Wiegedood - 'De doden hebben het goed II'

De levenden mekkeren ook niet!

Wat zit er toch in het Vlaamse drinkwater? Blijkbaar moeten alle brave kindertjes die hun plechtige communie bij Roger Vangheluwe aflegden de duivel uit hun lijf drijven wanneer ze opgegroeid zijn. Naast de brulmetal van Raketkanon, de sludge van Steak Number Eight en de postmetal van Amenra is er nog een resem bands actief die je in ons schuifje bij de zware metalen aantreft. Het olijke trio dat zich onder de niets aan de fantasie overlatende naam Wiegedood aan u presenteert, is verder nog actief in Oathbreaker, Hessian of weer Amenra.

Dat er hard gewerkt moet worden, bewijst ‘De doden hebben het goed II’, de nieuwe EP die het deel I uit 2015 opvolgt. Al telt dit schijfje maar vier nummers, elke track is een lange trip in een netjes uitgesponnen donkere wereld. Drieëndertig minuten duurt de reis waarna je gerust even mag gaan zitten.

Opener ‘Ontzieling’ bestaat uit een Napalm Death break en enkele blastbeats om u tegen te zeggen. Geen make-up of krijsende kabouters zoals bij Cradle of Filth, maar gore en smerige black metal met een hoop grind invloeden.

‘Ondertitel dit maar een keer!’, lijkt Wiegedood wel te denken op het gros van de nummers. Je maakt geen letter op uit het hysterisch geschreeuw van zanger Levy Seynaeve. Hoeft ook niet, we waren niet van plan mee te zingen aangezien we toch voortdurend omvergeblazen worden door de niet te stoppen machine. 

‘Çataract’ is trage slepende post-metal, die ademt in een spaarzame riff om weer te exploderen in de vetste blastbeat van dit schijfje. 

De productie klinkt moddervet zodat zelfs het debuut van Wiegedood er braafjes naast zou gaan klinken. De songs nemen allemaal de tijd om hun verhaal neer te zetten. Meestal gebeurt dit tegen een weerzinwekkend tempo, maar toch zitten er genoeg kleine momenten in dit nummer om op adem te komen. In elf minuten tijd heb je een hele trip afgelegd.

Dit is veruit de stevigste release die we in België dit jaar al mochten genieten. De lat ligt meteen verdomd hoog. Lucifer, vijf sterren voor de heren!

Details Album
Band:
Wiegedood
Album:
De Doden hebben het Goed II
:
Jaar:
2017
Tracks:
  • Ontzieling
  • Cataract
  • De doden hebben het goed II
  • Smeekbede