The Spectors, Kafee Zapoi Mechelen

Het ooh-aah-aah-effect

The Spectors werken momenteel enkele try-out optredens af ter voorbereiding van hun tweede full album (‘Ooh aah aah’) die op 30 maart moet verschijnen. Dit weekend hadden we het geluk hen te zien in de kelder van het Mechelse Kafee Zapoi, waar geregeld bekend en minder bekend talent een podiumkans krijgt.

The Spectors zijn zeker niet aan hun proefstuk toe. De band, in 2012 opgericht door frontvrouw Marieke Hutsebaut, kende van in het begin al enkele successen die zich vertaalden in acts op onder meer Dour, Pukkelpop en Leffingeleuren. De band verzorgde zelfs het voorprogramma van My Bloody Valentine in de AB in 2013. Na hun eerste langspeler ‘Light stays close’ volgde een korte onderbreking, waarna Marieke met een gewisselde bezetting opnieuw aan het schrijven sloeg.

Tijdens het intieme kelderconcert konden we al smullen van een hoop nummers uit ‘Ooh aah aah’ – een geweldige titel met noten die nog dagenlang in je hoofd blijven plakken. De band wordt al te vaak aangekondigd onder de noemer dreampop, waarbij vooral wordt afgegaan op de sound van hun debuutplaat. Wij zouden ze echter, op basis van de hele avond, veel liever bestempelen als een soort ambient grunge, mochten we ons schuldig willen maken aan zulk onzinnig hokjesdenken.

Er zit immers heel wat schwung in de nummers, geregeld voorzien van denderende drumroffels. Poppy zijn ze ook, waardoor songs als ‘Borderline’, de nieuwste single die vorige week verscheen, lekker blijven hangen. Op de setlist stonden ook enkele oudere nummers als ‘Nico’ en ‘Clyde & Bonnie’. Dit laatste lied dat vorig jaar verscheen zal ook een bonustrack op de nieuwe plaat worden.

Behalve de sfeer tijdens het hele optreden – in ons hoofd zaten we soms eerder onder de broeierige zon langs de kant van een verlaten snelweg in plaats van in een donkere kelder – zagen we een ander hoogtepunt wanneer Marieke met haar rug naar het publiek als ritmeaangevende dirigente haar gitaristenkoppel de sporen gaf om zo ‘Soul’ aan te vatten.

Na deze avond van lekker lawaai kijken we nog nastarend naar onze schoenen uit naar 30 maart.

Details Concerten
Concert datum:
27/01/2018