Tiny Legs Tim, 'Live at Sint-Jacobs'

Overtuigende winst in de eigen achtertuin

België telt met The Black Box Revelation en The Sore Losers minstens twee succesvolle bands die hun mosterd bij de blues haalden. Minder goed begrepen is de blues in zijn puurste vorm. Het ontstaan ervan wordt al te vaak eenzijdig teruggebracht tot de ellendige omstandigheden waarin Afro-Amerikanen werkten op de plantages in de Mississippi Delta. Maar het genre was altijd al meer dan dat. De bluespioniers brachten liedjes die sociale wantoestanden aanklaagden, maar ook vol speelse, dubbelzinnige toespelingen zaten. In ons land is Roland Van Campenhout de bekendste aanhanger van de pure blues, al doet zijn poulain Tim De Graeve (39) het de laatste jaren zeker niet slecht. Als twintiger bracht-ie door een hardnekkige leveraandoening lange tijd in het ziekenhuis door, wat hem fel deed vermageren. De artiestennaam Tiny Legs Tim lag dus voor de hand.

Reeds vier studioplaten staan op zijn conto, en ook als een van de drijvende krachten achter de Missy Sippy Blues & Roots Club en het bijbehorende festival in Gent steeg zijn faam. ‘Live at Sint-Jacobs’ is de bekroning van een periode waarin Tiny Legs Tim uitgroeide van een onemanband, waarin zijn fingerpickin’ manier van gitaarspelen centraal stond, naar een goed geoliede bluesband met Steven Troch (mondharmonica), drummer Frederik Van den Berghe en contrabassist Karel Algoed. Warmdraaien deden ze middels voorprogramma's voor onder andere Richard Thompson en John Mayall. De band was meer dan klaar voor deze magische avond tijdens de Gentse Feesten van 2016. Tiny Legs Tim won er overtuigend een thuiswedstrijd met een energieke en swingende set.

Het gevaar van livealbums - hier worden 9 nummers uitgelicht uit een optreden dat volgens de overlevering meer dan twee uur duurde - is dat er geen duidelijk verhaal meer in zit. Toch zit er een flow in ‘Live at Sint-Jacobs’, die alleen even onderbroken wordt voor het doorvoelde rustpunt ‘Big city blues’. De meeste songs op dit vinyl komen uit de recentste studioplaat ‘Steppin’ up’. Met dat titelnummer toont Tiny Legs Tim zich bekwaam in de swingende variant van de blues, terwijl hij in ‘When I fall’ evenzeer laat horen de zompige kant te beheersen.

Blues wordt op de radio al te vaak verbannen naar de late uurtjes, dus een grote hit zien wij niet meteen in ‘Live at Sint-Jacobs’. Het is daarentegen wel een ideale plaat om aan te sluiten bij de koers die Tiny Legs Tim aan het rijden is. Je mag dan de eerste kilometers gemist hebben, het album laat horen dat de passage in Gent slechts een voorlopig hoogtepunt is. There is more to come!

Details Album
Tiny Legs Tim, Live at Sint-Jacobs
Band:
Tiny Legs Tim
Album:
Live at Sint-Jacobs
:
Jaar:
2017
Tracks:
  • Steppin' up
  • When I fall
  • Get it back
  • Heart of the city
  • Can't win them all
  • Big city blues
  • Keep me satisfied
  • Evil
  • I got something