Ugly God, 'The booty tape'

Nu nog het inlossen van de grote belofte

Het lijkt eerder een artiestennaam van een vieze metalband, maar niets is minder waar. Achter het moniker Ugly God schuilt Royce Rodriguez, aka Pussy Bacon. Of dus gewoon Ugly God. Hoe hij ook heet, de jonge rapper uit Houston klopt anno 2017 harder op de deur dan ooit. Als deel van de freshman class van het rapmagazine XXL (het hiphopequivalent van Humo’s Rock Rally) ligt hij plots onder het vergrootglas. Tijd dus om zijn laatste mixtape, 'The booty tape', eens van naderbij te bestuderen. 

Al wil hij het zelf geen mixtape noemen. Een collectie van wat hij nog had, zo bestempelt hij het. Een soort van steekkaart om te bewijzen dat hij zijn plaats in de freshman class waard is. Met 'Welcome to the booty tape', de opener, zet hij zichzelf meteen op de kaart. Een snippet van het YouTube-kanaal CUFBOYS zet hem weg als de lelijke kerel die enkel over seks kan rappen, terwijl zijn tag (‘Thanks Ugly God’) zich voorzichtig in je oor nestelt. Onze interesse is alvast gewekt.

Zeker wanneer hij vlotjes doorgaat op ‘Stop smoking black & milds’, met beats die je doen denken aan het beste wat XXXtentacion al op ons losliet. De flow zit goed en hoewel hij nog erg jong is, klinkt Ugly God toch zeer volwassen en laidback.

Maar misschien is hij gewoon iets té laidback. Want hoe vaker we 'The booty tape' een spin geven, hoe meer het begint op te vallen hoe vlak het allemaal wel niet is. Nummers als 'I’m tryna fuck' en 'Fuck ugly god' zijn plat, voorspelbaar en missen diepgang. Iets waar ook andere tracks aan lijden. Te weinig gaat Ugly God er echt voor.

Dan luidt het adagium dat je beats maar verrekt goed moeten zijn. Maar ook hier weet hij net niet altijd te overtuigen. De klasse van een Migos, Future, of zelfs een Lil Uzi Vert die beats vetter dan uw laatste barbecueworst gebruiken om te scoren, is hier afwezig. Het blijft net allemaal iets te soft, iets te laidback. De tandjes die je bij een jonge rapper verwacht, moeten hier nog uitkomen.

De tandenfee mag dan misschien nog niet geweest zijn, maar op 'The booty tape' horen we wel genoeg om te vermoeden dat ze op weg is. ‘Bitch!’ zet dat nog eventjes in de verf, op de outro na, maar vooral ‘Water’ en ‘L.D.C.’ doen vermoeden dat het beste nog moet komen. Alleszins, als 'The booty tape' een collectie restjes is, mogen we misschien over een jaartje iets afgewerkts verwachten dat de belofte van Ugly God definitief weet in te lossen.  

Details Album
Ugly God, 'The booty tape'
Band:
Ugly God
Album:
The Booty Tape
Jaar:
2017
Tracks:
  • Welcome to the booty tape
  • Stop smoking blacks & milds
  • I'm a nasty hoe
  • I'm tryna fuck
  • Fuck ugly god
  • No lies
  • Bitch!
  • L.D.C.
  • Like a maverick
  • Water