Cinema: 5 aanraders voor oktober

Zin om naar de cinema te gaan, maar geen idee welke film je moet gaan kijken? De redactie van Cutting Edge snuistert voor jou rond in het filmaanbod en haalt er een gevarieerd aanbod uit. Van obscure arthousepareltjes over flitsende actiethrillers tot melige chickflicks, we zijn van weinig tot niets vies. Zolang ze maar kwaliteit bieden. Elke maand geven we vijf korte samenvattingen van films die je moet zien.

Sicario (Denis Villeneuve)

Denis Villeneuve is er opnieuw met een heerlijke thriller! Na ‘Prisoners’ en ‘Enemy’ duikt hij ditmaal met ‘Sicario’ in de wereld van drugkartels in Mexico en de jacht die verschillende Amerikaanse instanties houden om hen te ontmantelen.

Kate Macer (Emily Blunt) is een rijzende ster binnen de FBI. Tijdens een inval in een huis stoot ze op de levenloze lichamen van een hoop mensen, een gevolg van een van de grootste drugkartels uit Mexico. Via haar baas wordt ze in verband gebracht met Matt Graver (Josh Brolin) die werkt als ‘adviseur’, maar duidelijk een CIA-agent is. Zonder enige briefing reist ze met hem en ene Alejandro (Benicio Del Toro) mee naar Mexico om daar te helpen om de slechteriken te vinden. Althans, dat denk ze.

Villeneuve levert met ‘Sicario’ een sterke film af. Van de eerste tot de laatste seconde zit de spanning, geheimzinnigheid en complot perfect in elkaar. Het is een rit om vanaf het puntje van je stoel te volgen. Niet te missen deze maand!

Vanaf 14 oktober in de bioscoop

Youth (Paolo Sorrentino)

‘La Grande Bellezza’ leverde Sorrentino vorig jaar nog een Oscar op voor beste buitenlandse film, dit jaar staat hij met het Engelstalige ‘Youth’ opnieuw in de kijker. ‘Youth’ volgt Fred Ballinger (Michael Caine), een gepensioneerde componist. Ballinger wordt door zijn dochter naar een resort gestuurd waar hij tot rust moet komen. Hoewel hij het componeren en dirigeren volledig achter zich heeft gelaten blijft het zijn levenspassie.

Uiteraard zijn de verwachtingen voor ‘Youth’ enorm hoog. Na het geweldige ‘La Grande Bellezza’ zal het moeilijk worden voor Sorrentino om opnieuw even geapprecieerd te worden, maar wij hopen alvast dat het terug genieten wordt. Caine levert een van de beste prestaties van zijn carrière en wordt vergezeld door Harvey Keitel en Rachel Weisz, dat vinden wij alvast veel belovend!

Vanaf 7 oktober in de bioscoop

The Martian (Ridley Scott)

Kan de film beter zijn dan het boek? Meestal is het antwoord daarop negatief, maar bij ‘The Martian’ geloven wij dat het kan. Of toch dat de film niet hoeft onder te doen, aangezien het geweldige boek van Andy Weir zo geschikt is voor op het witte doek. Onder leiding van Ridley Scott en met Matt Damon in de hoofdrol moet dat helemaal mogelijk zijn!

Mark Watney (Damon) is een van de astronauten die een ruimtereis maakt naar Mars. Op de rode planeet moeten ze echter evacueren tijdens een zandstorm, maar tijdens die evacuatie gaat het mis. Watney wordt geraakt door een losgescheurd onderdeel van hun labo en zijn crewgenoten verliezen ieder contact met hem. Ze denken dat hij dood is en verlaten Mars zonder hem. Watney blijkt echter nog te leven en slaagt erin om terug naar het labo te gaan. Daar ontdekt hij dat de communicatiemiddelen kapot zijn en hij onmogelijk zijn crew of NASA kan contacteren. Zijn enige oplossing: ‘to science the shit out of this’.

‘The Martian’ wordt wel eens beschreven als ‘MacGuyver in Space’. De film volgt Watney in zijn zoektocht naar manieren om voedsel te produceren op de planeet waar niks groeit, om contact te proberen maken met de aarde en vooral tijdens alle tegenslagen die hij er doormaakt. Dit alles wordt lekker doorspekt met sarcastische humor en discomuziek. Wat kan een mens nog meer willen?

Vanaf 7 oktober in de bioscoop

The Lobster (Yorgos Lanthimos)

In de nabije toekomst van ‘The Lobster’ is het verboden om alleenstaand te zijn. Wanneer je niet in een relatie zit word je naar een hotel gebracht om in contact te komen met andere vrijgezellen. Daar heb je 45 dagen tijd om een nieuw lief te zoeken. Slaag je daar niet in, dan verander je in een dier naar keuze.

In deze absurde situatie zit David, geportretteerd door Colin Farrell. Hij belandt in het hotel en wordt daar vergezeld door zijn broer, die al faalde en een hond is geworden. Hij gaat op zoek naar een nieuwe vriendin, maar dat blijkt niet eenvoudig.

Wie zin heeft in absurde, droge humor zal zich deze maand zeker kunnen vermaken met ‘The Lobster’ van Yorgos Lanthimos.

Vanaf 28 oktober in de bioscoop

D’Ardennen (Robin Pront)

Moois van bij ons komt deze maand van Robin Pront. Pront levert met zijn eerste langspeelfilm ‘D’Ardennen’ een sterk stuk cinema af.

Kenneth (Kevin Janssens) wordt gepakt tijdens een homejacking. Hij houdt zijn mond om zijn vriendin Sylvie (Veerle Baetens) en broer Dave (Jeroen Perceval) te beschermen en belandt zo voor vier lange jaren in de gevangenis. Nu hij terug thuis is probeert hij zijn oude leven terug op te pakken, maar dat blijkt niet eenvoudig. Hoewel zijn tijd vier jaar lang heeft stilgestaan is dat niet het geval geweest voor zijn omgeving. Mensen veranderen en Kenneth moet knokken om zijn leven onder controle te houden.

Pront brengt met ‘D’Ardennen’ een heerlijk drama vol spanning en leed. Met sterke acteerprestaties van Baetens, Janssens en Perceval is zijn eerste film alvast tot een succes gebracht. Wij verwachten nog veel moois van hem in de toekomst.

Vanaf 14 oktober in de bioscoop