Colin Trevorrow)

Het is alweer 22 jaar geleden dat Steven Spielberg de avonturenfilm ‘Jurassic Park’ de wereld instuurde. Na enkele sequels was het een tijdje geleden dat we te maken kregen met de dinofilm der dinofilms. Deze maand komt daar verandering in met ‘Jurassic World’.

Gray, een jonge tiener, trekt naar Jurassic World, een dinosauruspretpark waar je verschillende dino’s van dichtbij kan bekijken en waar ze kunstjes opvoeren, zoals dolfijnen in het dolfinarium. Wanneer een team van wetenschappers begint te experimenteren met het DNA van de oeroude beesten, loopt het mis. Ze creëren een nieuwe dinosaurus, die echter niet aan alle verwachtingen voldoet. Het wordt gevaarlijk en Gray raakt vermist. Owen, het personage van Chris Pratt (‘Guardians of the galaxy’), wordt ingeschakeld om de boel te redden.

Of ‘Jurassic World’ net zo’n geweldige film als het originele ‘Jurassic Park’ wordt, valt te betwijfelen. Het wordt in ieder geval een spektakel, en dat is soms meer dan voldoende. Wij hebben er alvast zin in.

Vanaf 10 juni in de bioscoop