The Strzebonsky Noizescene, ‘Exploding Head Syndrome’

Meer dan alleen loeihard

Een Russische tongtwister die je waarschijnlijk nog niet bekend in de oren klinkt: The Strzebonsky Noizescene. Dit Leuvense rock-duo onderhoudt een vinnige sound bestaande uit vlijmscherpe riffs, krachtige drums en hier en daar ruwe geluidseffecten die door merg en been gaan. De bescheiden opstelling van de band is dus niet het enige dat doet denken aan Death From Above 1979, het alternatieve rock-project van MSTRKRFT. Toch weet The Strzebonsky Noizescene een verfrissende kijk te onderhouden op de Noise en Post Rock scene met hun nieuwste album ‘Exploding Head Syndrome’.

Het valt niet onder stoelen of banken te steken dat The Strzebonsky Noizescene opmerkelijk veel gelijkenissen vertoont met het Canadese rock-initiatief Death From Above 1979. Het is immers geen misdaad om je mosterd te halen bij een band die een indrukwekkende sound wist uit te werken. De nummers ‘Enjoy the Fall’, ‘Never Forget Never Forgive’ en ‘Lost Times’ zijn daar een mooi voorbeeld van. Net als het repertoire van Death From Above 1979 bestaan deze tracks uit een gelijkaardige opbouw van onstuimige riffs bijgeslepen met uptempo drums en luide vocals. ‘Exploding Head Syndrome’ kan dus rekenen op het goedkeurend geknik van Noise-liefhebbers.

Om wat meer op te vallen met hun sound doet The Strzebonsky Noizescene af en toe aanspraak op nieuwigheden die het album maturiteit geven. Zo vloeien er in ‘Go Big Go Down’ en ‘Stating the Obvious’ sporadisch charmante geluidseffecten die lichtjes doen denken aan Goose. De typerend ruwe en krachtige kenmerken van de band komen hierdoor niet in het gedrang. Integendeel. Het werkt de veelzijdigheid van hun persoonlijke sound sterk in de hand.

‘Exploding Head Syndrome’ tast graag de grenzen af van diverse genres in tegenstelling tot de eerdere platen van The Strzebonsky Noizescene. Zo tracht zanger Bert Jacobs verschillende tempo’s te onderhouden in de tracklisting die elk nummer net dat beetje anders maakt dan het ander. Nog een fijne toevoeging tot het album is het nummer ‘Syndrome’. In tegenstelling tot zijn broertjes heeft het nummer een meer melodieus en rustgevend karakter. Het valt het best te omschrijven als een vredige intermezzo dat het album in twee deelt.

Met hun nieuw album heeft The Strzebonsky Noizescene de wegen gelegd naar een breder repertoire dat voor hoge verwachtingen zal zorgen. De meer variërende sound komt volledig tot zijn recht in ‘Exploding Head Syndrome’. Het is alleen nog afwachten hoe deze Leuvenaars de hoge verwachtingen zullen inlossen. 

Details Album
Band:
The Strzebonsky Noizescene
Album:
Exploding Head Syndrome
Platenmaatschappij: Eigen beheer
Jaar:
2015
Tracks:
 • Enjoy the Fall
 • When We Were Young
 • Go Big / Go Down
 • Never Forget, Never Forgive
 • Exploding Head (ft. Golden Noo$e)
 • Syndrome
 • Fade Out to Farewell
 • Stating the Obvious
 • Lost Times
 • Everybody Else in the World
 • You Might Think You Know Me (Bonus Track)