Sleep, Ancienne Belgique

Dat het die klote-NMBS waard was

Ons hart stond even stil toen we de AB binnenwandelden. Een afgeladen foyer begroette ons. Absurd, omdat de set van Sleep al zo’n drie kwartier bezig was. Was het al gedaan? Hadden we het gemist?

Waarom we niet op tijd waren? Omdat de NMBS vooralsnog geen draaiboek bij problemen lijkt hebben. Wij schoten er een halve set van Sleep bij in én ons humeur. Gelukkig waren de heren zo vriendelijk om een pauze te nemen, zodat we toch nog het tweede deel konden meepikken.

Maar dat kon de smart niet verdrijven. Een kleine rondvraag leerde ons dat we (en de tranen staan ons nog in de ogen bij de gedachte) 'The sciences', 'Marijuanaut’s Theme', 'Holy Mountain', 'The Clarity' en 'Sonic Titan' hebben moeten missen. Voor de leken onder ons, daarbij zitten drie nummers van de nieuwe, steengoede plaat en een favorietje, 'Holy Mountain'. We gaan er maar van uit dat die eerste drie kwartier een steengoeie oerstonerrockstorm was.

En een halve set is natuurlijk ook moeilijk te quoteren. Qua opbouw van de setlist viel het voor ons natuurlijk dik tegen, maar in het geheel, en gezien hoe goed en strak het trio speelde, moet het wel zeer de moeite geweest zijn.

Maar goed, wij werden dus nog getrakteerd op ‘Aquarian’, uit 1993. Nog steeds een beestig monster. Maar ook hun nieuw album, het net verschenen The Sciences, werd aangedaan. ‘Antarcticans Thawed’ en 'The Botanist' kwamen nog langs. Ze misstonden allerminst tegenover de meer legendarische nummers en dat wil iets zeggen.

Want 'Dragonaut', dat de bisronde vooraf ging en natuurlijk de bisronde zelf, met een extract uit 'Dopesmoker', of 'Jerusalem' zo je wil, werden weergaloos gebracht. De heren op het podium zijn ook niet de minste. Cisneros kennen we van Om, Pike (shirtloos, natuurlijk) van High On Fire en Roeder van Neurosis. Laat ze die felgesmaakte monsters maar afvuren zeg. De band ging los, en zo verging het het publiek ook.

De oermeesters van de stonerrock toonden dat ze nog lang niet vergaan zijn. Een ware krachttoer van jewelste, want de slechte reünies spuien tegenwoordig weelderig. Des te knapper was het om te zien, vooral gezien het feit dat stonerrock aartsmoeilijk is. Even hadden we gehoopt dat we nog een integrale uitvoering van 'Dopesmoker' mochten meemaken, maar wat we in de plaats kregen was minstens even goed. 

Dat het verdraaid die klote-NMBS waard was. Misschien is dat de beste quotering van de avond.

Details Concerten
Concert datum:
28 mei 2018
Band:
Sleep
Jaar:
2018