Unknown Mortal Orchestra, 'Sex & food'

Orkest op een stuurloos schip

Niemand heeft zin in op breakbeat gebaseerde, slecht opgenomen psychedelische funk met gitaarsolo’s, zo dacht Ruban Nielson toen hij zijn eerste liedjes als Unknown Mortal Orchestra thuis in Nieuw-Zeeland opnam. De groep werd toch al snel een lieveling in indieland. De teksten staken bovendien vol met onverbloemde verwijzingen naar Nielson’s privéleven. Op zich is zoiets geen enkel probleem, ware het niet dat die openhartigheid in de aanloop naar het vorige album ‘Multi-love’ hem zuur opbrak. Een journalist van Pitchfork bracht naar buiten dat het album over een spannende, ontregelende driehoeksrelatie ging tussen Nielson en zijn vrouw, en een jonge vrouw. Gevolg: hoog oplopende spanningen tussen de drie, ook al was de jonge vrouw anoniem uit het verhaal gekomen. Vandaag is Ruban Nielson nog altijd openhartig, zij het voorzichtiger. Voor de vierde Unknown Mortal Orchestra trok hij voor het eerst de wereld rond om inspiratie op te doen, maar ook deels om te vluchten van de spanningen thuis.

Wat de reis in elk geval opleverde, was de opwindende fuzzy single ‘American guilt’, waarop de gitaren hun glorieuze herintrede maken in de sound van Unknown Mortal Orchestra. De drums klinken daarop ook lekker machinaal. Spoiler alert: de andere liedjes zijn vaak erg warrig. Ruban Nielson breit hier en daar succesvol verder op de dansbare sound die ‘Multi-love’ had, maar elders lijkt hij de ideeën in zijn hoofd nog niet helemaal op orde te hebben. Daardoor voelt ‘Sex & food’ als een stuurloos schip aan.

We zullen maar meteen de uitschieters bij naam noemen. ‘Everyone acts crazy nowadays’, ‘How many zeroes’, de al genoemde single ‘American guilt’ en bovenal ‘Hunnybee’ kunnen ons bijzonder bekoren. Het groovet, het doet je dromen en ook al jaagt Nielson zijn fijne stem op dit album te vaak door een stemvervormer, de hooks die hij bedenkt blijven wél hangen. Maar daar staan dus wel mindere songs tegenover. 'Chronos feast on his children' en 'This doomsday' grijpen terug naar het psychedelische, zomerse geluid van de tweede LP ‘II’, maar breken daardoor de ritmiek van ‘Sex & food’.

Ronduit teleurgesteld zijn we in ‘Not in love we’re just high’ en ‘If you are going to break yourself’. Die laatste is een - helaas erg saaie - vingerwijzing naar drugsvrienden uit het verleden, terwijl de eerste maar wat voortkabbelt richting een irritante climax.

Hopelijk kan Ruban Nielson voor de opvolger zijn hoofd vrijmaken van de ergste besognes. Want net dan floreert zijn Unknown Mortal Orchestra.

Details Album
Unknown Mortal Orchestra_sex-food_cover
Band:
Unknown Mortal Orchestra
Album:
Sex & food
:
Jaar:
2018
Tracks:
 • A God called Hubris
 • Major league chemicals
 • Ministry of alienation
 • Hunnybee
 • Chronos feasts on his children
 • American guilt
 • The internet of love (that way)
 • Everyone acts crazy nowadays
 • This doomsday
 • How many zeroes
 • Not in love we're just high
 • If you're going to break yourself