Wiegedood, 'De doden hebben het goed III'

De levenden klagen anders ook niet

Wiegedood ontsnapt meer en meer aan het idee een zijproject te zijn. Ondanks de waslijst aan bands waarin het trio verstrengeld is, wordt met elke release duidelijk dat Wiegedood groeit en rijpt, en hopelijk voor een lange tijd zal meedraaien. Er werd getekend bij Century Media, terwijl de eerste platen nog bij het Belgische Consouling Sounds werden uitgebracht. Wiegedood is klaar om zijn gitzwarte vleugels helemaal uit te slaan. Ook nu is de cover van de hand van fotograaf Stefaan Temmerman, al is deze onze minst favoriete prent van de drie albums. Beetje sober, minder grimmig, maar wel oer-herkenbaar.

Met dit derde deel besluit Wiegedood de geweldige ‘De doden hebben het goed’-trilogie. Naar analogie met de eerste delen staan er vier nummers op deel drie. Met een ware doodskreet mag ‘Prowl’ de plaat op gang trekken. Het logge tripletritme waarop de gitaar het verzengende vuur aanwakkert, is nieuw binnen het klankpalet. Wees gerust dat het bloed toch uit de speakers zal druipen. Als de gensters bijna uitgedoofd zijn, komen de Satanische keelgezangen waar wij niet genoeg van krijgen weer op de proppen.

’Doodskalm’ breekt eerst alle snelheidsrecords om dan in een verwoestend traag slepend headbangritme te vallen, dat gewoonweg hypnotiserend werkt. Wie een concert van Wiegedood heeft mogen beleven weet dat er tussen de nummers weinig gepalaverd wordt. Zanger/gitarist Levy Seynaeve laat de muziek voor zich spreken, wat de aandacht van het publiek alleen maar verder vastgrijpt. Terwijl het op sommige concerten normaal lijkt om door de muziek heen te lullen, kan je bij een Wiegedoodconcert vaak een speld horen vallen. 

Titelnummer ‘De doden hebben het goed III’ klokt af op twaalf minuten en is na ‘Svanesang’ uit het eerste deel het tweede langste nummer op de trilogie. Niet dat je je een seconde verveelt, want wie gegrepen is door deze plaat verwelkomt de zachte gitaar met open oren, tot Wim Coppers het boeltje weer op gang timmert. Met ‘Parool’ eindigt het huzarenstukje. Dit laatste nummer werd ook voorzien van een passende video. Je weet wel waar. Misschien toch de minderjarigen maar even uit de buurt houden.

Wij hopen alleen maar dat Wiegedood niet zal verdampen in de drukke agenda’s. En, laten we wel zijn, de huidige generatie Belgische bands die zo graag intellectueel klinken vanop hun laptops zullen nooit de impact hebben dat dit trio vanaf de eerste noot wél heeft. Rauw, hard, eerlijk, razend en puur. België is in elk geval een geweldige band rijker met dit trio. Doe er je voordeel mee.Details Album
Band:
Wiegedood
Album:
De doden hebben het goed III
:
Jaar:
2018
Tracks:
  • Prowl
  • Doodskalm
  • De doden hebben het goed III
  • Parool