Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film gaat van start

Get your freak on

Genrefilms

Straks begint het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film in de Bozar in Brussel. Het festival, afgekort BIFFF, loopt tijdens de paasvakantie van 4 tot 16 april en is sinds 35 jaar de jaarlijkse hoogmis voor liefhebbers van genrefilms. Fantasy, sciencefiction, horror en thriller zijn de meest opvallende genres, maar varianten zoals fantastische drama's of romantische sciencefictionfilms passen evenzeer in dit plaatje.

 

Bejubelde gasten

Het BIFFF begon ooit als een kliekje weirdo vrienden, maar evolueerde door de jaren heen naar een groots festival dat dit jaar uit 170 films bestaat en meer dan 100 gasten mag ontvangen. Onder de aanwezigen: Park Chan-Wook, de regisseur van het enkele maanden geleden nog bejubelde 'The Handmaiden', die bovendien tot Ridder in de Orde Van de Raaf zal worden geslagen. Zijn genrepareltjes 'Thirst', 'I'm a cyborg, but that's OK' en 'Sympathy for Lady Vengeance' zullen in retrospectieve gedraaid worden.

 

To do's

Laat dit je echter niet misleiden. Het BIFFF focust vooral op nieuwe films en telt dit jaar 96 Belgische premières alleen al, waaronder de openingsfilm 'The girl with all the gifts' met o.a. Glenn Close. Daarnaast zijn er tal van randactiviteiten, zoals de Zombifff-parade waarbij je uitgedost als zombie door de Brusselse straten mag hollen, een Cosplaywedstrijd waar de best gekostumeerde wint, het Vampierenbal dat in sé een grote verkleedfuif is, en ga zo nog maar even verder.

Ook voor de professionele filmmakers is het BIFFF tijdens de paasvakantie de place to be: op de BIFFF-market krijg je hulp bij het schrijven van je script, tref je geldschieters, enz. De recent gereleasete en door critici heel gesmaakte 'Grave' werd hier bijvoorbeeld geregeld.

 

Diversiteit

Lovenswaardig is bovendien het feit dat de BIFFF-organisatie dit jaar nog duidelijker de kaart van diversiteit trekt. Geen 'all white male' toestanden dus. Naast een vertegenwoordiging van alle continenten in het filmaanbod, bestaat de internationale filmjury - want een festival reikt natuurlijk ook prijzen uit! - enkel en alleen uit vrouwen. Afsluiter 'XX' is bovendien geen pornofilm zoals de titel wel doet vermoeden, maar een horroranthologie geregisseerd door vier klassevrouwen.

 

Get your freak on

Tot slot kan je niet over het BIFFF spreken zonder de unieke sfeer te bejubelen. Onze tip: kies een bizarre, ietwat grappige film die laat op de avond speelt, zoals Sundance opener 'Swiss Army Man' met Daniel Radcliffe op vrijdag 7 april, en ervaar... BIFFF'ers zijn geen zwijgzame nerds maar net internationaal beroemd/berucht.

 

Download vandaag nog de handige Android of iOS-app (volledig ontwikkeld door gemotiveerde vrijwilligers!), check het programma en get your freak on!