Steven H, 'Ik, Steven H'

Hiphop voor joligaards

Steven H ofte Steven Heyse uit het kleine West-Vlaamse gehucht Kaster is geen opgever. Enkele jaren geleden al besprak Uw Dienaar zijn toenmalig muzikaal debuut als solohiphopper, genaamd 'K'ad ui pertank gezeid' (voor wie niet in West-Vlaanderen woont: 'ik had het je nochtans gezegd'). Hiphop in het West-Vlaams maken, dat is hetzelfde als met een spandoek met daarop 'vergelijk mij eens met 't Hof Van Commerce, als je wilt' op de grote markt van Brugge gaan staan. Uw Dienaar vergeleek, en zag toen dat Steven H nog veel bokes zou moeten eten als hij ooit het niveau van de Izegemnaren wilde evenaren. De teksten waren niet altijd even hilarisch en de beats waren nogal sober.

Maar zie: Steven H bleef niet bij de pakken zitten, haalde de finale van Westtalent in West-Vlaanderen, sneuvelde in de halve finales van het Oost-Vlaams Rock Concours, en verraste vriend en vijand telkens weer met compleet van de pot gerukte maar tegelijk geniaal absurde shows die eígenlijk alleen met een hiphopshow gemeen hebben dat de artiest in kwestie rapt. Voor het overige is Steven H een performer pur sang, die liefst van al nog een loopje neemt met zijn eigen street credibility en niet te beroerd is om verkleed als kip over het podium te hossen.

Op zijn verse ep 'Ik, Steven H' bundelt hij vijf van zijn beste tracks als visitekaartje voor de Grote Wereld. Openen doet hij met het verdomd vette ''t Zit tegen', in een prima productie waar duidelijk wél een ferm boerenbrood aan vooraf is gegaan. 'Avvekeurd', over het afkeuren van vrouwvolk, is toch weer ietsje soberder, de raps enigszins monotoon, maar wanneer dat ook het geval blijkt in 'Ne saaien beat' is dat net de bedoéling. 'Ik zoeke vuert' heeft een hoekige melodie, een stem in distortion en doet daardoor toch ferm aan avanthop denken, maar laat dat nu net niet het favoriete subgenre van Uw Dienaar zijn. Alsof Steven H wil bewijzen dat hij van alle markten thuis is, doet hij het in het slotnummer op een nog andere manier, namelijk die van LL Cool J in 'I feel love'. 'Te late' gaat op kousenvoeten richting r&b, ook al door de vrouwelijke vocalen in het refrein.

'Geeft die jong'n nog een kanse' zingen ze in dat slotnummer, dus hier gaan we: shows van Steven H zijn een belevenis op zich, zijn muziek is nog altijd entertainment met een hoek af. En 't Zit tegen' zou éigenlijk al lang een klein hitje moeten zijn en een eerste stap naar meer. Als Tom Waes de Zomerhit mag winnen, dan is dat het minste dat we van de maatschappij mogen verwachten.

Details Album
Album:
Ik, Steven H
Copyright afbeeldingen: Studio Muscle
Platenmaatschappij: Studio Muscle
Jaar:
2010
Tracks:
  • 't Zit tegen
  • Avvekeurd
  • Ne saaien beat
  • Ik zoeke vuert
  • Te late