Texas, 'Jump on board’

Iedereen aan boord

Texas, de Schotse groep rond zangeres Sharleen Spiteri, heeft met ‘Jump on board’ een nieuwe aanstekelijke plaat uitgebracht. Met tien catchy nummers mikt ze op het grote publiek. Een aanrader voor zij die van gemakkelijk verteerbare pop met een snuifje rock houden.

Het was de afgelopen jaren stilletjes rond Texas, dat eeuwig en drie dagen bekend zal blijven voor de single ‘I don’t want a lover’ uit debuutplaat 'Southside' die in 1989 werd uitgebracht. Na twee andere platen bracht de groep eind jaren negentig met ‘White on blonde’ en ‘The hush’ (met songs als ‘Say what you want’ en ‘Summer son’) twee zeer succesvolle albums uit. Na nog twee cd’s volgde een pauze. Spiteri nam twee soloplaten op en gitarist Ally McErlaine, groepslid van het eerste uur, werd zwaar ziek. In 2011 raakte de groep weer op de rails, wat in 2013 tot het album ‘The Conversation’ leidde.

En nu is er dus ‘Jump on board’. Een zeer radiovriendelijk en melodieus negende album voor de groep uit Glasgow. De helft van de nummers heeft een lichte beat die naar disco neigt, waardoor het album zeer gemakkelijk in het oor ligt. Zo is opener en eerste single ‘Let’s work it out’ (met strijkers) een en al luchtigheid en ‘Can’t control’ een sterk en dansbaar nummer. ‘For everything’ heeft een shuffle beat en voegt daar strijkers aan toe. Bij ‘It was up to you’ zijn gitaren te horen die aan de notoire discoband Chic doen denken.

Pas bij het vijfde nummer (het knappe ‘Tell that girl’) gaat het tempo de hoogte in en horen we felle rockgitaren. Ook ‘Sending a message’ is anders dan de rest van de plaat. Het klinkt wat triest en de americana zou niet misstaan op de soundtrack van een western. ‘Great romances’ roept dan weer een sixties gevoel op.

Op de tweede plaathelft staat met ‘Midnight’ ook een nummer dat het goed zou doen op de dansvloer. Het slepende ‘Won’t let you down’ is dan weer ronduit een knappe song. Maar het beste heeft Texas voor het laatst gehouden. ‘Round the world‘ is een wervelend poprocknummer dat optimisme uitstraalt. “Travelled the world together. Let me take you away with me. Travelled the world together. We can go places we’ve never been," zingt Sharleen Spiteri.

Spiteri is trouwens uitstekend bij stem op de hele plaat, die Texas als groep op de kaart houdt. De band deed zelf de productie, die in handen werd genomen door basgitarist Johnny McElhone. Hij is al van bij het prille begin bij de groep en schreef samen met Spiteri en enkele anderen alle songs op ‘Jump on board'. 

Details Album
Album:
Jump on board
Platenlabel: BMG
Jaar:
2017
Tracks:
  • Let's work it out
  • Can't control
  • For everything
  • It was up to you
  • Tell that girl
  • Sending a message
  • Great romances
  • Won't let you down
  • Midnight
  • Round the world