Eli Goffa, 'Written in the stars'

Een indrukwekkend debuut

Nog niet iedereen zal hem al kennen, maar Eli Goffa heeft met ‘Written in the stars’ een beklijvend en ijzersterk debuutalbum gemaakt. De combinatie van zijn krachtige, wendbare stem en mooie, doorleefde songs doet vermoeden dat we in de toekomst nog veel gaan horen van deze jonge dertiger uit Sint-Niklaas.

Tot hij zijn plaat uitbracht, was Eli Goffa echter allesbehalve een totale onbekende. Elie De Prijcker (zijn echte naam) trad enkele jaren geleden talloze malen op met zijn groep Band of Eli en in 2014 schopte hij het in het televisieprogramma ‘The voice van Vlaanderen’ tot de halve finale, hoewel hij vooraf als topfavoriet was getipt. Nadien besliste hij liedjes onder de naam Eli Goffa uit te brengen.  

Dat leidde tot ‘Written in the stars’, een vlekkeloze verzameling songs die beïnvloed zijn door Americana, folk en soul. Goffa laat zich vooral inspireren door zaken uit het dagelijkse leven. Als je zijn stijl met die van een andere muzikant zou willen vergelijken, lijkt de Amerikaanse zanger en songschrijver Ray Lamontagne een kandidaat. Goffa coverde in ‘The voice’ diens ‘You are the best thing’.

Goffa (die live wordt bijgestaan door vijf andere muzikanten) zingt niet alleen, maar speelt op alle nummers van ‘Written in the stars’ leadgitaar en schreef alle muziek en teksten. Met de geweldige opener ‘When all hell breaks loose’ geeft hij zijn visitekaartje af: een door akoestische gitaar gedragen song die mooi openbloeit en waarin hij vokaal voluit gaat.  Het catchy en fantastisch gezongen ‘Faith be my guide’ gaat op dat elan door. Met die song doet Goffa een beetje aan wijlen Jeff Buckley denken.

Ook op het ingehouden ‘Jack in the box’ bijvoorbeeld bewijst Goffa dat zijn plaat van internationaal niveau is.  Het rustige ‘Fortune on my side’ is één van de andere hoogtepunten. ‘On my way home’ is al even intens. Uptempo nummer en single ‘How ‘bout a little love’ werd wekenlang op de radio gedraaid en op afsluiter ‘In my arms tonight’ trekt Goffa alle registers open.

Opvallend is ook hoe goed de plaat klinkt. Ze werd geproducet door David Poltrock, terwijl Ward Neirynck instond voor de mixing en mastering van bijna alle nummers. Drie songs werden gemixt door de Amerikaanse producer Greg Gordon. De plaat is op vinyl en niet op cd verkrijgbaar en kan ook online beluisterd worden. 

Omdat ‘Written in the stars’ helemaal aan het einde van 2017 werd uitgebracht, kwam ze te laat om eventueel de  eindejaarslijstjes te halen. Maar daarop zou deze topplaat zeker niet misstaan hebben. Ze is pure klasse.   

 

Details Album
Album:
Written in the stars
Platenfirma: The Human Records
Jaar:
2017
Tracks:
  • When all hell breaks loose
  • Faith be my guide
  • How 'bout a little love
  • Fortune on my side
  • Jack in the box
  • Written in the stars
  • On my way home
  • Slipping away
  • Funky Jesus
  • In my arms tonight