Starflam, AB Brussel

De benchmark van de Belgische hiphop

Naar aanleiding van het veertigjarig jubileum is het deze week hiphop-hoogmis in de Ancienne Belgique. Van de fijne partyvibes van vroege pioniers tot de miljoenenimperia van de Jay-z’s van deze wereld: er valt veel over neer te pennen.

Wanneer we de mijlpalen  in het genre op nationaal niveau gaan filteren, is het Luikse collectief van 5 MC’s en 2 DJ’s/producers het fenomeen dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Het is ondertussen al een slordige 10 jaar geleden dat Starflam nog actief aan het touren was, wat van vanavond een onmisbaar evenement maakt voor de Belgische heads.

Het zou te hoopvol geweest zijn de voltallige crew op de planken te wensen: zoals verwacht geen Balo vanavond. Maar de onversneden impact van de brok openingsnummers uit hun tittelloze debuut geeft de hongerige fans meteen genoeg brandstof om te compenseren voor de afwezigheid van de Congolese MC. De sinistere album-intro, het beklijvende ‘Monde confus’ en de onheilspellende latinoverse van Kaer tijdens ‘El diablo’ brengen die streetsmart mokerslagen waarmee Starflam snel omhoogklom naar een benchmarkstatus in de Belgenscene. En hoewel hun vroeger materiaal een krakerig karakter heeft:  de geluidskwaliteit in de AB is vanavond vlekkeloos.

Met de maar al te bekende strijkersintro van ‘Ultrastarflam’ wordt het niveau vervolgens naar de grootse sferen van succesplaat ‘Survivant’ opgetrokken. Ook het tempo vertraagt er niet op, al helemaal niet wanneer we partycut ‘Dans l’empressement’ over ons hoofd gekapt krijgen.

Wat een feestelijke trip down memory lane! de iconische live mix van ‘Ca tape dur’ en ‘Sous pression’, de signatuur-beatflips tijdens ‘Le Msekise’, de memorabele hooks live door Krista zelf, de zelfverzekerde chemie tussen een charismatische Kaer en een blakende enfant Pavé alsof ze nooit zijn weggeweest… Zelfs SEG tracht het beste van zichzelf te geven tijdens zijn paradepaardje ‘Ce plat pays’, terwijl hij ogenschijnlijk met gezondheidsproblemen te kampen heeft. De passie kon niet oprechter zijn.

Na enkele solosessies van de rappers, een explosief ‘La Sonora’-moment en een true to the game b-boy sessie van nationaal talent wordt afsluiter ‘Mic smokin’’ wel erg serieus genomen, aan het kampvuur (jawel!) in het middenplein van de dankbare concertzaal te zien. De positieve energie voor het gespuis uit Liège Tox-City was buiten proportie tijdens deze fijne reünie. De vijfde ster blijft uitsluitend weg omdat ook vijfde rapster Balo wegbleef. 

Details Concerten
Concert datum:
12/11/'14