Soldier Six, ‘Lost at Timekeeper’s Gate’

Soldier Six smijt zich direct in de frontlinie

Soldier Six is een threesome uit het Brusselse bestaande uit Vitja Pauwels (gitaar, synth & zang), Rudy Pelicaen (bas) en Tim Welkenhuysen (drums).

Dit is hun debuut cd. En die opent al direct met een klepper wat ons betreft: ‘Wide-Eyed Kid’, ook de eerste single van het album. Al betwijfelen wij of deze veel airplay zal krijgen op onze nationale radiozenders. (Die trouwens volledig verzuipen onder hun eigen ‘hit-placement’. Maar dit geheel terzijde.) Volledig onterecht want dit is één van de beste Belgische singles die wij dit jaar hoorden. Een heel dynamische song met grillige tempowisselingen en epische zang. Wij moesten direct aan The Mars Volta denken. Ook het stemtimbre van Vitja heeft wat weg van dat van Cedric Bixler Zavala. 'Progrock,' horen wij u nu denken terwijl uw maag al lichtjes begint te draaien? ‘Ja’ kunnen wij antwoorden maar deze band is ook zoveel meer. Het is een technisch onderlegd trio, en ik wil niet familiair doen, maar het is geen muzikale masturbatie. Alles staat in het teken van De Song. Dus geen progrock in de enge – draken, verre melkwegstelsels en Keltische mythes nog aan toe – zin van het woord. Je zou het ook mathrock kunnen noemen. Door de eigenzinnige en tegendraadse ritmes. Of postrock, door de dynamiek. Of zelfs progressieve metal door de soms scheurende gitaren zoals bv. in 'Spaghettification' (Tool kunnen wij bij deze ook als referentie droppen). Enfin, noem het hoe je wilt. En alweer enkele marketingboys die met hun handen in het haar zitten. We like! Met een beetje goede wil – en dat hebben wij, al zeggen we het zelf, in overvloed – kun je zelfs echo’s van jazz en funk (‘Shark Ethic’) in hun sound ontwaren. En nu stoppen we met referenties en namedroppen want we zien dat u intussen al een beetje scheel kijkt.

Maar als je denkt hier met een bandje te maken hebt die alle clichés uit de kast haalt en slechts een flauw doorslagje is van eerder genoemde invloeden en referenties, think again. Ze slagen erin om vanuit al die invalshoeken toch een eigen muzikale taal te puren. Straf vinden wij dat. En wij niet alleen want de plaat werd geproduceerd door Teun Verbruggen (Jef Neve Trio, Flat Earth Society, Othin Spake...) en gemixt en gemastered door Pierre Vervloesem (Flat Earth Society, Kings Of Belgium...). Puik werk van beiden trouwens.

Wij zijn begin maart en we weten nu al dat 2014 een vet Belgisch muziekjaar wordt. We hadden al goede platen van Angels Die Hard en A Clean Kitchen Is A Happy Kitchen en nu mag deze plaat daar gerust aan toegevoegd worden. 

Details Album
Album:
Lost At Timekeeper's Gate
Platenmaatschappij: OFF Record Label
Jaar:
2014
Tracks:
  • Wide-Eyed Kid
  • 7 Steps to Ear Damage
  • The Creator
  • Spaghettification (or Gettingsuckedintoablackhole)
  • Shark Ethic
  • Dead Fish au Mur
  • Wastelands
  • Noise To/o Noise