TMGS, 'Borders OK'

Prairiewind met blazerssectie

TMGS (voorheen voluit geschreven als The Moe Greene Specials) bestaat nu een decennium. In die tijd is er een klein verloop geweest in de bezetting van de groep. De huidige samenstelling Kristof Janssens (akoestische en elektrische gitaar, zang), Peter Lodiers (elektrische gitaar, zang), Gert Herrijgers (akoestische en elektrische bas), Koen Van Loon (trompet, percussie, zang), Bart Raats (trompet), Dirk Van Rosendaal (drums, percussie, zang), Yves Seyns (keyboards, orgel, zang) heeft onlangs de derde cd uitgebracht.  De originele sound van de groep is gelukkig nog aanwezig, weliswaar door de tijd geslepen, maar nu met de aangename aanvulling van zangpartijen.

De lucky seven, ditmaal bijgestaan door gastmuzikanten Len van Kuyck (trombone) en Wim Elzinga (pedalsteelgitaar en de zingende zaag), brengen een geluid voort dat doet denken aan Calexico en Tindersticks. De melodieuze mix van indiepop en rock en de bijgevoegde ploink van nidsanggitaren en de blazerssectie van Calico uit de alternative-country zijn nog steeds de muzikale ruggengraat van TMGS, maar de zang van de heren rondt het geheel mooi af.

Er wordt van start gegaan met het prachtige en bijna volkomen instrumentale ‘Astronaut/Satellite’. Het simpele sampletje en het begeleidende gitaarwerk trekken je het nummer in en worden vervolgens versterkt door de rest van de instrumenten. Voeg daar dan nog de simpele tekst aan toe en je zit net als wij bijna acht minuten gebiologeerd te luisteren.

Daarnaast zijn er meer toegankelijke tracks als ‘Heart in ruin’. Met zijn countryachtige intro die snel overgaat in heerlijke en vrolijke indiepop heeft dat nummer zeker hitpotentieel. Vooral de muzikale lijntjes van de trompetten houden onze aandacht er lekker bij. Waar de rest van het album een wat alternative-countrygevoel heeft, krijgen we bij ‘Empire state’ een stedelijk gevoel door de zwaardere inzet van de drums. De vrouwelijke tweede stem maakt deze track ook een stuk zachter. De zingende zaag - een zeer apart geluid - de trompetten en de nodige geluidseffecten maken de laatste track 'John' tot een uiterst vreemde afsluiter.

Het album heeft een lekkere flow en de tracks hebben een hoog tempo, vooral gevoed door de Texaans-Mexicaanse sound. Ondanks dat de invloeden van Calexico voelbaar blijven, hebben de zeven van TMGS genoeg talent in huis om hun eigen draai te geven aan de gevarieerde tracks. Een soundtrack maken zou voor deze groep dan ook zeker niet te hoog gegrepen zijn.

Details Album
Album:
Borders OK
Copyright afbeeldingen: Eigen beheer
Platenmaatschappij: Eigen beheer
Jaar:
2010
Tracks:
  • Astronaut|Satellite
  • Northern skies
  • Heart in ruin
  • 25 days
  • Travelling hearts
  • New horizon
  • Borders
  • Worn out shoes
  • Empire state
  • John