Tristan, AB Club

Zweven in de diepte

Op zijn expositie werd Francis Vanhee, huisfotograaf van de AB, voorgesteld als een veelzijdig kunstenaar die af en toe het experiment niet schuwt. Om zijn vernissage op te luisteren nodigde hij een band uit over wie we precies hetzelfde kunnen zeggen: Tristan. Hoe zweverig de ravissante Isolde Van den Bulcke ook het podium opkwam, tussen de lichtheid door experimenteerden zij en haar band duchtig met de zwaarte.

Zo’n zware intro was in openingsnummer ‘Frank’ meteen verrassend, ook al kenden we het trucje met de stem al vanop de plaat. Laat Tristan live een diepere indruk na? Of is het gewoon goed om de band ook live gehoord te hebben? Waar het de ep ‘Illusje’ aan songs ontbreekt, maakt de liveset namelijk duidelijk dat deze muziek veel met sfeer te maken heeft.

Nummers als ‘Plandt’ waren hypnotiserend, andere nummers klonken Bonobogewijs – ondanks de elektronica, maar mede dankzij de natuursamples  – heel organisch, en het was nauwelijks mogelijk om stil te blijven staan. Daarmee dachten we af en toe aan BadBadNotGood, met hun paradijselijke klanken en heftige hiphopritmes. Óók dachten we dat ze samen met de vrienden van STUFF. richting Gondwana Records konden vertrekken, want hoewel de zangeres in Van den Bulcke zonder twijfel naar de jazzoldies heeft geluisterd, klinkt ze vernieuwend.

Behalve als een jazzclub voelde de zwoele, rode zaal voor een keer ook als een sauna. Zo eentje die heerlijk geurt en genezend werkt. Mogelijk zaten de ambient of het zweet daar voor iets tussen, maar we voelden ons op het einde van het optreden alleszins een stuk lichter.

Details Concerten
Concert datum:
26 september 2018
Band:
Tristan