Universe, 'Tide pool ep'

Dansen op het fijne koord tussen ingehouden feest en sfeervolle winteravond

Maak kennis met Jan Berckmans: muzikant die van alle markten thuis is. Het had een beginregel in de nieuwe roman van Herman Brusselmans kunnen zijn, maar niets is minder waar. Berckmans, net geen prille twintiger meer, verdiende zijn sporen als gitarist bij Atlas en mag zich daarnaast ook nog producer noemen, onder het moniker Universe. Wij herinneren ons nog helder het pareltje 'Moodswing' dat hij onder die naam uitbracht, alweer zo'n drie jaar geleden. De tijd vliegt, zeker in een vergankelijk genre als chillwave.

Hier en daar horen we op 'Tide pool', zijn nieuwe worp, invloeden die de sound van Universe voldoende verdieping geven om te blijven boeien. De valkuilen van saaiheid en voorspelbaarheid worden gemeden en dat resulteert in slechts één chillwave-track, 'Night drive', die dan nog spannend gehouden wordt door de vocalen.

Voor de rest horen we een Universe dat knap geëvolueerd is. Opener 'Blue dream' flirt opzichtig met techno, wat ons net geen banger schenkt. De sfeer is indrukwekkend en gedurende net geen drie minuten wordt er zorgvuldig gebouwd met klanken. Meteen worden we dus getrakteerd op een diepere, tragere sound dan dat we gewoon zijn.

Aan de andere kant van het spectrum weet Universe ook slim de raprevival te integreren in zijn geluid. Vage flitsen van DJ Shadow, beats die Metro Boomin' aan het zwijmelen zouden krijgen, ze maken deel uit van de afsluiter 'Lagoon'. Net zoals 'Flowers', dat zich net niet ontpopt tot een killer housetrack, mocht dit een beetje meer uitgewerkt worden en langer zijn. We durven het bijna niet zeggen, maar ze zijn bijna prematuur.

Beide nummers laten toch vooral zien hoe Universe stappen gezet heeft. Waar 'Moodswing' uitblonk in coherentie, laat Berckmans ons nu veeleer met hem dansen op het fijne koord tussen ingehouden feest en die typische sfeer van de chillwave, die perfect past bij de aankomende winter met zijn warme beats. Hij bespeelt zijn luisteraars moeiteloos en weet zelfs met een twee minuten durend niemendalletje 'Opia' te verrassen. Al hadden we daar misschien voor een iets vlottere overgang naar ‘Lagoon’ gekozen.

Al bij al hebben we bitter weinig op te merken op 'Tide pool'. Het project van Berckmans heeft zich duidelijk aangepast aan de tijd en weet ons ook nu, net zoals drie jaar geleden, te charmeren met warme, gloedvolle muziek die dieper gaat dan we op het eerste gehoor konden inschatten. Knap werk dus, dat voor een schijntje mee te pikken valt op de man zijn bandcamp. Geen slechte investering met de winter in zicht, dunkt ons.

Details Album
Band:
Universe
Album:
Tide Pool EP
Jaar:
2017
Tracks:
  • Blue dream
  • Night drive
  • Flowers
  • Opia
  • Lagoon