Cinema: 5 aanraders voor september

Zin om naar de cinema te gaan, maar geen idee welke film je moet gaan kijken? De redactie van Cutting Edge snuistert voor jou rond in het filmaanbod en haalt er een gevarieerd aanbod uit. Van obscure arthousepareltjes over flitsende actiethrillers tot melige chickflicks, we zijn van weinig tot niets vies. Zolang ze maar kwaliteit bieden. Elke maand geven we vijf korte samenvattingen van films die je moet zien.

Le tout nouveau testament (Jaco Van Dormael)

Jaco Van Dormael, regisseur van onder andere ‘Le huitième jour’ en ‘Mr. Nobody’ brengt deze maand zijn nieuwste film ‘Le tout nouveau testament’ in de zalen. Deze film toont een nieuwe, enorm grappige, afbeelding van God en zijn schepping.

Benoît Poelvoorde speelt God. Maar in plaats van de gekende figuur uit de hemel ziet God er nu lichtjes anders uit. Hij is namelijk een Brusselaar, ziet er nogal marginaal uit, woont samen met zijn vrouw en dochter Ea is een vies appartement en heeft nogal de nijging om de mensen te kloten.
Hij amuseert zich met het te laten regenen, je telefoon af te laten gaan wanneer je net in bad zit, vliegtuigen te laten crashen of door andere frustrerende en vreselijke dingen te doen. Wanneer zijn dochter hem echter begint te kritiseren en uit protest gans de wereld laat weten wanneer iedereen zal sterven gaat alles mis. Zo start Ea, op aanraden van haar bekendere broer JC, op een queeste om een nieuw testament toe te voegen aan de reeds gekende twee. Dit zorgt voor humoristische toestanden die een geniale nieuwe kijk op ‘onze schepper’ werpen.

Van Dormael stelt met deze film op ludieke wijze een nogal treffende vraag: hoe kan je in deze tijden van geweld, oorlog, kanker en alle andere miserie nog geloven in een alwetend wezen dat ons leven bepaalt? ‘Le tout nouveau testament’ is daarom een hilarisch en kritisch pareltje dat deze maand zeker niet mag ontbreken op je lijstje van te bezoeken films!

Vanaf 2 september in de bioscoop

Café Derby (Lenny Van Wesemael)

Het debuut van Lenny Van Wesemael op het grote doek is er eentje om van te smullen geworden. Het toont onze prachtige Vlaamse volkscultuur en het echte dorpsleven dat we allemaal wel kennen en laat ons daarbij heerlijk wegdromen en schaterlachen.

Georges (Wim Opbroeck) is een geboren commerçant. Hij baat samen met zijn vrouw café Derby uit en slaagt erin alles aan iedereen verkocht te krijgen. Wanneer blijkt dat de paus naast zijn café een openluchtmis zal komen geven ontstaan grootse plannen.
Voor Georges is het namelijk al heel snel duidelijk dat uit de komst van de paus geld gehaald kan worden. Daarom besluit hij iets te organiseren, wat eerst klein begint met het openen van zijn café, mondt uit tot een gigantische markt die hemzelf, zijn vrouw, kinderen en omgeving volledig in de ban brengen.

Dit waargebeurde verhaal uit 1985 is niet te missen als leuke Vlaamse film waarmee ieder zich nog eens goed zal kunnen ontspannen.

Vanaf 16 september in de bioscoop

Testament Of Youth (James Kent)

Kit Harington en Alicia Vikander zijn twee rijzende sterren in Hollywood vandaag. De eerste vooral bekend als publiekslieveling Jon Snow uit het immer populaire ‘Game Of Thrones’, de ander met een glansprestatie in ‘Ex Machina’ en de vrouwelijke hoofdrol in de blockbuster ‘The Man from U.N.C.L.E.’. Deze maand staand ze tegenover elkaar in ‘Testament Of Youth’, een verfilming van het autobiografische boek van Vera Brittain over liefde, feminisme en pacifisme.

Vera, gespeeld door Vikander, groeit op in Engeland aan het begin van de 20ste eeuw in een goed gezin. Daar leert ze het opkomen voor haar rechten, en al snel zal ze zich verzetten tegen de ongelijke behandeling die ze als vrouw ondervindt. Net voor de eerste wereldoorlog uitbreekt komt ze in contact met Roland Leighton (Harington) en het duurt niet lang of de romantiek schiet alle richtingen uit. Wanneer de oorlog echter uitbreekt en Roland samen met haar broer en alle andere jongens van hun generatie zich inschrijven in het leger kan Vera niet zomaar blijven zitten. Ze zet zich in als verpleegster voor de gewonde soldaten, en ziet zo de gruwelen van de oorlog.

‘Testament Of Youth’ is een knap romantisch drama met enkele straffe acteerprestaties van opkomend talent. Dat willen wij zeker niet missen!

Vanaf 16 september in de bioscoop

Cemetry of Splendor (Apichatpong Weerasethakul)

Itt, een Thaise soldaat, ligt samen met enkele andere soldaten in een tijdelijk ziekenhuis dat is ondergebracht in een oude school waar magie in de grond lijkt te zitten. Hij lijdt aan een vreemde slaapziekte. Het is een knappe jongeman zonder familie om hem te bezoeken. Door zijn eenzaamheid en mysterie wordt Jen, een huisvrouw en vrijwilligster in het ziekenhuis, tot hem aangetrokken. Ze probeert een band met hem te krijgen door zijn hand te laten lezen door een waarzegster of zijn notitieboekje te analyseren.

Deze mystieke film speelt zich af in een prachtige, geheimzinnige omgeving en zit vol van vreemde, maar mooie beelden. Hij gaat over spiritualiteit, romantiek, magie, genezing en zo veel meer. In Cannes was deze film genomineerd in de ‘Un Certain Regard’ categorie en daar werd hij alvast met veel lof onthaald. Wil je jezelf even vergeten en volledig opgaan in mooie beelden, dan is ‘Cemetry Of Splendor’ waarschijnlijk iets voor jou!

Vanaf 2 september in de bioscoop

Marguerite (Xavier Giannoli)

Marguerite Dumont, een dame uit de bourgeoisie in Parijs uit de jaren twintig, heeft een enorme passie voor zingen, muziek en opera. Ze zingt uren aan een stuk en houdt zich constant bezig met deze prachtige klanken. Op feestjes voor de hogere klassen trakteert ze haar gasten met een enorm genoegen op concerten. Er is alleen een klein probleempje: Marguerite zingt zo vals als een kat. Iedereen sluit de oren wanneer ze haar keel opent en lacht haar uit achter haar rug. Maar aangezien ze zo gepassioneerd is, kan niemand het over zijn hart krijgen om haar te vertellen dat ze helemaal niet kan zingen. Wanneer Marguerite dan het idee krijgt om een echte concert te organiseren, in een opera voor een vreemd publiek kan het toch niet dat haar omgeving blijft zwijgen. Of toch?

‘Marguerite’ werd gebaseerd op het leven van de Amerikaanse sopraan Florence Foster Jenkins die in de jaren twintig bekend raakte om haar onkundig zangtalent. Het is een heerlijke tragikomedie van de Franse regisseur Xavier Giannoli die in Venetië meestreed voor de gouden leeuw en laat je lachen, medeleven en zorgt ervoor dat je je eigen passies na wilt streven (met of zonder talent).

Vanaf 16 september in de bioscoop