Warhaus, 'Warhaus'

Donker spel van aantrekken en afstoten

Verrassend snel ligt er een tweede langspeler van Warhaus op ons stapeltje te beluisteren platen. Moederschip Balthazar blijft nog even in de frigo, en dus houdt niets Maarten Devoldere tegen om de kuil met donkere pop op het grensgebied tussen Leonard Cohen, Tom Waits en Serge Gainsbourg verder uit te diepen. Slechts een jaar na het stekelige debuut ‘We fucked a flame into being’ hoef je niet meteen veel nieuws onder de zon te verwachten. Warhaus roept nog even succesvol het warmbloedige gevoel op van nachtelijke escapades in een rokerig etablissement waarbij een spel van aantrekken en afstoten zich voltrekt tussen geliefden (in wording).

Ook nu bedient Maarten Devoldere zich van arrangementen die bol staan van de kekke trompetten, krolse baslijntjes en sinister rollende drums. Daar bovenop drapeert hij naar goede gewoonte zijn heerlijk debiterende zangstijl: soms ontwapenend, soms gelijkend op het gebral van dronkaards. Toch komt het ons voor dat Devoldere meer rust uitstraalt op dit tweede album. Was ‘We fucked a flame into being’ het resultaat van een teruggetrokken periode op een woonboot, dan klinkt de ontstaansgeschiedenis van ‘Warhaus’ organischer. Een korte retraite in Kirgizië niet te na gesproken, is dit veel meer een project van een band. En bovendien merken we dat de vonken tussen de muzikant en muze Sylvie Kreusch minder pril van aard zijn. Al zijn we van dat laatste verre van zeker. Wij zijn geen medium dat zich daarin specialiseert.

Vooruitgestuurde single ‘Love is stranger’ straalt een zorgeloosheid uit dankzij het subliem inzetten van de marimba, al mag je je niet verkijken op de licht cynische tekst. Zo komen we finaal tot de core business van Warhaus. Op de tweede plaat mogen de arrangementen dan speelser klinken, tekstueel blijft Maarten Devoldere een meester in het - vrij expliciet zelfs - beschrijven van de liefde. Hoe schoon die kan zijn, maar even goed met hoeveel blutsen en builen ze je kan opzadelen.

Favorieten opdiepen betekent in deze dat je andere songs tekortschiet. Daarom benadrukken we liever hoe blij we zijn met deze ‘Warhaus’. De plaat glijdt gracieus voorbij, en blijkt er zo eentje waarvoor de repeatknop uitgevonden is. Balthazar mag de draad terug oppikken, maar voorlopig zijn we met dit onverwachte geschenk nog meer dan zoet.

Details Album
Warhaus_Warhaus_album cover
Band:
Warhaus
Album:
Warhaus
:
Jaar:
2017
Tracks:
  • Mad world
  • Love's a stranger
  • Well well
  • Control
  • Dangerous
  • Bang bang
  • Everybody
  • No such high
  • Kreusch
  • Fall in love with me