Back to school, the TV edition

1 september, wij zijn fan but we're nerdy that way. Voor wie het nieuwe schooljaar met minder enthousiasme aanvat of bij wie het angstzweet spontaan uitbreekt bij het horen van de woorden 'logaritme', 'conditionnel' of - de horror - 'den bok' *, leek het ons een goed idee om wat tv-vertier op een rijtje te zetten. Deze personages trakteren je op een welgemeende bitch please wanneer je nog maar durft opperen dat jouw schoolleven geen pretje is.

* maar eigenlijk ook voor de al wat ouderen onder ons die met herexamens kampen of zich naar het einde van de werkweek worstelen.


13 REASONS WHY

Wie depressieve tieners (of toch twintigers die voor pubers moeten doorgaan) wil zien, heeft aan deze Netflix-reeks zonder meer een dikke kluif. Het verhaal is je ondertussen waarschijnlijk al wel bekend. De 16-jarige Hannah Baker pleegt zelfmoord en laat zeven cassettebandjes achter waarin ze haarfijn uitlegt waarom ze nu juist tot haar drastisch beslissing kwam. Toegegeven, de reeks kreeg veel (al dan niet terechte) kritiek over het feit dat de makers Hannah’s zelfmoord iets te veel romantiseerden, maar los daarvan wist ’13 Reasons Why’ op verschillende momenten wel nagels met koppen te slaan. Verder daarop ingaan zullen we niet doen om spoilers te vermijden, maar laat het ons zacht uitdrukken: de middelbare school geeft de hel soms veel waar voor zijn geld. Ok, neen. Dat was misschien toch een beetje kort door de bocht. Maar eerlijk, het verbaast ons dat niet alle leerlingen van die school er depressief bij lopen.


RIVERDALE

Wanneer een schijnbaar alledaagse tiener vermoord wordt in het ogenschijnlijke brave dorpje Riverdale, komen allerhande geheimen bovendrijven. Incest, verleidelijke leerkrachten, femmes fatales, het komt allemaal aan bod in het decadente Riverdale, de tienersoap gebaseerd op 'Archie Comics'. De strip die in de jaren '50 als kindvriendelijk tienervertier startte, werd voor deze serie getransformeerd tot een campy, neo-noir melodrama. Het resultaat? Een bijzonder interessante en verslavende 21e-eeuwse update.

 

ATYPICAL

Wanneer de achttienjarige Sam Garnder verkondigt dat hij zich aan daten wil wagen, heeft dat een rimpeleffect op z'n hele gezin. Sam bevindt zich immers op het autismespectrum en hoewel hij een expert is van alles wat met Antarctica te maken heeft, is het aangaan van persoonlijke relaties onontgonnen terrein, of nog beter, een mijnenveld. Critici die de Netflix-reeks op de korrel nemen omdat het een stereotiep beeld van autisme in de hand werkt, hebben niet geheel ongelijk, maar dit coming-of-age verhaal is tegelijk ook hartverwarmend, grappig én ontluisterend. Bonuspunten voor alle pinguïnweetjes! 

 

W817

Voor iedereen die in Vlaanderen opgroeide zonder meer de referentie voor het latere studentenleven. En wat een teleurstelling als die glijbaan niet standaard bij elk kot bleek te zitten. Maar soit… Deze bende ongeregeld die een studentenhuis in Leuven onveilig maakte, was jarenlang onze vaste afspraak op Ketnet. ‘W817’ was dé jongerenreeks bij uitstek die het aandurfde om niet voor de hand liggende thema’s als homoseksualiteit, puberteit, aids en druipende pita’s (géén eufemisme) aan te kaarten. Thema’s die ze dan ook nog eens op een volwassen manier voor een jong publiek benaderden om te tonen dat het leven met ups-and-downs verloopt. Een aanpak die de reeks tijdloos maakt en dat bewijzen de honderden herhalingen (‘De Kampioenen’ zijn zelfs een beetje jaloers) die het jongerenet nog steeds uitzendt. En dat zelfs ondanks al die prehistorische computers en gsm’s.


COMMUNITY

Waarom Q2 deze komische reeks vorig jaar in het donkere voorgeborchte van zijn programmaschema een langzame dood liet sterven, is ons een raadsel. Free piece of advice Medialaan, de strapatsen van Greendale Community College's finest study group hadden een sterkhouder kunnen zijn in de vooravond. Niemand zit te wachten op de zoveelste heruitzending van 'How I met your mother', gelieve dit eerherstel voor Chevy Chase in al z'n glorie (en dit keer in volgorde, zo moeilijk kan dat toch niet zijn?) uit te zenden. Zo niet, kinderen laat dit een reden zijn waarom jullie ouders die gratis maand Prime Video van Amazon moeten activeren.... en ook waarom jullie heel hard jullie best moeten doen op school zodat je niet als volwassene naar de schoolbanken terug moet keren. Zo hilarisch als op tv kan dat nooit zijn.


DEAR WHITE PEOPLE

 

Gebaseerd op de gelijknamige film brengt deze reeks een satirische blik op het leven van zwarte studenten aan een prestigieuze Amerikaanse universiteit. Nu ja, satirisch: de problemen die ‘Dear White People’ aankaart zijn zonder meer realistisch. Alles begint met een uit de hand gelopen studentenfeestje waarbij alle blanke, gegoede studenten in Black Face komen opdagen. Voor Samantha White de definitieve druppel om een tegenbeweging te starten met het radioprogramma op de lokale studentradio. Culturele assimilatie, appropriatie, conflicten en vragen over identiteit en seksualiteit: tien afleveringen lang volgt de reeks de dagelijkse bekommernissen van de studenten en hun zoektocht naar een antwoord. Als dat al bestaat. ‘Dear White People’ mengt humor, ernst en drama op een mooie manier en dat resulteert in een reeks die actuelere is dan ooit, spijtig genoeg.


STRANGER THINGS

Moeten we na die trailer voor seizoen 2 eigenlijk nog benadrukken dat het ook voor de jongste scholieren tough going is? Wie de hype vorig jaar compleet gemist heeft, kan hier lezen waarom wij zo wild zijn van horrorserie 'Stranger things'. Ook voor ons is het dus aftellen geblazen tot de herfstvakantie wanneer Netflix het nieuwe seizoen in cyberspace gooit.


WHO KILLED DAIGORO TOKUYAMA?

Stel, je komt je klaslokaal binnen en treft daar het nog warme lichaam van je leerkracht aan, een natuurlijke dood lijkt uitgesloten. Je ziet maar één mogelijkheid
A) je rent gillend weg en verandert onmiddellijk van school
B) je bent compleet van je melk, maar kan nog net je trauma de baas om een interview te geven aan VTM Nieuws
C) je verstijft van angst, kruipt een week onder een dekentje met enkel happy thoughts, warme choco en afleveringen van 'Shaun the sheep'
D) all of the above?
Lijken ons allemaal valabele opties, niet? Blijkbaar niet als je op Keyakizaka Private High zit, want deze meisjes lijkt het beter om het lichaam van hun arme leerkracht Tokuyama te verbergen en zelf op zoek te gaan naar de dader. Eerlijk, we zijn er nog niet uit of we de reeks compleet geflipt of geniaal vinden, maar fans van Japanse pop culture moeten dit toch eens checken op Prime Video.