Stef Kamil Carlens, 'Stuck in the status quo'

Geeft veel, neemt weinig

Hij drukte zijn stempel op twee fantastische dEUS-albums, leverde geweldig werk af als leider van A Beatband/Moondog Jr./Zita Swoon, combineerde allerlei verschillende invloeden en kunstdisciplines in de Zita Swoon Group en is live vaak nog een stuk beter dan op plaat. Mogen we Stef Kamil Carlens onderhand één van de levende legendes uit de Belgische muziekgeschiedenis noemen? Ja, dat mogen we. Met andere woorden: ’s mans eerste officiële soloplaat ‘Stuck in the status quo’ heeft meteen hoge verwachtingen in te lossen.

Hoge verwachtingen inlossen, sommigen gaat het blijkbaar net zo makkelijk af als ademhalen... Toch, wie op een los nummertje na enkel bekend is met de Stef Kamil ten tijde van dEUS en het eerste album onder de naam Zita Swoon, zal waarschijnlijk toch even de wenkbrauwen fronsen bij de eerste luisterbeurt. ‘Stuck in the status quo’ mist namelijk de manie en explosieve gekte die zijn vroege werk zo kenmerkten. Verwacht hier dus geen Stef Kamil die hysterisch ‘Friday’ staat te roepen boven een ontspoord Velvet Underground-viooltje of gekwelde overpeinzingen over een meisje genaamd Josie.

Geen reden tot paniek. Stef Kamil wordt zoals iedereen ook een dagje ouder en het mooie is dat zijn muziek even natuurlijk mee evolueert. Muzikaal klinkt dit solodebuut voornamelijk breekbaar en ingetogen, vol subtiele invloeden uit zijn recente Zita Swoon Group-projecten (het Afrikaans tintje op het prachtige openingsnummer ‘The journey will be long’, bijvoorbeeld).

Bij minder getalenteerde/geïnspireerde lieden had dit waarschijnlijk een ideale cd opgeleverd om de kinderen mee in slaap te wiegen, maar Stef Kamil toont zijn vaardigheden door het nergens saai te laten worden. De speelduur van amper 36 minuutjes helpt hier ook een aardig handje in mee natuurlijk. Dat er op de plaat geen slechte nummers staan ook.   

Alles bij elkaar zorgt het gelaagde, van subtiliteit aan elkaar hangende geheel in combinatie met de aangename lengte ervoor dat dit een verslavende plaat is geworden dat veel geeft en weinig neemt. Absoluut een aanrader.         

Details Album
:
Jaar:
2017
Tracks:
  • The journey will be long
  • Empty world
  • I'm going away
  • Dream blues
  • After I'm gone
  • Stuck in the status quo
  • The longing stays inside
  • Going home