Therion, 'Beloved Antichrist'

Therions magnum opus!

Dat er zes jaren verstreken zijn sinds 'Les fleurs de mal' mag geen wonder heten. De nieuwe Therion is zo maar eventjes een heuse rockopera geworden. Al wordt die term te pas en te onpas misbruikt, in het geval van ‘Beloved Antichrist’ kan je wel zeggen dat het plaatje, of in dit geval het driedubbele cd’tje, klopt.

46 nummers telt het geheel en boegbeeld Christopher Johnsson bespaarde kosten noch moeite om het verhaal dat losjes gebaseerd werd op het boek ‘Tale of the Antichrist’ van de Russische filosoof Vladimir Solovyov, klankkleur te geven. Maar liefst negentwintig zangers kregen een rol toebedeeld. Alsof dat niet genoeg was, werd er nog een voltallig koor en een rits gastmuzikanten ingehuurd. Christopher onderging tijdens de opnames trouwens nog een spoedoperatie aan een stevige nekhernia, waardoor hij het concert op de legendarische 70.000 Tons of Metal-boot diende af te werken met een enorm nekverband. Metal is niet voor watjes, zelfs niet op een cruiseschip.

Op de vocale prestaties hebben wij in elk geval weinig aan te merken. De zangers en zangeressen die de solostemmen voor hun rekening nemen, zijn stuk voor stuk geschoolde muzikanten die menig Gothic-Melanieke naar huis sturen. Wie de doodsaaie eenheidsworst van Scala vreest, mag dus gerust ademhalen.

Compositorisch blijft Christophe echter voor weinig verrassing zorgen en dat zal zowel de grootste zwakte als de herkenbaarheidsfactor van Therion zijn. De verhalende passages die het gros van de eerste twee cd’s uitmaken zijn muzikaal niet van de boeiendste en je snakt naar het ruigere Therion dat pas op de laatste cd écht uit zijn voegen barst.

Al bij al heeft het huzarenstukje niet echt een overtuigende naklank. Dit project snakt dan ook naar een enscenering. Het heeft weinig zin om de soundtrack op te zetten als je de film nog niet gezien hebt. Begin april staat Therion op Durbuy Rock Festival. Enkele nummers van deze plaat zitten ondertussen in de live set. Het is echter wachten tot Christopher de volledige 'Antichrist' op het podium kan brengen. Hopelijk is de hernia tegen dan verdwenen.

Details Album
Band:
Therion
Album:
Beloved Antichrist
:
Jaar:
2018