Superorganism, 'Superorganism'

De leukste, quirky popgroep van vandaag

Meteen nadat Superorganism zijn verslavende debuutsingle ‘Something for your M.I.N.D.’ online zette, gingen de blogs in overdrive. Wie zat hierachter? Niemand kon het met zekerheid zeggen. Toen men het lied er vervolgens weer snel vanaf haalde omdat de song in verband werd gebracht met een illegale sample, was het mysterie compleet. Het gonsde van de geruchten. Kevin Parker (Tame Impala) of Damon Albarn zouden het brein achter Superorganism zijn, een band bestaande uit enkel hologrammen. Op zich is dat een leuk idee, maar het bleek totaal uit de lucht gegrepen. Wat Superorganism wel is: een internationaal gezelschap met in het middelpunt de 18-jarige Japanse zangeres Orono ‘OJ’ Noguchi. Samen met de Britse gitarist Christopher ‘Harry’ Young en de Australische toetsenist en producer Mark ‘Emily’ Turner woont ze in Londen onder één dak met drummer Timothy ‘Tucan’ Shann, kunstenaar Blair ‘Robert Strange’ Everson en achtergrondzangers Ruby, B en Seoul.

Toen ‘Something for your M.I.N.D.’, mogelijk de eerste popsong die triphop met Bran Van 3000 verbond, succesvol werd, besloot de groep vrijwel meteen om op zichzelf terug te plooien en de naïviteit te kunnen bewaren. Dat lukte, gelukkig. Uit alles op de titelloze debuutplaat blijkt dat kinderlijke verwondering een essentieel onderdeel van het bandgeluid is. Superorganism goochelt met geluiden die op papier nooit kunnen werken, maar samen toch een feestje voor je oren vormen.

Bij opener ‘It’s all good’ flitste weer dat beeld van Bran Van 3000 voor onze ogen, maar tegen song drie hadden we al Beck ten tijde van zijn ‘Midnite vultures’ en dus ook Prince, de gekte van Arcade Fire, het slackergehalte van Courtney Barnett en Lily Allen als referentiepunten genoteerd. Spectaculair? Wij vinden van wel. Vooral omdat Superorganism te midden van alle waanzin nooit de song uit het oog verliest. Ontdoe pakweg ‘Sprorgnsm’ of ‘Night time’ van alle franjes en er blijft een dijk van een popnummer over.

Dat alles maakt van Superorganism het leukste popgroepje anno 2018. Een gimmick, zo vrezen we ook wel, want het enige waar we bij hen over twijfelen is de houdbaarheidsdatum. Momenteel zijn we helemaal mee met deze vrolijke bende. Om je helemaal een idee te geven: wij hebben de gewoonte albums in de wagen te beluisteren. Qua aantal uren speeltijd heeft Superorganism het voorlopige record van 2018 beet.

Details Album
Superorganism_album_cover
Band:
Superorganism
Album:
Superorganism
:
Jaar:
2018
Tracks:
  • It's all good
  • Everybody wants to famous
  • Nobody cares
  • Reflections on the screen
  • SPRORGNSM
  • Something for your M.I.N.D.
  • Nai's march
  • The prawn song
  • Relax
  • Night time