V/C, ‘Stabat’

Reizen richting innerlijk

Sir Roger Norrington, Robin Ticciati, Richard Egarr, Ivor Bolton en nog een resem anderen: Clare College (Cambridge) heeft in de laatste decennia het kruim van de Britse klassieke muziekscène afgeleverd. Nu het Choir of Clare College quasi jaarlijks een nieuwe release uitbrengt voor Harmonia Mundi, kunnen liefhebbers wereldwijd meegenieten van de traditie en toewijding waardoor het koor tot de meest gereputeerde wereldwijd is uitgegroeid. In haar recente cyclus met repertoire volgens de liturgische kalender lag de nadruk vooral op oude muziek, maar dat de jongelui zich niet uitsluitend daarop focussen, wordt met hun nieuwste opname manifest. ‘Stabat mater’ getuigt hoe een injectie van het verleden het hedendaagse klankbeeld mee gevormd heeft.

Wie anders dan Arvo Pârt zou de blikvanger kunnen zijn? Inderdaad werd de Est na een jarenlange artistieke adempauze de peetvader van een nieuw soort hedendaags klassiek, geïnspireerd op middeleeuwse gezangen. Zijn zogenaamde ‘tintinnabuli’ betekende een terugkeer naar eenvoudige harmonische kiemen, zonder in het minimalisme te vervallen. Pärt holt met herhalende of langzaam evoluerende sequensen zijn materiaal niet uit tot ze een popartachtig artefact worden – als het ware een namaakfabricaat dat slechts refereert naar de kunstmuziek zoals ze jarenlang in zwang was. Integendeel verdiept zich de spirituele impact van wat een eenvoudige akkoordstapeling lijkt tot een ongrijpbare consonantie van mystieke proporties. Dat Pärt op die manier sinds de jaren ’80 tot een symbool van een beweging is uitgegroeid, is zelfs een understatement: er loopt bijna geen mens rond die flarden van ‘Spiegel im Spiegel’ niet zou herkennen.

Net als Arvo Pärt laat Pēteris Vasks zich dikwijls inspireren door christelijke motieven. Zijn ‘Plainscapes’ is echter niet gegrondvest op een religieus idee, wel op de natuur. In woordeloze klanken evoceren koor, viool en cello samen de Letse vlakten waaruit Vasks materiaal putte voor een onwaarschijnlijk mooie meditatie op de natuur – en hoe zij vandaag de dag onder druk komt te staan? Van James MacMillan, gewaardeerd dirigent, componist en docent, is dan weer een toonzetting te horen van het bekende ‘Miserere’, dat zich gestaag ontvouwt tot een breekbare apotheose. Aangevuld met vijf werken van Arvo Pärt staat dit album gelijk met een reis naar het eigen innerlijk. Wat daar te zien is, fonkelt en bruist als nimmer tevoren.

Details Album
Reizen richting innerlijk
Dirigent: Graham Ross
Koor: Choir of Clare College, Cambridge
Label: Harmonia Mundi
Jaar:
2020