Wagonman met Blaastaal, ‘Wagonman met Blaastaal again’

Radiovoer

Does humor belong in music? Een vraag die ooit door een getalenteerd muzikant de wereld werd ingestuurd. Het is een slappe koord, maar wij willen er alvast volmondig “ja” op antwoorden. Ween, Katinka Polderman en Sergio zijn namen die daarbij zomaar in ons opkomen. Van een breed spectrum gesproken. En als het iets absurder dan dat mag zijn, dan raden wij u van harte deze release aan.

Wagonman met Blaastaal bestaat uit Bert Lezy en muzikant Luc Waegeman (Needle & The Pain Reaction). Lezy staat bekend als geluidsbricoleur in het radioprogramma op Radio Centraal met de naam Blaastaal. Daarin leeft hij zich uit met woordspelletjes en geflipte taal- en geluidsexperimenten als was hij een hoer op een boorplatform. Regelmatig nodigt hij muzikanten uit in zijn studio om er live op los te improviseren. Deze cassette (de tweede al van hen beiden) is een neerslag van zo’n sessie die op 1 maart 2017 plaatsvond.

Muzikaal legt Wagonman een tapijt van soundscapes die bol staan van zijn liefde voor ’80 industrial, wave in al zijn vormen en electronica, waarop Lezy met zijn cut-up technieken loos kan gaan. ‘Bacteriën’ is zo’n noisescape met vervormde stemmen. ‘Beste Burgemeester’ heeft een afgelijnde, gedompte techno beat met snippets uit het nieuws broederlijk naast samples uit ‘Familie’ - denken wij toch -, maar schiet ons er niet op af want wij zijn zo niet thuis in het serieuze Vlaamse soaplandschap. Nog meer absurde steken aan de politiek in ‘Kut Peeters’. Wie hier door de mangel wordt gehaald spreekt voor zich. Dat Wagonman al eens graag een krautrockplaat draait ook. Wie nog nooit een kalkoentoast heeft ge(s)maakt, kan een leidraad vinden in het gelijknamige nummer, met Lezy die het recept als een ware poëet declareert. Smakelijk! Ook ‘Varkenslever’ geeft een inzicht in keukenpoëzie next level. Een auditief kookboek lijkt misschien nog een idee voor Lezy. Als dit ook met de eigenzinnige soundscapes van Wagonman wordt geserveerd, willen wij graag nu al intekenen. ‘Kabouterleesplankje’ is het langste en ook meest catchy stuk op deze cassette. Een rollende beat die zich een beetje als het brave broertje van een Sleaford Mods beat gedraagt en stemsamples en electronica die om elkaar heen walsen in een absurde dans.

Met deze tweede release wentelen Wagonman en Blaastaal zich in de traditie van projecten als Club Moral of zelfs Bene Gesserit. Een vleug surrealistisch België waar wij enkel maar blij om kunnen zijn.

Details Album
Album:
Wagonman met Blaastaal again
Platenmaatschappij: Kinky Star Records
Jaar:
2017
Tracks:
  • Kabouterplankje
  • Kut Peeters
  • Beste Burgemeester
  • Kalkoentoast
  • Bacteriën
  • Varkenslever
  • Nawoordje