Sophia, AB

Sophia maakt The God Machine overbodig

Er zijn singer-songwriters die nooit een Nobelprijs zullen winnen, al vermoeden we dat Robin Proper Shepard oftewel Mr. Sophia, daar geen ene moer om geeft. Je hebt alleen je eigen rotsvaste overtuiging en je trouwe schare fans nodig, en de vonk zal zo wel overslaan. Getuige daarvan was de afgeladen Club-tent afgelopen zomer op Pukkelpop. Terwijl er buiten een storm passé-elektronica raasde, was het er een pak veiliger vertoeven dankzij Sophia. “It’s easy to be lonely” zingt Robin op zijn laatste plaat, ‘As we make our way (unknown harbours)’. Gezien de opkomst in de AB zal het voor Shepard toch net dat beetje moeilijker worden om nog alleen te zijn in de toekomst. Toch is dit al zomaar even de derde passage van Sophia in België dit jaar, maar steeds dagen de fans trouw op.

Ere wie ere toekomt, we kennen weinig artiesten die voldoende smoel hebben om in de eerste helft van hun concert hun nieuwe plaat integraal uit te voeren. We maakten er geen enkel probleem van, want ‘Unknown Harbours’ is wat ons betreft één van de beste releases van 2016. De eerste maten van ‘Resisting’ werden zo stevig door de strot geramd dat we even de indruk kregen op een optreden van Sonic Youth te zijn beland. Shepard sprak aanvankelijk geen woord tussen de nummers, tot ook ‘It’s easy to be lonely’ de revue was gepasseerd.  Het subtiele ‘Blame’ kan je volgens ons alleen maar zingen als je elke noot en elk woord meent, en ook ‘Don’t ask’ werd in één woord bloedmooi gebracht.

Proper Shepard heeft een opvallend jonge band rond zich verzameld voor deze tournee, en dat vertaalt zich naar intense en frisse versies van het oudere werk.

‘Desert song no.2’ werd als enige nummer uit 'People are like seasons’ geplukt. Voor Robin ‘So slow’ inzette gaf hij nog mee dat we absoluut niet meer op een reünie van The God Machine moeten hopen. Een kniesoor die daar nog van wakker ligt, zeker toen er werd afgesloten met een beheerste en meticuleus getimede versie van ‘The river song’. Niet verzengend, maar wel snoeihard. Zo hebben we het graag.

Details Concerten
Concert datum:
21-10-2016
Band:
Sophia
: AB Brussel
Jaar:
2016