Stikstof, Ancienne Belgique

Ouderwetse hedendaagse hiphop

Het zijn b(iz)arre tijden. De vervreemding van politiek en burger lijkt wereldwijd niet te stoppen. En waar halfgoden aan wederzijdse kanten van de globe elkaar zitten af te blaffen, bleken we in onze hoofdstad geen haar beter af met meneer Mayeur. De teloorgang van Brussel zat diep bij de heren Zwangere Guy, Jazz, Astro en Vega. Zo diep dat Stikstof dit jaar terug op de scene verscheen met ‘Overlast’, zowat de essentieelste release van het jaar. Een aanklacht tegen het wanbeleid. Een protestplaat. En laten we het niet vergeten, een rap en hiphopplaat in de zuiverste zin van het woord. Tijd om die naar het podium te vertalen in de hoofdstad zelve.

En dat Brussel zich schaart achter het viertal werd snel duidelijk. De club bleek algauw te klein en moeiteloos verkochten ze de Box uit. Da’s een hele hoop feestende Brusselaars. Gelukkig wist de groep er wel raad mee. ‘2010’ is dan ook een gedroomde opener. Niet alleen voor ‘Overlast’, maar ook voor hun thuismatch: een voorstelling van de groep, samen sinds 2010. Aangenaam kennismaken, heet dat dan. Want terwijl ze meteen lekker doortrokken naar ‘Def’ en ‘Gele blokken’, voelde je het feest langzamerhand al opkomen. Voorzichtig werden we vakkundig opgehitst door een strakke, gefocuste groep die zowel met woord als beeld onze aandacht continu vasthield. Stond Vega daar plots te draaien met Brussel als draaitafel? Yup. Waren dat ontelbare Zwangere Guy’s, in timeframes à la 'Rick & Morty'? Wederom yup.

En dat je uitgerekend deze show moest meepikken, bleek nog maar eens. Zo toverden ze Brihang uit hun hoed om hen te komen bijstaan op '1000 miligram'. De wonderkinderen van het dialectrap samen op het podium, het tekende nog maar eens de bloeiende scene. Maar het draaide die avond vooral om Stikstof en om Brussel. ‘Bruisend Brussel’, van hun eerste album uit 2014, zorgde voor een gestaag aanhoudend feest en met ‘Tsjingel tsjangel’, ‘Dobberman’ en ‘Wisselwerking’ werd de oudere helden weer hun gloriemoment gegeven. We kunnen indenken dat het ergens 'in the heat of the moment’ verloren is gegaan, maar puur op de setlist bekeken, bouw je hem niet beter op.

En dat bedachten we ons dan nog voor de bisronde langskwam. Single ‘Frontal’ en splinterbom ‘Alambetant’ kregen de AB mee zoals we het zelden mochten ervaren. Met Zwangere Guy als de absolute aansteker liet hij het notoir ‘saaie’ Belgische publiek herleven. Blijkbaar moet het niet enkel bij Stikstof diep gezeten hebben dat ons land zich in het ongeluk aan het storten is, want hoe meer de N-VA, Mayeur, de PS en de politie verwenst werden, hoe broeieriger het werd. Afsluiten met een knaller.

Want dat is het ook met de band, je weet dat ze zich engageren. Hun mening verkondigen. Zowel via hun teksten als via hun sociale media. Ze sparen hun kritiek op rechts en links allerminst. En net dat maakt hen zo speciaal. Ouderwetse maatschappijkritische hiphop.

Details Concerten
Band:
Stikstof