Vooruit Gent, KRS One

Van de South Bronx naar de Gentse Vooruit per boot, weinigen zullen het hen nadoen, maar KRS One stond er toch maar. Vliegangst is niet te overwinnen, dan nog liever de transatlantische wateren op, moet hij gedacht hebben. Daarom dus dat het zolang duurde vooraleer het Belgische publiek The Blastmaster live bezig kon zien. Maar het was het wachten waard.
Met zijn eigen "Hiphop Declaration of Peace" in de achtergrond gaf KRS het beste van zichzelf. "We didn't come here to rap, we came here to MC!" schalde het door de speakers. Zij die het nuanceverschil tot dan toe nog niet vatten, kregen gelijk een lesje hiphopgeschiedenis. Soms iets te veel maar meestal net genoeg, wie zijn wij om "the Teacher" tegen te spreken?
Maar daar bleef het niet bij, geschiedenis vertellen is één iets, ze op het podium brengen is een heel ander paar mouwen. "How many of y'all know the movie Wild Style?" Een overbodige vraag voor een zaal vol hiphopheads. Wat "Shaft" was voor de blaxploitation en funkscene van de jaren zeventig, was "Wild Style" voor de jonge hiphopscene midden jaren tachtig. De revelatie van de film was toen the Chiefrocka Busy Bee, en guess what... De oldschool veteraan het podium komt opgelopen om er zowat de ganse set KRS breed glimlachend bij te staan.
Nog een nuanceverschil: hiphop versus rap. "The teacher" zou zichzelf niet zijn zonder meteen alle onduidelijkheden de wereld uit te helpen. Hij haalde tijdens zijn set de vier elementen van hiphop op het podium. Als MC's: hijzelf en Busy Bee, en een onbekendere derde man. Wat DJ'en betrof, gaf de DJ van dienst een bijzonder gesmaakte scratch en beatjuggle-set. De b-boys en fly-girls werden het podium opgeroepen om te tonen wat breakdancen ook al weer was. Rest nog graffiti, en dat nam Kris zelf voor zijn rekening door een reeks t-shirts te signeren/taggen.
En dan de muziek nog natuurlijk! Laat ons zeggen dat een set vol classics vullen enkel is weggelegd voor de allergrootsten. En daar rekenen we KRS One zonder aarzelen toe. "Sound of de police", "Step into a world" en "Return of the boombap" passeerden ons oor, om er maar een paar te noemen. Ook het oudere werk, toen hij met Scott La Rock furore maakte als Boogie Down Productions, passeerde de revue: "Jack of spades", "J.I.M.M.Y." enzovoort enzoverder.
Een show om niet snel te vergeten, een avond ook zoals er niet snel een tweede zal volgen (vooral door de vliegangst natuurlijk). Spijtig van het erbarmelijke geluid, dat het concert een iets te hoog oldschool (lees: lo-fi) gevoel gaf. Verder helemaal niets op aan te merken.

Details Concerten
Concert datum:
1147125600
Copyright afbeeldingen: Fabian Rusitschka
Locatie: Vooruit Gent