Stadswacht, 'Weg'

Kunststuk van een jonge band

Wat goed is, komt snel. Aan dat spreekwoord dachten we tijdens het beluisteren van ‘Weg’, de nieuwe EP van de jonge Vlaamse poprockband Stadswacht. De vijf nummers maken indruk en laten het beste verhopen voor de toekomst.

De muziek van Stadswacht kenmerkt zich door expressieve zang en knappe teksten, geïnspireerd door eigen levenservaringen en dagelijkse thema’s. Ze heeft invloeden van kleinkunst en bevat een weemoedig kantje, onder meer door het gebruik van cello. De band werd begin 2014 opgericht en bestaat uit vijf jonge twintigers (Jef Dijckmans, Emile Derache, Tom Herseele, Maarten Schelkens en Gil Persoons) die elkaar leerden kennen in Leuven. Intussen is de band uitgebreid met toetsenist Jeroen Godon. In 2015 lanceerde de groep de EP ‘Postzegels uit Moskou’, een jaar later gevolgd door de EP ‘Kopzorgen’.

Die was de aanloop naar het verbazend sterke ‘Weg’. Na beluistering vraag je je af hoe lang het nog zal duren tot de groepsnaam gemeengoed is onder muziekliefhebbers. De euforische titelsong wordt aangedreven door een inventieve gitaarriedel, terwijl ‘Morgen’ (als ik toen wist) een ontspannen en ritmisch nummer is. De singles ‘Allemaal willen we de hemel’ en het onheilspellend klinkende‘Vecht’ zijn allebei ijzersterk. ‘Wat je horen wil’ is nog een nummer van hoog niveau.

Stadswacht maakt geen geheim van haar inspiratiebronnen. Dat zijn onder meer Buurman en  Yevgueni,  maar ook Gorki, De Mens en Bart Peeters worden vernoemd. Producer van de nieuwe EP is Xavier De Clercq, muzikant bij Buurman. Stadswacht koos bewust voor een EP wegens de hoge kosten die volgens de groep verbonden zijn aan een album. ‘Weg’ werd in eigen beheer uitgebracht, maar voor een opvolger hoopt de band samen te werken met een label. De EP is online te beluisteren, maar kan ook fysiek worden aangeschaft. Stuur daarvoor een mailtje naar info@stadswachtband.be.

Omdat een EP vrij kort is, is er tijd om ook te luisteren naar voorganger ‘Kopzorgen’, eveneens een knap en heel melodieus werkstuk en geproducet door Robin Aerts, bassist en songwriter bij Het Zesde Metaal. Mix en techniek waren in handen van Ward Neirynck,  bekend van zijn werk met onder meer Yevgueni. Hoogtepunt is ‘Slapeloos’, dat openbarst na een intro met piano, maar ook andere nummers zoals ‘Belofte’ en ‘Onbegrip’ zijn beklijvend.

Ook op ‘Weg’ klinkt de band op sommige momenten ronduit groots. Stadswacht is kortom een naam om te onthouden. De groep lijkt een vaandeldrager van het betere Nederlandstalige lied te kunnen worden.

Groepsfoto @ Stadswacht

Details Album
Album:
Weg
Jaar:
2018
Tracks:
  • Weg
  • Morgen (als ik toen wist)
  • Allemaal willen we de hemel
  • Vecht
  • Wat je horen wil