Sofar, 'Sofar'

Dromerige melancholie op hip ouderwets vinyl

Je kunt ze de kost niet geven, de bandjes uit het Gentse. Voor Sofar moet je zelfs niet filteren op 'goede bandjes in het Gentse'. De band die zich voorheen Little Elmo liet noemen, heeft haar tweede plaat uit, op hip ouderwets vinyl wel te verstaan. Voor de cd-liefhebbers onder ons, is het ook op een klein blinkend plaatje uitgebracht, die je bij de lp krijgt, uiteraard. De hoes is beloofd als een 'gelimiteerde, manueel aangebrachte zeefdruk', maar was ten tijde van de overdracht van de luistereditie nog niet af. 'Ik heb zelf maar wat gefabriceerd,' meldt de schoorvoetende gitarist Pieter-Jan Van den Berghe. Niet dat dat ook maar iets afdoet aan de kwaliteit van de plaat, maar het geeft wel aan op wat voor manier Sofar in het leven staat: nuchter, verfrissend en met gevoel voor oplossingen.

Plaat 'Sofar' getuigt van een sterk staaltje muzikaal kunnen. De stem van David Decraene komt als een fluweelzachte fluistering in je oor gekropen, om zich ergens te nestelen onder je huid. De gitaren tillen hem als een klein prinsesje boven de menigte uit en de drummer weet het alles perfect tot een geheel te smeden. Niet als een feeëriek sprookje met te veel tierelantijnen, maar als een gedegen en kloppend verhaal dat zich perfect leent voor een voorlees- of luistersessie bij de open haard. De term melancholie is in dit verhaal nooit ver weg. Het is echter niet de zware melancholie die je naar beneden trekt als een zware lijm, maar de glorieuze, hoopvolle melancholie die je voelt wanneer je een liefde van lang geleden weer tegenkomt. Het doet denken aan traag voorbijglijdende wolken bij een strakblauwe lucht, na een fikse boswandeling op een frisse herfstdag met warme chocolademelk in het vooruitzicht, om maar even met een vergelijking te komen. 

Deze talentvolle, no-nonsense band wordt uitgebracht door Icarus Records/Vynilla Vinyl. Als je slim bent kom je naar de albumreleaseshow op 21 oktober in de Charlatan: de eerste honderd exemplaren zijn met die gewilde zeefdruk en nota bene op gekleurd vinyl. Een droom voor iedere hipster en willekeurige muziekliefhebber, uiteraard. Benieuwd hoe de heren het er op de planken vanaf brengen. Sofar, so good zeker? Tot daar. 


(Bovenstaande foto door Jeroen De Wandel)

Details Album
Band:
Sofar
Album:
Sofar
Platenmaatschappij: Icarus Records, Vynilla Vinyl
Jaar:
2015